close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Moja Wielka Grecka Podróż Poślubna MWGPP

Wycieczki krajowe i zagraniczne oraz relacje z ich przebiegu

Re: Moja Wielka Grecka Podróż Poślubna MWGPP

Postautor: beniamin82 dodano: 04 lut 2026, 15:37

Szubi pisze:Dobrze nie pamiętam, ale wtedy chyba wyczytaliśmy że, młody chłopak który chciał zaimponować dziewczynie która mu się podobała, stawiał coś takiego przed jej domem.
Doczytałem :czytaj: kto też chce doczytać o tej tradycji to pod tym linkiem może https://roadtripbus.pl/stawianie-moja-na-orawie/

"Moik" to i na śląsku sie stawiało, na Opolskim na pewno. Teraz czasami na wsiach stawia się w maju jeden "Moik" na całą wieś. Ale kiedyś podobno rzeczywiście stawiało się wybrance serca.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: dziadek zbyszek dodano: 04 lut 2026, 22:28

beniamin82 pisze:
Szubi pisze:Dobrze nie pamiętam, ale wtedy chyba wyczytaliśmy że, młody chłopak który chciał zaimponować dziewczynie która mu się podobała, stawiał coś takiego przed jej domem.
Doczytałem :czytaj: kto też chce doczytać o tej tradycji to pod tym linkiem może https://roadtripbus.pl/stawianie-moja-na-orawie/

"Moik" to i na śląsku sie stawiało, na Opolskim na pewno. Teraz czasami na wsiach stawia się w maju jeden "Moik" na całą wieś. Ale kiedyś podobno rzeczywiście stawiało się wybrance serca.

Teraz takie czasy że dziewczyny uciekają do miasta. Jedna najbrzydsza zostaje i swój „Moik” ma. ;)
Im bardziej jesteś przekonany że masz niezawodne terenowe auto, tym dalej pójdziesz po traktor
Awatar użytkownika
dziadek zbyszek
Klubowicz

Motocykl: Soft 2 Szpetny
Tel. kom.: 698282838

Postautor: jędrek dodano: 05 lut 2026, 08:21

U mnie po wsiach w okolicy wielkanocy chodzą z Gaikiem a raczej chodzili bo to już się zatraca , choć są tacy którzy starają się żeby stare ludowe tradycje przetrwały :) Gaik to to samo co Maik .
Awatar użytkownika
jędrek
Zarząd KCM

Motocykl: Barton 125 , Junak SC300
Tel. kom.: 609643753

Postautor: Szubi dodano: 05 lut 2026, 10:34

są komentarze. To znaczy że jeszcze ktoś to czyta :D
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

Postautor: Szubi dodano: 24 wrz 2026, 11:10

dobra, spróbujmy dociągnąć tą wyprawę do końca :czytaj:

tak jak pisałem wcześniej, udaliśmy się na drogę krzyżową. Wiodła ona dość stromo pod górę a po drodze mijaliśmy kapliczki z kolejnymi stacjami drogi krzyżowej

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na szczycie góry była Golgota i kościół

Obrazek

powiem szczerze, że takich miejscach i małych prostych kościółkach bardziej czuje Boga niż w olbrzymich katedrach kapiących złotem.

Bardzo mi się ta Słowenia spodobała, można powiedzieć że można zakochać się w tym kraju.

Obrazek

Obrazek

po dość długim spacerze trzeba się posilić nektarem ;)

Obrazek

z naszego okna widać tą drogę krzyżową którą przeszliśmy. W nocy jest ładnie podświetlona.

Obrazek

i to tyle ze Słowenii. Pisać czy zdjęcia się wyświetlają :wielkieoczy:
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Postautor: Szubi dodano: 24 wrz 2026, 12:10

to wracamy dalej w stronę domu

Kolejnym przystankiem była miescowość

Obrazek

zamieszkaliśmy w tym dużym żółtym budynku

Obrazek

Powyżej ulokowany był zamek

Obrazek

Tego dnia wyszły trudy wyprawy. Przez 2 tygodnie, prawie cały czas byliśmy w ruchu. Codziennie inne miasto, inny hotel, czasami inny kraj i to codzienne rozpakowywanie i pakowanie które mimo wszystko było dość upierdliwe. Trzeba było spacyfikować sytuację. To chwyciliśmy się za ręce i poszliśmy na spacer.

Tego dnia odbywały się w tym miasteczku biegi

Obrazek

Namierzyłem gdzie spragnieni po biegu zawodnicy się udają. Okazało się że jest tam lokalny browar

Obrazek

po drodze mijaliśmy też fajną miejscówkę

Obrazek

ale jednak wybraliśmy lokalne pifko :piwa:

Obrazek

my wybraliśmy te

Obrazek

Obrazek

Generalnie fajne takie urokliwe miasteczko, z zamkiem, z lokalnym browarem.

Rzeka choć niezbyt głęboka, to odbywają się tam zarówno spływy kajakowe jak i pontonowe

Obrazek
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Postautor: Jack dodano: 24 wrz 2026, 19:29

Szubi pisze:są komentarze. To znaczy że jeszcze ktoś to czyta :D

Zawsze z dużym zainteresowaniem:) Piękna wyprawa :oklasky:
Romet Kadet 50 -> Romet Mińsk 125 -> Romet Soft 125 -> Romet R 250 -> Yamaha FJ 1200 A-> HONDA CBF 600 S
Awatar użytkownika
Jack
Klubowicz

Motocykl: Honda CBF 600 S

Poprzednia

Wróć do Podróże