close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Zmiana tylnej opony w Raven 250

Zmiana tylnej opony w Raven 250

Postautor: jawormcz11 dodano: 31 gru 2015, 17:43

Witam, kupiłem motocykl używany, pojeździłem trochę i stwierdziłem że tylna opona robi uślizg. Oryginalna chińska, 8-letnia, czas wymienić.
Mam teraz pytanie, od czego zacząć, jak się za to zabrać, jaka oponka, na co zwrócić uwagę, co mnie czeka przy pracy.
Pytam bo będę robił to sam . W końcu mój motor więc chciałbym przy nim trochę się pouczyć. Proszę więc o pomoc i wskazówki.
Awatar użytkownika
jawormcz11
Forumowicz

Motocykl: zipp raven 250

Re: Zmiana tylnej opony w Raven 250

Postautor: Maciu56 dodano: 31 gru 2015, 18:52

Wejdź na "wszystko na temat". Tam znajdziesz w "Zipp Raven". :)
Awatar użytkownika
Maciu56
Sympatyk

Motocykl: Była"Ziuta"...
Komunikator: Skype: maciu561

Postautor: jawormcz11 dodano: 01 sty 2016, 15:21

No trochę czytałem o Ravenie kilkanaście dni temu, ale nic nie ma o co bym pytał. Jak zdjąć oponę, czy sam, czy do wulkanizatora. Czy muszę wyważać po założeniu. Profil 130, czy może 140. Jakieś sugestje. Przecież za 8 lat są koledzy co to robili i coś doradzą.
Awatar użytkownika
jawormcz11
Forumowicz

Postautor: Mariuszz dodano: 01 sty 2016, 16:27

Wymiana we własnym zakresie chyba nie wchodzi w grę choćby z tego powodu że wypada koło wyważyć a felgę aluminiową łatwo uszkodzić przy "gwałcie " łyżkami. Możesz zaoszczędzić parę złotych zawożąc zdemontowane koło do wulkanizatora który zajmuje się kołami motocyklowymi bo bez konieczności demontażu/montażu koła powinno być taniej. A co do opon- spectrum jest spore, ceny potrafią zaskoczyć. Opona klasy "premium" (chyba na wyrost przy "Ravenie") to spory koszt, natomiast np. ja kupiłem komplet opon budżetowych słoweńskiej firmy "Sava" za kwotę poniżej 400 złotych. Koszt wymiany i wyważenia koła ( w moim regionie ) to ok. 35-50 zł.
Pamiętaj że wyważenie koła potrafi naprawdę podnieść komfort jazdy. Możesz się mile zaskoczyć poziomem drgań.
Awatar użytkownika
Mariuszz
Klubowicz

Motocykl: Suzuki DL 650

Postautor: R63 dodano: 01 sty 2016, 17:18

Podzielam całkowicie zdanie odnośnie wyważenia kół,gdy były niewyważone czuć było jajowatość przy pewnych prędkościach,po wyważeniu jak ręką odjął.Moja chińska wytrzymała prawie 2 sezony i 18,5tys. (bieżnik poniżej 1,5mm),okazyjnie kupiłem przed zlotem taką samą nieużywaną i po wyważeniu jest OK.Pozdrawiam-Rysiek.
R63
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven 250, Yamaha 535
Tel. kom.: 660845863

Postautor: Mariuszz dodano: 01 sty 2016, 17:42

W moim przypadku oryginalne "Duro" rozlazły się po czterech latach i przebiegu ok.6000 km. Tylna po uszkodzeniu osnowy stała się już niebezpieczna w użytkowaniu!
Zakupiłem więc:
http://sklep.olekmotocykle.pl/mitas-sav ... 79959.html
http://sklep.olekmotocykle.pl/mitas-sav ... 79955.html
Zdążyłem na nich zrobić ok.1000 km i subiektywnie oceniam wymianę na wielki plus. :):)
Jeszcze jedno: cena zakupu podana na stronie nie ma się nijak do ceny którą proponuje sprzedawca "twarzą w twarz". Potrafią sporo upuścić!
Awatar użytkownika
Mariuszz
Klubowicz

Postautor: jawormcz11 dodano: 02 sty 2016, 12:54

Mariusz, wielkie dzięki za podpowiedz. Dwa posty i wiele informacji, mam już względne rozeznanie. Tak zdjęcie opony z koła dam do warsztatu. Zastanawiam się tylko czy podołam wyjąć koło z ramy. Druga sprawa gdy będę wkładał czy czeka mnie jakaś niespodzianka. No i jak ustawić osiowość koła względem ramy.
Za podpowiedzi i wskazówki będę wdzięczny.
Awatar użytkownika
jawormcz11
Forumowicz

Postautor: eNgine dodano: 02 sty 2016, 13:25

Jeśli nie będziesz ruszał regulacji naciągu łańcucha to osiowość będzie zachowana, choć pewnie będziesz musiał łańcuch poluzować jeśli nie chcesz go rozkuwać, na wahaczu jest kreskowa skala, podpierając się nią bez problemu osiowość ustawisz i łańcuch prawidłowo naciągniesz.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: jarb dodano: 02 sty 2016, 15:25

Proponuję aby przed zdjęciem koła zmierzyć długość wystającego gwintu śrub do regulacji naciągu i po założeniu koła tak samo wyregulować ;)
Jest to zapewne najprostrze i zarazem najmniej precyzyjne ustawienie koła :D
Jarek
Obyś tyle razy do domu wrócił, ile razy z niego wyjedziesz,,,
Awatar użytkownika
jarb
Sympatyk

Motocykl: Aktualnie rower
Tel. kom.: 883764001

Postautor: Mariuszz dodano: 02 sty 2016, 16:52

jarb pisze:Proponuję aby przed zdjęciem koła zmierzyć długość wystającego gwintu śrub do regulacji naciągu i po założeniu koła tak samo wyregulować ;)
Jest to zapewne najprostrze i zarazem najmniej precyzyjne ustawienie koła :D

Masz rację - "najprostsze i najmniej precyzyjne" : ) . W przypadku braku pomysłu na ustawienie koła może być ale pod warunkiem że ... ktoś kto to robił poprzednio wiedział co robi i zrobił to poprostu dobrze ( a to nie takie już oczywiste).

jawormcz11 pisze:Zastanawiam się tylko czy podołam wyjąć koło z ramy. Druga sprawa gdy będę wkładał czy czeka mnie jakaś niespodzianka. No i jak ustawić osiowość koła względem ramy.
Za podpowiedzi i wskazówki będę wdzięczny.

Wyjęcie koła to żadna filozofia- każdy podoła. Po ustawieniu motonga na "centralce" trzeba odkręcić nakrętkę linki hamulca, odkręcić nakrętkę pręta ustalającego tarczę szczęk hamulcowych i już można przystąpić do właściwego demontażu koła. To też prosta czynność, -wymaga odkręcenia osi koła, wybiciu tejże i... koło wychodzi bez żadnego problemu. A co do ustawienia osiowości kół...
Ja stosuję laserową poziomicę budowlaną "made in Tesco" za parę złotych.
Ustawiam motocykl na centralce, wyznaczam od punktu podparcia przedniego koła linię w osi motocykla ( na podłodze garażu, im krótsza tym mniejsze miejsce na błąd ) i przykładając poziomicę do tylnej na (przemian z lewej i prawej) strony felgi ustawiam ją tak by wiązka światła była z prawej i lewej strony w takiej samej odległości od narysowanej na posadzce linii :).

Uff. ciekawe czy ten opis jest zrozumiały....

Jeszcze jedno... "Raven 250" a w każdym razie mój na błędne ustawienie osi kół reaguje "ściąganiem" kierownicy.
Polecam " przy okazji" rozpiąć łańcuch ( w Zipp-ku powinna być spinka) i umyć go w nafcie lub innym "specyfiku" by pozbyć się starych smarów, olei, brudu i piachu przed ponownym nasmarowaniem i użytkowaniem w nowym sezonie.
Awatar użytkownika
Mariuszz
Klubowicz

Następna

Wróć do Zipp Raven