Ja bym zostawił oryginalną ponieważ nie wykazuje nadmiernego zużycia. Jeżeli chcesz sprawdzić o ile zmieni ci się v-max to załóż nową, stosując jedną okrągłą podkładkę od strony zewnętrznej. Pamiętaj o pozostawieniu luzu technologicznego bo to zębatka pływająca.
Czyli rozumiem, że mamy łańcuch 530 bo wszędzie gdzie nie sprawdzałem Yamaha xv250 Virago ma łańcuch 520. Wniosek jest taki, że jeżeli będę w przyszłości chciał zmienić obie zębatki to i tak będę zmuszony do zmiany łańcucha na 520 bo takie zębatki są w sprzedaży np. na allegro. Trochę to denerwujące na chwilę obecną.
a chciałem qźwa tylko zębatkę o jeden ząb większą i taki problem
Masz za wąską zębatkę. Ja w r250v zastosowałem JTF 571.17. Ma szerszy frez wewnętrzny zabrakło około 1mm aby zabezpieczyć. W dwie minuty poradziłem z problemem. Na wiertarkę ( najlepiej stołową ) kulisty kamyk na patyku, i przeszlifować frez zębatki od strony silnika. Siedzi jak ulał, ani grama luzu na boki.
Tak dokłanie, ja mam tą. Dla pewności pomierz wszystko, bo masz wymiary. Oczywiście frez zębatki jest szerszy, ale podoszlifowanu to plus bo się nie chwieje na boki. A może u Ciebie siadnie i będzie OK.
Przyszła nowa zębatka. Tym razem grubość identyczna jak oryginał, ale żeby nie było za słodko ma dodatkowo kołnierz, który zwiększa przekrój zębatki do 12 mm. Trzeba będzie trochę rzeźbić.