close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Prąd mi kradną w Suzi i potrzebuję pomocy :)

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Prąd mi kradną w Suzi i potrzebuję pomocy :)

Postautor: NIKT dodano: 21 maja 2019, 22:33

Ściemka, piszę bo nie znam się na prądzie i potrzebuję pomocy :D

Od dłuższego czasu borykam się w Suzi ze złodziejem prądu, a tylko dlatego że szkoda mi ponad 300 cebulionów na nowy akumulator :)

Problem polega na tym, że po ok 3 tygodniach od naładowania akumulatora multimetr pokazuje mi ok 5V :wrr:

Instrukcja obsługi mówi, że "wyciek" prądu może być, ale poniżej 3mA - u mnie jest 5mA (0.05) ...
Multimetr za "dyche" jakiś z szafki ustawiłem na "10A" i pokazuje mi 0.05 a powinien 0.03 (chyba bo nie mam pojęcia)...

Obrazek

Pomyślałem sobie, że może mam któryś przekaźnik uszkodzony i wiecznie załączony co powoduje rozładowywanie :/

Obrazek

Obrazek

Znalazłem je i rozpiąłem aby zobaczyć czy coś się zmieni niestety cały czas 5mA (0.05) ... Jedynie rozpięcie Przekaźnika rozruchowego (starter relay) poskutkowało wynikiem 0 mA (0.00).

Dodatkowo rozpiąłem gniazdo USB i ledowy tester akumulatora CTEK .. nic się nie zmieniło .... nadal 0.05 mimo, że USB jest bezpośrednio do aku.
Gniazdo USB jak wstawiałem moto do garażu rozłączałem (wyjmowałem bezpiecznik z kabla), a mimo to bateria pada na 5V...

Jedyne co może mi zjadać prąd to GPS z wbudowaną baterią 150mAh...

Dodam jeszcze, że poprzedni właściciel wsadził w moto nowy akumulator i przez 2 lata motocykl stał (zrobił 1 tys km) z podpiętym gniazdem USB bezpośrednio do akumulatora.
Zastanawiam się, czy to nie zniszczyło akumulatora bo przetwornica wiecznie zbijała 12V na 5V i tak przez 2 lata ..

Ładuję teraz akumulator prostownikiem i zobaczę czy będzie trzymał prąd czy spadnie poniżej 12V samoistnie.

Chętnie posłucham sugestii i wykonam zalecone czynności bo już brakło mi pomysłów i stawiam na wariant - nowy akumulator.
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Forumowicz
 
Posty: 849
Rejestracja: 10 lut 2013, 15:09
Lokalizacja: Łódź
Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 661557838
Płeć: mężczyzna
Wiek: 29

Re: Prąd mi kradną w Suzi i potrzebuję pomocy :)

Postautor: NIKT dodano: 22 maja 2019, 00:29

Ponad 50h ładowania z 11.94V i wynik następujący. Było 13.1 ale na moich oczach zaczął spadać o 0.01 na każde 2-3 sec. Obrazek

Boso, ale w ostrogach
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Forumowicz
 
Posty: 849
Rejestracja: 10 lut 2013, 15:09
Lokalizacja: Łódź
Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 661557838
Płeć: mężczyzna
Wiek: 29

Re: Prąd mi kradną w Suzi i potrzebuję pomocy :)

Postautor: eNgine dodano: 22 maja 2019, 08:16

Ten spadek po ładowaniu to rzecz normalna - jeśli akumulator jest sprawny spadek zatrzyma się w okolicy 12,6-12,7 V.
Szczerze mówiąc poborem 5 mA bym się nie przejmował - a sam pobór prądu na sucho mierz na zakresie >200 mA - powinieneś otrzymać dokładniejszy pomiar.

Jeśli po 3 tygodniach masz na akumulatorze 5V (pomijam już fakt, że jak jest poniżej 10 V to akumulator ulega degradacji) to stawiam na walnięty akumulator (zwarte cele) lub problem z ładowaniem podczas pracy silnika. (Ładowanie możesz zmierzyć woltomierzem (nie amperomierzem) na zaciskach akumulatora - powinno być w zakresie 13,8 - 14,5 V.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk
 
Posty: 862
Rejestracja: 05 kwie 2009, 12:47
Lokalizacja: Łódź
Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832
Płeć: mężczyzna
Wiek: 33

Re: Prąd mi kradną w Suzi i potrzebuję pomocy :)

Postautor: NIKT dodano: 22 maja 2019, 09:14

Zapomniałem napisać, że tester akumulatora wyświetlił komunikat "recharge battery" zamiast "replace battery"

Aku ma 200 A a wg testera 212 A...

Dlatego tak kombinuje ... Chyba że tester maja jakiś wadliwy ....

Utwierdzam się tylko, że wymiana Aku załatwi sprawę, a gniazdo USB wymieniam na inne przy serwisie filtra powietrza i robię centralkę prądową.

Zrobię pomiar jak mówisz bo dla mnie 3-5mA to normalka na podtrzymanie modułów. A dziwi mnie, że przy odpietych wszystkich dodatkach spada na te 5V.

Boso, ale w ostrogach
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Forumowicz
 
Posty: 849
Rejestracja: 10 lut 2013, 15:09
Lokalizacja: Łódź
Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 661557838
Płeć: mężczyzna
Wiek: 29

Re: Prąd mi kradną w Suzi i potrzebuję pomocy :)

Postautor: NIKT dodano: 22 maja 2019, 09:28

W takim razie dzisiaj wsadzam aku w Suzi i ustawiam to magiczne pomarańczowe pudełko wg Twoich zaleceń.
Jak będzie dobrze wszystko to sprawa oczywista i nowy aku.

Boso, ale w ostrogach
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Forumowicz
 
Posty: 849
Rejestracja: 10 lut 2013, 15:09
Lokalizacja: Łódź
Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 661557838
Płeć: mężczyzna
Wiek: 29

Re: Prąd mi kradną w Suzi i potrzebuję pomocy :)

Postautor: Set666 dodano: 22 maja 2019, 12:35

Cześć kolego z doświadczenia wiem że jeśli akumulator jak piszesz stal nie używany 2 lata w niewiadomo jakiej temperaturze w zimie i bez cyklicznego ładowania może to oznaczać już jego koniec . Poza tym w dzisiejszych czasach akumulator wytrzyma max 2-3 lata . A jaki masz typ akumulatora bo jeśli to jest żelowy to potrzebujesz specjalnego prostownika impulsowego , klasycznym nic nie podzialasz
Set666
Forumowicz
 
Posty: 62
Rejestracja: 24 lis 2018, 23:55
Motocykl: Honda cb 400 1983
Płeć: mężczyzna
Wiek: 33

Re: Prąd mi kradną w Suzi i potrzebuję pomocy :)

Postautor: NIKT dodano: 22 maja 2019, 13:42

Warunki w jakich był aku:
Garaż ogrzewany + przetwornica w gnieździe usb zbijająca 12V na 5V i tak przez 2 lata ..

Odłączyłem aku od ładowania i po 12h miał 12.71V.
Wsadziłem aku do moto i za jakiś czas skoczę zobaczyć jakie ma wartości ...
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Forumowicz
 
Posty: 849
Rejestracja: 10 lut 2013, 15:09
Lokalizacja: Łódź
Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 661557838
Płeć: mężczyzna
Wiek: 29

Re: Prąd mi kradną w Suzi i potrzebuję pomocy :)

Postautor: grzechu78 dodano: 22 maja 2019, 16:22

Gwoli ścisłości: 0,05A to 50mA, a nie 5mA.
Pozdrawiam,
Grzesiek
Awatar użytkownika
grzechu78
Forumowicz
 
Posty: 135
Rejestracja: 24 wrz 2014, 14:14
Lokalizacja: Szczecin
Motocykl: MG V7 III Special
Płeć: mężczyzna
Komunikator: GG 7717844
Wiek: 41

Re: Prąd mi kradną w Suzi i potrzebuję pomocy :)

Postautor: NIKT dodano: 22 maja 2019, 17:37

Pisałem, ze sie nie znam dlatego założyłem ten temat w nadziei na pomoc ludzi ogarniętych w temacie xD
Taki wynik po 3h:Obrazek

Boso, ale w ostrogach
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Forumowicz
 
Posty: 849
Rejestracja: 10 lut 2013, 15:09
Lokalizacja: Łódź
Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 661557838
Płeć: mężczyzna
Wiek: 29

Re: Prąd mi kradną w Suzi i potrzebuję pomocy :)

Postautor: NIKT dodano: 22 maja 2019, 17:39

A na dziurce mA i 200m wyskoczyło tak:Obrazek

Boso, ale w ostrogach
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Forumowicz
 
Posty: 849
Rejestracja: 10 lut 2013, 15:09
Lokalizacja: Łódź
Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 661557838
Płeć: mężczyzna
Wiek: 29

Następna

Wróć do Wszystko na temat...

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron