Zawór KEEWAY SUPERSHADOW 250v

Postautor: Arcon dodano: 12 wrz 2012, 14:09

Nieźle. Z tego co pamiętam, kolega Daro miał podobny przypadek, tylko przy mniejszym przebiegu. Jakieś felerne te KEEWAY-owskie zawory :(

I co będziesz robił, naprawiasz czy szukasz nowego silnika?
Arcon
Forumowicz

Postautor: cruenzo dodano: 12 wrz 2012, 16:16

kurde...historia podobna do pewnego intruza VS 800, ale tak koleś dał ostro w gaz i za drugim odkręceniem zawór poszedł sie kochać....Jakby nie było współczuję. Moge spróbowac uderzyć do mojego dealera keewaya jak już napiszesz co potrzeba.
Awatar użytkownika
cruenzo
Klubowicz

Motocykl: Junak w skali 1/24
Tel. kom.: 888691054

Postautor: Michał_66 dodano: 12 wrz 2012, 16:21

Arcon pisze:Nieźle. Z tego co pamiętam, kolega Daro miał podobny przypadek, tylko przy mniejszym przebiegu. Jakieś felerne te KEEWAY-owskie zawory :(

I co będziesz robił, naprawiasz czy szukasz nowego silnika?

no właśnie ??? bo tu tłok do wymiany i na fotkach tego nie widać ale ciekawi mnie czy szklanka cylindra nie dostała i nie ma rys ?? no i wiadomo jak nowe zawory to docieranie gniazd itd więc nie wiadomo co wyjdzie taniej no chyba że kolega Peliks ma jeszcze ten silnik to możesz wziąć od niego komplet cylinder tłok pierścienie no i oczywiście głowicę kompletną z zaworami
Michał_66

Postautor: Wiesław dodano: 12 wrz 2012, 19:32

Ostatnio zmieniony 13 wrz 2012, 08:29 przez Wiesław, łącznie zmieniany 1 raz
Pozdrowienia z Borów Tucholskich
Awatar użytkownika
Wiesław
Klubowicz

Motocykl: KEEWAY SUPERSHADOW 250 V
Tel. kom.: 602899398

Postautor: Zbigniew dodano: 12 wrz 2012, 20:23

Wiesław pisze:No i się okazało że za awarie silnia odpowiedzialny jest ZAWÓR
https://plus.google.com/u/0/photos/1136 ... 5912751153

Wiesiu pytaj Marka , lub montuj cały kpl. silnik tak jak ci mówiłem . Po fotkach widać że głowica oberwała też porządnie , a co z tłokiem i cylindrem ? .
Zbigniew
Klubowicz

Motocykl: Lifan LF250
Tel. kom.: 604643449

Postautor: Peliks dodano: 12 wrz 2012, 20:28

Wiesiu, jakby co to mam wszystko co potrzebujesz. Pozdrawiam. Peliks.
Awatar użytkownika
Peliks
Klubowicz

Motocykl: Burgman AN400 K9
Tel. kom.: 662066637

Postautor: dorplas dodano: 12 wrz 2012, 20:41

Wiesiu, no nieźle to wygląda, widać że musiałeś spory kawałek na tym przejechać, w takim przypadku to mógł dostać i korbowód, jeśli zdecydujesz się na remont to i wymień tą korbę
Awatar użytkownika
dorplas
Klubowicz

Motocykl: NIGHTHAWK 750S
Komunikator: GG 827772

Postautor: jacecek dodano: 12 wrz 2012, 21:33

Ja bym tego tak nie uogólniał.
Napewno za spustoszenie w cylindrze odpowiedzialny jest złamany (a nie urwany) grzybek zaworu. Analiza zdjęć pozwala przypuszczać, że zawór się nie zamknął i dostał strzała od tłoka (najlepiej widać ślad na zdjęciu P91200017 - czarny półksiężyc na godzinie 6) co spowodowało widoczne na zdjęciu P9120020 zgięcie trzonu zaworu i pewnie jego zablokowanie w otwartej pozycji. Trudno stwierdzić czy zawór złamał się od razu, czy upalił się przy kilku kolejnych cyklach napełniania i spalania z otwartym układem wylotu spalin. Stawiam na to drugie bo jak by złamanie zablokowało silnik to miejsce pęknięcia nie byłoby tak okopcone i grzybek nie zrobiłby takiego spustoszenia w tłoku. Teraz należałoby poszukać przyczyny pozostania zaworu w pozycji otwartej - albo zatarł się w prowadnicy, albo pękła sprężyna, albo sam nie wiem co.
Następną przyczyną może być zablokowanie otwartego zaworu przez dźwigienkę (zatarcie lub poluzowanie śruby regulacji luzu i w konsekwebcji niekontrolowana samoregulacja w najbardziej niekorzystnym kierunku). Może stanął wałek rozrządu (pęknięcie łańcuszka, ścięcie klina czy wielowypustu czy jakiś inny diabeł ?
Przez dziurę w tłoku widać sworzeń oraz korbowód - materiał z tej dziury na pewno poszedł na dół do skrzyni kobowej. Nie znam tego silnika, ale myślę że przy naprawiena koniecznie należy rozpołowić silnik i usunąć resztki tłoka.

Jeśli możesz to znajdź i podaj rzeczywistą przyczynę tej niefortunnej awarii - może pomoże to innym uniknąć takich niemiłych przygód.
pozdrawiam - jacecek
Awatar użytkownika
jacecek
Klubowicz

Motocykl: Honda CTX 700 D
Tel. kom.: 668842471

Postautor: Michał_66 dodano: 13 wrz 2012, 06:06

jacecek pisze:

Ja bym tego tak nie uogólniał.
Napewno za spustoszenie w cylindrze odpowiedzialny jest złamany (a nie urwany) grzybek zaworu. Analiza zdjęć pozwala przypuszczać, że zawór się nie zamknął i dostał strzała od tłoka (najlepiej widać ślad na zdjęciu P91200017 - czarny półksiężyc na godzinie 6) co spowodowało widoczne na zdjęciu P9120020 zgięcie trzonu zaworu i pewnie jego zablokowanie w otwartej pozycji. Trudno stwierdzić czy zawór złamał się od razu, czy upalił się przy kilku kolejnych cyklach napełniania i spalania z otwartym układem wylotu spalin. Stawiam na to drugie bo jak by złamanie zablokowało silnik to miejsce pęknięcia nie byłoby tak okopcone i grzybek nie zrobiłby takiego spustoszenia w tłoku. Teraz należałoby poszukać przyczyny pozostania zaworu w pozycji otwartej - albo zatarł się w prowadnicy, albo pękła sprężyna, albo sam nie wiem co.
Następną przyczyną może być zablokowanie otwartego zaworu przez dźwigienkę (zatarcie lub poluzowanie śruby regulacji luzu i w konsekwebcji niekontrolowana samoregulacja w najbardziej niekorzystnym kierunku). Może stanął wałek rozrządu (pęknięcie łańcuszka, ścięcie klina czy wielowypustu czy jakiś inny diabeł ?
Przez dziurę w tłoku widać sworzeń oraz korbowód - materiał z tej dziury na pewno poszedł na dół do skrzyni kobowej. Nie znam tego silnika, ale myślę że przy naprawiena koniecznie należy rozpołowić silnik i usunąć resztki tłoka.

Jeśli możesz to znajdź i podaj rzeczywistą przyczynę tej niefortunnej awarii - może pomoże to innym uniknąć takich niemiłych przygód.

co do rozpoławiania to może się obyć bez pod warunkiem dobrego płukania silnika
ja tak kiedyś miałem w CZ350 jak posypało mi się łożysko igiełkowe sworznia no ale miałem to ułatwienie że wiedziałem iż tych igiełek jest 28 i płukałem dopóki tych igiełek 28 nie naliczyłem tu zawsze może rodzić się pytanie czy już na pewno dobrze wszystko się wypłukało ??
Michał_66

Postautor: Wiesław dodano: 13 wrz 2012, 07:37

Cały czas szukam przyczyny ? śruba regulująca luz zaworu była dobrze z kontrowana , sprężyna ok, mocowanie zaworu polega na; podkładka z gniazdem na stożek w którą wchodzą dwie części po złożeniu; zewnątrz stożek wewnątrz otwór i w tym otworze umieszczona jest końcówka zaworu całe to ustrojstwo było na miejscu więc końcówka z tego musiała się wyślizgnąć oczywiście z powrotem w to miejsce nie ma możliwości wejścia dlatego powstały takie szkody które były już tylko konsekwencją zniszczeń https://picasaweb.google.com/1136656903 ... directlink
Pozdrowienia z Borów Tucholskich
Awatar użytkownika
Wiesław
Klubowicz

Motocykl: KEEWAY SUPERSHADOW 250 V
Tel. kom.: 602899398

PoprzedniaNastępna

Wróć do Lifan LF-250