Rozrusznik kręci a silnik stoi...

Re: Rozrusznik kręci a silnik stoi...

Postautor: kubuś 66 dodano: 03 sie 2013, 13:40

proponuję Ci sprawdzenie włącznika zapłonu, samego włącznika, przewodów, w szczególności przewód masowy
Awatar użytkownika
kubuś 66
Klubowicz

Motocykl: Romet R250V

Postautor: NIKT dodano: 03 sie 2013, 20:48

Mogę zadać jedno pytanie? Dzięki :)
Sprawdzałeś rozrusznik "na krótko" ale bez obciążenia? W sensie podłączyłeś pod aku i kręcił się wałek?

Teraz mała sugestia, rozrusznik samochodowy w warunkach "domowych" najlepiej sprawdza się montując go solidnie w imadle następnie bierze się kawałek deseczki i napiera bardzo mocno na wałek gdzie w tym samym czasie druga osoba podpina rozrusznik pod aku. Jeżeli wałek się obraca pod tym właśnie obciążeniem to rozrusznik jest sprawny, jeżeli jednak stoi w miejscu i tylko "bzyczy" to znak że nie ma siły na rozruch silnika.

Ciśnieniem sprężania nie masz się co martwić, ponieważ jesteś w stanie odpalić bezproblemowo motor na pych. Jak to mówi stare przysłowie pszczół - aby odpalić silnik benzynowy musisz mieć 3 rzeczy a są to: iskra, mieszanka paliwowo-powietrzna i ciśnienie. Ciśnienie sprawdzić możesz poprzez wykręcenie świecy i wkręcenie wakuometru w gniazdo świecy po czym przekręcasz rozrusznikiem i patrzysz na wynik na skali.

Co do przygasającej kontrolki należy zauważyć, że rozrusznik musi mieć na tyle dużo prądu żeby mieć siłę na ruszenie silnika, dlatego wszystkie światła i kontrolki przygasają. Jeżeli chcesz to sprawdzić na pewno w aucie zauważyłeś że jeśli masz uruchomić silnik samochodowy po przekręceniu kluczyka światła w kokpicie gasną, jak masz włączone światła mijania (w nocy widać to perfekcyjnie) te przygasają w trakcie gdy kręci się rozrucznik, a w nowszych samochodach radio gaśnie po czym po odpaleniu silnika ponownie się włącza.

Należy tutaj mieć na uwadze fakt, iż nie jestem mechanikiem.
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 661557838

Postautor: mike_russ dodano: 03 sie 2013, 23:09

mała uwaga- układ zasilający przekaźnik rozruchu to nie tylko przycisk rozruchu, ale też podająca dlań masę dioda, i układ uzależniający od świecenia kontrolki "N"eutrala. NIKT Dobrze radzi, coby sprawdzić też sam rozrusznik. Pytanie, czy da się odpalić silnik zwierając przekaźnik rozrusznika "na krótko" (warunek- dobrze naładowany akumulator)? Jeśli tak, przyczyna będzie w przekaźniku lub jego układzie. Jeśli nie da się odpalić - szukamy dalej...
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: coronerpl dodano: 04 sie 2013, 10:51

Witam.
Sprawdzałem rozrusznik bez obciążenia. Wałek sie kręcił. "Pod deseczką" nie sprawdzałem. Próbowałem zewrzeć przekaźnik rozrusznika , rozrusznik " na słuch" sie kręci - rozrusznik jest zamontowany do moto. Silnik nawet nie jęknął.
Awatar użytkownika
coronerpl
Klubowicz

Motocykl: Lifan LF 250, Romet V 250
Tel. kom.: 459319474

Postautor: DaJan dodano: 04 sie 2013, 12:08

Szacun...na mój gust-.nie ma przekazania napędu z rozrusznika na silnik...nie wiem jak tam jest...łańcuszek -czy koła zebate....może jaki klin padł...ja bym tam szukał...jak rozrusznik kręci a silnik ano drgnie...pozdro.
Największym przeciwnikiem marzeń jest portfel.
Awatar użytkownika
DaJan
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser 250V-Romet R150
Tel. kom.: 511429521
Komunikator: 5789859

Postautor: krysz dodano: 04 sie 2013, 12:39

DaJan pisze:Szacun...na mój gust-.nie ma przekazania napędu z rozrusznika na silnik...nie wiem jak tam jest...łańcuszek -czy koła zebate....może jaki klin padł...ja bym tam szukał...jak rozrusznik kręci a silnik ano drgnie...pozdro.

Miałem to samo napisać.
Podobny objaw miałem w Nekenie. Tam jest łańcuszek, który po prostu pękł. Możliwe jest też, że sprzęgiełko kierunkowe skończyło swój żywot.
Coronel, ściągaj lewą kapę i wszystko się wyjaśni...
BTW. niedziela niedzielą, Zippek zrobiony, jeździ :))
"Nieważne jaki masz motocykl, ważne gdzie nim byłeś"
http://chomikuj.pl/krysz2/Podr*c3*b3*c5 ... uiser*27em
Awatar użytkownika
krysz
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 602433923

Postautor: Michoł dodano: 04 sie 2013, 13:09

Coroner, a ty chopie nie masz takiego samego problemu jak ja z tym supershadow-em? Tam padło sprzęgiełko jednokierunkowe rozrusznika. I też tak było, że raz łapało a raz nie. Weno nagraj jakiś filmik może, to jeszcze bardziej coś podpowiesz. Ale chyba byś to wyczuł i usłyszał, że rozrusznik się kręci, bo jęczy, puka, stuka, a nie kręci wałem.
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

Postautor: coronerpl dodano: 07 sie 2013, 08:34

Witajcie.
Michoł miał racje... sprzeglo rozrusznika szlag trafil. A akumulator mam chyba jakis felerny, strasznie krótko trzyma i dlatego takie jaja są z prądem. Pozostaje znaleźć tanie spraęgło i naprawić. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
coronerpl
Klubowicz

Postautor: Arcon dodano: 07 sie 2013, 09:09

To ja pierwszy miałem rację ;p

A swoją drogą, to coś pecha masz z tym motórkiem.
Arcon
Forumowicz

Postautor: coronerpl dodano: 07 sie 2013, 10:07

Taaa... masz rację... Ty pierwszy :oops: . Masz u mnie browara :piwo: . Odkąd zaczął sie 2013 rok motor strajkuje. może jak się skonczy to przestanie... Pozdrawiam
Awatar użytkownika
coronerpl
Klubowicz

Poprzednia

Wróć do Lifan LF-250