close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

125-z kategorią "B"

125-z kategorią "B"

Postautor: jacek.rc dodano: 11 maja 2014, 12:05

Jak pewnie większość słyszała nasi włodarze w końcu zdecydowali się na zezwolenie, posiadaczom prawa jazdy kat "B",prowadzenia pojazdów jednośladowych z przekładnią bezstopniową .Wprawdzie ustawa jeszcze nie weszła w życie , ale już przeciska się przez beton na wiejskiej.Swoją drogą jak pazerne lobby z ośrodków egzaminacyjnych to zniesie _boisie ,może wszyscy się nie pochlastają ,chociaż :kicha: i tak podobno trzeba będzie mieć prawko co najmniej 3 lata ,no i ta bezstopniowa skrzynia ,to na stówę ich 3 grosze . Pomyślałem , że post ,w którym ludzie mający styczność z takimi sprzętami podzieliliby się wiedzą o nich i wszystkimi plusami dodatnimi i ujemnymi ,może się przydać.sam znam kilku ludzi, którzy prawdopodobnie skorzystają z porad :czytaj: .
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Motocykl: KSL ,Cruiser ,VT-750,ADV -250

Re: 125-z kategorią "B"

Postautor: Gixer dodano: 11 maja 2014, 13:23

może troche nie na temat pytania.. ale dla mnie to kompletna głupota robiąc prawko kat. AM na 50ccm wymagają od nich rzeczy jak na motocykl takie jak slalom wolny slalom szybki 8 znajoma zmaga się z prawkiem kat AM i nie możesz sobie dziewczyna poradzić.. .. a tutaj wsiadasz na skuter 125 bez żadnej wiedzy jak sie tym jeździ..to tak jak by dać komuś broń palna bo na paintballu zdobył flage... będą wsiadać na te pizdziki ludzie którzy na rowerze dobrze nie potrafią jezdzić i będa leżeć... coś mi sie zdaje ze ta ustawa długo nie potrwa.. tyle dobrego że chociaż na automatyczną skrzynię biegów a nie manualną
nie sztuką jest jechać,sztuką jest jeździć
Gixer
Klubowicz

Motocykl: Honda CBR

Postautor: beniamin82 dodano: 11 maja 2014, 14:13

Mając B nie musisz robić AM. AM jest dla 14latków.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Jack dodano: 11 maja 2014, 14:33

Plusem tej ustawy może być to że przybędzie motocyklistów którzy nauczą się jeździć na 125 i zrobią później kategorię B, a następnie przesiądą się na większe sprzęty. Będzie nas więcej na drodze to będziemy bardziej widoczni, i będzie bezpieczniej. A i podejście puszkarzy się zmieni jak będą w każdej chwili sami mogli przesiąść się na motocykl. Może rozrusza to też sprzedaż i konkurencyjność na rynku motocykli na czym wszyscy skorzystamy. Też znam kilka osób które nie chcą jeździć 50-tkami, ale chętnie wsiadłyby na motocykl, a zrobienie prawa jazdy B na razie przerasta ich umiejętności. Uważam że będą oni mniejszym zagrożeniem na drodze niż kierowcy 50-tek nie znający czasem przepisów, i nie mający żadnego doświadczenia w prowadzeniu pojazdów.
Romet Kadet 50 -> Romet Mińsk 125 -> Romet Soft 125 -> Romet R 250 -> Yamaha FJ 1200 A-> HONDA CBF 600 S
Awatar użytkownika
Jack
Klubowicz

Motocykl: Honda CBF 600 S

Postautor: Gixer dodano: 11 maja 2014, 14:37

beniamin82 pisze:Mając B nie musisz robić AM. AM jest dla 14latków.

Miałam na myśli to że na głupią 50tkę muszą wyczyniać cuda... wordy inne światy a tutaj bez jakiego kolwiek obycia z jednośladem możesz po prostu na niego wsiąść i jeździć o mnie za mnie ktoś może mieć i 30lat prawo jazdy kat B co z tego że zna przepisy jak nie wie jak sie poruszać jednośladem jak to hamuje jak zachowuje sie w danej sytuacji? nie czarujmy sie taka 125-tka 80km.h nie pojedzie ..tylko pojedzie szybciej...
nie sztuką jest jechać,sztuką jest jeździć
Gixer
Klubowicz

Motocykl: Honda CBR

Postautor: jacek.rc dodano: 11 maja 2014, 15:52

Nie znam statystyk wypadkowych,ale do niedawna kartę motorowerową można było zrobić w szkole czy na policji,a i tak jeździli tylko ci których to pociągało teraz większość jeździ bez uprawnień. Osobiście jestem za stopniowym wdrażaniem się w hobby jednośladowe.Opanowanie każdego sprzętu musi trochę potrwać , a i tak przy niektórych sytuacjach myślimy...jak do tego mogło dojść ???. Dziady na egzaminach wymyślają te figury niestety nie dla tego żeby nauczyć tylko ,żeby zwiększyć niezdawalność , zwiększając swoje wpływy.W wielu państwach Europy podobne przepisy działają od dawna i chyba dają radę.Prawko kat B mają zazwyczaj pełnoletni,pisaci i odpowiedzialni ludzie :D ,damy radę :buttrock: .
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Motocykl: KSL ,Cruiser ,VT-750,ADV -250

Postautor: Morph dodano: 11 maja 2014, 16:24

Ja absolutnie nie zgadzam się z tym pomysłem ,powinien być przynajmniej jakiś kurs doszkalający z techniki jazdy motocyklem ,bo nie każdy nadaje się do tego ,a każdy z kat B będzie sobie mógł kupić taki skuter i okaże się ,że zupełnie inaczej to to hamuje jak zatrzyma się pod autobusem _boisie
Nie jeździj szybciej niż Twój anioł stróż potrafi latać
Obrazek
Klaustrofobia to lęk przed zamkniętymi pomieszczeniami. Na przykład , gdy idę do monopolowego boję się, że będzie zamknięty.
Awatar użytkownika
Morph
Klubowicz

Motocykl: Romet R250 / Honda CBF600s

Postautor: jacor dodano: 11 maja 2014, 18:13

Może to nie taki głupi pomysł.Mój znajomy od lat jeżdzi skuterem 125 bez uprawnień.Przy takie pojemności to się nie poszaleje,ale można sprawnie się poruszać po mieście.
Awatar użytkownika
jacor
Klubowicz

Motocykl: Cf Moto 650

Postautor: Karol dodano: 11 maja 2014, 18:23

Dzieciaki i babcie śmigają na małych skuterach bez prawka i nie słychać o fali wypadków, więc śmiganie na troszkę większych skuterkach z prawkiem B jest moim zdaniem całkowicie naturalną rzeczą, jak jeżdżenie rowerem na dowód osobisty.
Za komuny też się śmigało na kartach rowerowych czy tam motorowerowych i było spoko.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

Postautor: waludi dodano: 11 maja 2014, 19:47

jak się nie będzie miało rozsądku w głowie, to żadna kategoria prawa jazdy nie ustrzeże przed nieszczęściem
Awatar użytkownika
waludi
Klubowicz

Motocykl: romet r150, honda shadow VT600
Tel. kom.: 507922411

Następna

Wróć do Porady ogólne