close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Kingway Voyager 250 brak "N"

Kingway Voyager 250 brak "N"

Postautor: kurkurior dodano: 13 lip 2016, 20:07

Zaczęło się od tego, że przestał działać szybkościomierz. Myślę- linka- ale nie, więc - licznik. OK "Rozbiorę dziada i przy okazji wymienię żaróweczkę od podświetlenia". Przy rozbiórce wsunął się przewód z gumowej oprawki kontrolki N (w ogóle nie był przylutowany),a drugi urwał się (trzymał się na jednym włosie). OK, jakoś to naprawię, choć mam antytalent murarsko-elektryczny i każdy lut wychodzi mi jak wielka skwara. Polutowałem, obrobiłem, oprawiłem i... dupa, nie świeci się N (choć bieg N wpięty) i rozrusznikiem nie zakręcę. Wcześniej mi się to zdarzało, że miałem luz, a kontrolka N nie świeciła, ale po paru próbach ponownego wybrania luzu wszystko wracało do normy, teraz nie chce. Boję się że to czujnik biegu jałowego. Jak do niego się dobrać, a jeszcze lepiej jak to cholerstwo ominąć. Dupa już mi się zrosła i czas ruszyć w trasę. Pomóżcie. PS mam schemat elektryki, ale nie wiem jak załączyć
kurkurior
Forumowicz
 
Posty: 89
Rejestracja: 18 sty 2014, 22:03
Motocykl: kawasaki zrx 1100
Płeć: mężczyzna

Re: Kingway Voyager 250 brak "N"

Postautor: eNgine dodano: 13 lip 2016, 23:01

Może to i trochę głupie, ale wolę zapytać - sprawdziłeś czy żarówka w kontrolce się nie spaliła ?
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk
 
Posty: 820
Rejestracja: 05 kwie 2009, 12:47
Lokalizacja: Łódź
Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832
Płeć: mężczyzna
Wiek: 33

Re: Kingway Voyager 250 brak "N"

Postautor: kurkurior dodano: 14 lip 2016, 11:04

Jest nówka sztuka, sprawdziłem też czy dochodzi napięcie do kostki i właśnie tu jest "bul", bo nie ma napięcia tylko do kontrolki N, 3 pozostałe działają jak należy.
kurkurior
Forumowicz
 
Posty: 89
Rejestracja: 18 sty 2014, 22:03
Motocykl: kawasaki zrx 1100
Płeć: mężczyzna

Re: Kingway Voyager 250 brak "N"

Postautor: dziadek zbyszek dodano: 14 lip 2016, 17:25

Odkręć osłonę przedniej zębatki i zobacz czy łańcuch nie poprzecierał kabelków od położenia dżwigni zmiany biegów.
Nie wszystko jest czarne do końca
Awatar użytkownika
dziadek zbyszek
Klubowicz
 
Posty: 928
Rejestracja: 16 sty 2013, 17:01
Lokalizacja: Poznań powiat wieś
Motocykl: Romet R 150 Viator, GL 500 I
Tel. kom.: 698282838
Płeć: mężczyzna
Wiek: 64

Re: Kingway Voyager 250 brak "N"

Postautor: gaziarz71 dodano: 14 lip 2016, 17:29

Jeśli już wcześniej zdarzało się, że kontrolka neutrala nie zaświeciła się przy prawidłowym położeniu dźwigni zmiany biegu to sprawdź włącznik który powinien być zamontowany gdzieś koło dźwigni pewnie pod osłoną łańcucha. Miałem podobnie w Zippie, że raz kontrolka świeciła innym razem musiałem kilka razy wyrzucać na luz żeby zaświeciła i właśnie ten włącznik był winny. Koszt 15 PLN.
gaziarz71
Forumowicz
 
Posty: 86
Rejestracja: 05 cze 2014, 20:48
Lokalizacja: Olkusz
Motocykl: Roadstar>Kawasaki VN800A
Płeć: mężczyzna

Re: Kingway Voyager 250 brak "N"

Postautor: dziadek zbyszek dodano: 14 lip 2016, 17:42

Kabelki pod osłoną zaprowadzą Cię do wyłącznika jest okrągły, czarny wielkości złotówki :D , rozrusznik powinien zagadać po wciśnięciu klamki sprzęgła
Nie wszystko jest czarne do końca
Awatar użytkownika
dziadek zbyszek
Klubowicz
 
Posty: 928
Rejestracja: 16 sty 2013, 17:01
Lokalizacja: Poznań powiat wieś
Motocykl: Romet R 150 Viator, GL 500 I
Tel. kom.: 698282838
Płeć: mężczyzna
Wiek: 64

Re: Kingway Voyager 250 brak "N"

Postautor: kurkurior dodano: 15 lip 2016, 10:52

Dzisiaj rzucam się pod motonga, dzięki.
kurkurior
Forumowicz
 
Posty: 89
Rejestracja: 18 sty 2014, 22:03
Motocykl: kawasaki zrx 1100
Płeć: mężczyzna

Re: Kingway Voyager 250 brak "N"

Postautor: kurkurior dodano: 18 lip 2016, 20:14

No się wydało, cycek w czujniku praktycznie schował się do środka (czujnik od yamahy). Jest luźny, ale w ogóle nie wysuwa się poza swoją obudowę (jak gu "puknę" to i owszem "wystawi łeb"). Oczywiście przewód się urwał, ale po zwarciu go z masą lampka N błyszczy jak słońce. Przy okazji okazało się, że dwa przewody od iskrownika też wiszą na jednym włosku, a kostka wiązki stopiła się w jedną całość. Będą smarkał cyną i zobaczę co wyjdzie. No i gdzie kupić tanio taki czujnik. W jamasze za dwa oringi do króćców gaźnika zapłaciłem prawie 70 zł to ile u tych bandytów będzie kosztował czujnik?
kurkurior
Forumowicz
 
Posty: 89
Rejestracja: 18 sty 2014, 22:03
Motocykl: kawasaki zrx 1100
Płeć: mężczyzna

Re: Kingway Voyager 250 brak "N"

Postautor: gaziarz71 dodano: 19 lip 2016, 08:53

Ja ten czujnik zamówiłem w sklepie z chińskimi skuterami. Mieli katalog Zippa Roadstara i zamówili z katalogu. Cena tak jak pisałem 15 PLN.
gaziarz71
Forumowicz
 
Posty: 86
Rejestracja: 05 cze 2014, 20:48
Lokalizacja: Olkusz
Motocykl: Roadstar>Kawasaki VN800A
Płeć: mężczyzna

Re: Kingway Voyager 250 brak "N"

Postautor: beniamin82 dodano: 19 lip 2016, 11:05

Chodzi o to?:
https://motor-x.pl/czujnik-luzu-e1022-r ... 0-2,p.html

Obrazek


Czy o coś takiego? Voyager ma wskaźnik zapiętego biegu czy tylko N?
https://motor-x.pl/szukam?query=czujnik ... er-page=80
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz
 
Posty: 5885
Rejestracja: 21 cze 2009, 16:04
Lokalizacja: Zielina k.Krapkowic
Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711
Płeć: mężczyzna
Wiek: 36

Następna

Wróć do inne motocykle...



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość