Igiełka pisze:Ale ja odpowietrzałem już zacisk nie jeden raz a płyn w zeszłym roku 2 razy zmieniałem w ciągu okresu hmm ciepłego. Myślę, że to może faktycznie być pompa ale skąd ja taką wezmę.
A możesz napisać w jaki sposób odpowietrzasz? Nie wiem, czy ta pompa jest rozbieralna ale jeśli tak to mozna by sprawdzić tłoczki (lub tłoczek), czy nie ma tam aby wciśniętego jakiegoś paprocha lub, czy tłoczki nie są uszkodzone.
Co do odpowietrzania to wcale nie jest łatwo odpowietrzyć. Wystarczy, że kilka razy klamką poruszasz i płyn potrafi się spienić i można odpowietrzać w nieskończoność.
W trudnych przypadkach to zostawiam na noc by powietrze się oddzieliło od płynu i na drugi dzień odkręcam zaworek, nie ruszając pompy. Płyn powolutku sobie ścieka do miseczki, tylko trzeba uzupełniać w zpbiorniczku. Wypuszczam tak orientacyjną ilość płynu znajdującą się w układzie i zakręcam zaworek. Potem kilka ruchów klamką i gotowe.
Jeśli ten sposób odpowietrzenia nie pomoże to faktycznie pompa do wymiany (lub regeneracji o ile się da).