close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Automatyczna oliwiarka łańcucha.

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Postautor: Deamiens dodano: 15 lut 2011, 08:56

Właściwie nie jest to nic odkrywczego, ale przeglądając swoje "archiwa prasy" natknąłem się na to, może komuś potrzebny jest "impuls" do działania, tak jak mi :).
Obrazek
Za pewien czas powinienem tu też wrzucić opis wykonania swojej własnej oliwiarki, muszę tylko pokombinować jak to stworzyć i dostosować :).
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: oleńka dodano: 15 lut 2011, 10:00

Może to Ci pomoże :). Jest tu opis, jak zbudować oliwiarkę :

http://zbyhu1.republika.pl/moto/scottoiler.htm
Awatar użytkownika
oleńka
Sympatyk

Motocykl: moto zastępcze HD :D
Komunikator: GG3705538

Postautor: Arcon dodano: 15 lut 2011, 11:23

Smarowanie smarowaniem, a nie trzeba przypadkiem też umyć łańcucha z kurzu i syfu, raz na jakiś czas chociaż?
Arcon
Forumowicz

Postautor: thomas dodano: 15 lut 2011, 12:52

1 mycie na 3 smarowania , jak to przeliczyć przy automacie/wychodziło by raz na 1200km/.Taka smarownica to dobra alternatywa dla łańcuchów oringowych.Spróbuję stworzyć sobie takie cudo.Najtanszy scotoiler w katalogu Polo to 130 euro,motywacja finansowa też jest.

--- EDYTOWANY Dzisiaj, 13:02 ---

stare ale aktualne

Postprzez Luca w 05 Maj 2008, 11:55
Ponieważ co 500km trzeba sobie nasmarować łańcuch olejem przekładniowym ale przed smarowaniem należy dobrze wyczyścić łańcuch z poprzylepianego piachu i innego syfu, postanowiłem się zabrać za tą operację po raz kolejny.
Olej miałem przygotowany, tylko gdzieś mi się zapodziała szmatka. Z braku laku postanowiłem sobie radzić czym popadnie.
Mój wzrok zamarł na przypadkowo znajdującej się w pobliżu pończosze mojej żony. :mrgreen:
Popatrzyłem w prawo, potem w lewo, czy nikt przypadkiem tego nie widzi i cap, zdobycz jest już moja.
Owijam tym wynalazkiem łańcuch i dawaj ruchem posuwisto zwrotnym. Eureka, to działa :!: :mrgreen:
Zwykła szmata nie do końca czyściła łańcuch, jak już się trochę zapaskudziła to rozcierała paskudztwo dalej a damska pończocha działa idealnie. Cały syf wciska się w te małe otworki i łańcuch zostaje czyściutki jak nigdy :D Potem to już tylko oliwionko i o dziwo łapy zostają czyste jak to się umiejętnie zrobi.
Uwaga: pończochy nie należy pod żadnym pozorem zwracać właścicielce bo może się to skończyć bardzo dużymi represjami. Najlepiej zutylizować gdzieś głęboko w koszu a na pytanie GDZIE JEST MOJA POŃCZOCHA cicho pogwizdujemy patrząc w kierunku bezkresnej przestrzeni kosmusu.
Kurcze musze to opatentować :mrgreen:
thomas
Forumowicz

Motocykl: Zipp Roadstar 250

Automatyczne Smarowanie Łańcucha

Postautor: Peliks dodano: 13 paź 2011, 18:59

Jakoś przez dwa sezony jeżdżąc Honlejem mi to nie przeszkadzało. Teraz Romanem zrobiłem ledwo 1600 kilometrów i już mnie nerw chwytał a krew zalewała. I nie chodziło mi o uciążliwość w smarowaniu co 300-400 kilometrów tylko to że ciągle felga była uwalana syfem ze sprayu który ciężko jest usunąć. Poczytałem w necie jak Inni to zrobili i zabrałem się za swój "automat". Z góry postawiłem trzy warunki po pierwsze primo TANIO, po drugie primo NIE WIDOCZNIE, po trzecie primo SKUTECZNE DZIAŁANIE. Od razu powiem że dwa pierwsze spełniłem (jak dla mnie) a czy trzecie to się okaże w ciągu następnego sezonu. Koszt całości około 15 zł (nie liczę elektrozaworu który dostałem a kosztuje nowy około 35 zł). Montaż banalnie prosty. Jeśli ktoś chce na na moim chomiku są fotki z czego i jak to zrobiłem. Link poniżej folder A S Ł. Pozdrawiam. Peliks.
Awatar użytkownika
Peliks
Klubowicz

Motocykl: Burgman AN400 K9
Tel. kom.: 662066637

Postautor: Szubi dodano: 13 paź 2011, 19:05

Gratulacje :oklasky: też o tym myślę bo smarowanie co 3-4 dni naftą, hipolem zajmuje trochę czasu a nie zawsze ten czas jest.
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

Postautor: mike_russ dodano: 13 paź 2011, 21:29

Też o tym myślałem, tylko chciałbym żeby to działało samoczynnie, zamiast stale włączać i wyłączać... Myślałem o mechanicznym napędzie, ale elektrozawór to prostsza konstrukcja, tylko trzeba jakiś czujnik wykrywający ruch łańcucha/koła/zębatki, chyba żeby to zasilać ze świateł...
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: Dobry dodano: 13 paź 2011, 22:05

nie zadaleko masz dozownik od łańcucha?
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobry
Sympatyk

Motocykl: RoV250/XJ900/CBR1000F/Varadero
Tel. kom.: 505381119

Postautor: Peliks dodano: 13 paź 2011, 22:30

Odpowiedzi.
Mikeruss-podłączyłem pod oświetlenie tablicy rejestracyjnej(najbliższa kostka pod fotelem) w ten sposób nie zapomnę włączyć smarowania
Żołnierz- metoda prób i błędów , chyba jest idealnie (kropla oleju ociera się o zębatkę i spływa na łańcuch).
I jeszcze jedno ustawiłem dozowanie (zaworkiem akwarystycznym) na jedna kropla co 40 sekund ma być git (podpatrzone). Pozdrawiam. Peliks.
Awatar użytkownika
Peliks
Klubowicz

Motocykl: Burgman AN400 K9
Tel. kom.: 662066637

Postautor: pimpo71 dodano: 14 paź 2011, 18:06

No Marku będę musiał zobaczyć na własne oczy jak to działa ale pomysł super
pimpo71
Sympatyk

Motocykl: honda NT 700
Tel. kom.: 664022743