close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Stelaż pod sakwy - Keeway Supershadow

Postautor: kgeb dodano: 15 wrz 2008, 18:53

Hej,

Czy ktoś montował może stelaże pod sakwy w Keeway Supershadow?
Gdzie można nabyć od razu pasujące? Czy z innych Lifano-podobnych coś pasuje?
W opisie "naszych" motocykli widziałem sakwy na Keeway Supershadow (jawoska) - czy montaż wymaga przeniesienia kierunkowskazów? Standardowo mocowane one są, tak jak w Virago na błotniku.

A może łatwiej doczepić do sisibara bagażnik i zamocować mały kuferek?
Czy ktoś robił coś takiego?

kgeb
kgeb

Postautor: mlynaszz dodano: 16 wrz 2008, 08:02

Ja wypatrzyłem coś takiego:

http://www.moto-akcesoria.pl/product_info.php?cPath=343_354_213&products_id=11766

Tylko się mocno zastanawiam, czy nasze " kopie" Virago mają odpowiednie dziurki w tych samych miejscach co oryginały?? ?? I czy aby nie będą to wyrzucone pieniądze??

Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
mlynaszz
Klubowicz

Motocykl: CHN->JP->I->GB->JP

Postautor: kgeb dodano: 16 wrz 2008, 14:05

Kontaktowałem się z Moto-akcesoria ale nie są w stanie przesłać mi wymiaów. Na zdjęciu na www jest chyba inne moto - rozmawiałem z nimi, mówią żeby się nie sugerować - to tylko zdjęcie poglądowe.

Ta firemka handluje akcesoriami z Louis'a, więć zajrzałem na stronę i ściągnąłem instrukcję montażu (DE). Nie ma niestety odległości między otorami, jednak są wymiary śrub mocujących - sprawdzę co jest w Keewayu. Jednak jak widzę rysunek poglądowy to tak jakbym widział Supershadow...

http://www.louis.de/shop/zusatz/anl/10024349.pdf

Cena ok, bo chcą 140zł a w Louisie EUR 39,95. Dostawa 19zł z pobraniem. Jednak trzeba czekać prawie 3 tygodnie. Sezon się skończy...

Czy ktoś może kupował takie stelaże w Louisie do jakiegos Lifana?
kgeb

Postautor: daro dodano: 17 wrz 2008, 15:38

Witam.Przerabiałem już temat sakw w tym motocyklu.Raczej z tego co się zorientowałem nie pasują stelaże z innych motocykli.Jeżeli chodzi o odległość między otworami to jedynie u Daelima 125 jest taka sama(21,5 cm jeżeli dobrze pamiętam).Jednak i od niego stelaże,które widziałem nie pasowały,bo otwory były dodatkowo przesunięte na listwach w bok i kolidowały z amortyzatorami.No chyba,że na jakichś dodatkowych tulejkach na śruby dzięki którym można by było odsunąć stelaże.Jednak kupiłem bardzo wielkie sakwy i stelaże od Daelima byłyby za małe.Sakwy te według sprzedawców można było mocować bez stelaży.Jak się szybko okazało tak wielkie sakwy wgniatają się z czasem w sprężyny tylnych amortyzatorów.Gdy motocykl jedzie sakwy trą o sprężyny uszkadzając się.Dodatkowo jak sie już wgniotły w sprężyny amortyzatorów to zaczęły krawędziami obcierać o oponę i zrobiła się w jednej dziura.
Jeżeli planujecie założyć małe sakwy to stelaże rzeczywiście nie są potrzebne.Widziałem w motorku Lefthandego takie dość małe sakwy i prezentowały się bardzo ładnie.Jak się zakłada takie małe sakwy to nie trzeba również odsuwać kierunkowskazów.Jednak jak chcecie zabrać coś więcej niż butelkę wody i pare drobiazgów to musicie pomyśleć o większych.Mimo problemów z mocowaniem duże sakwy są bardzo praktyczne.Przykład.Był upał więc zdjąłem grubą skórę motocyklową i zapakowałem do jednej sakwy.A do drugiej sok 2 litrowy,jakiś napój 2 litrowy,piccę 550 g i kilka mniejszych rzeczy.I było jeszcze miejsce.Stelaża z prawdziwego zdarzenia nie mam ale zastosowałem trochę takie półśrodki.Tylne kierunkowskazy odsunąłem na aluminiowych listwach do tyłu.Listwy spełniają również rolę oparcia dla sakw w tylnej części.Oprócz tego zastosowałem takie listwy stalowe,które są przymocowane do ramy i tak wyprofilowane,że "odpychają" sakwy od amortyzatorów.Są one wzmocnione na gięciach i bardzo mocno się trzymają.Ciężko je zgiąć.Bardzo łatwo je przykręcić bo wystarczy odkręcić i przykręcić śrubę,której starcza nawet z dodatkowym elementem.Nie wiem czy jasno wytłumaczyłem,więc na potrzeby forum wrzuciłem do swojego chomika kilka zdjęć jak to u mnie wygląda.Motocykla nie pucowałem na potrzeby zdjęć i wygląda tak jak się go normalnie użytkuje.
Awatar użytkownika
daro
Forumowicz

Motocykl: prawie Yamaha Virago 250:)

Postautor: kgeb dodano: 18 wrz 2008, 12:44

Dzięki! Profesjonalna robota i prezentacja. Wcale nie wygląda to gorzej niż rozwiązania jakie widziałem, a w porównaniu do tych malutkich stelaży z Louisa daje znacznie większe mozlwiości pakowania. Pójde chyba twoim tropem, tylko muszę znaleźć kogoś z technicznymi umiejętnościami bo tutaj nie czuję się mocny :(.

Tylko czy przesunięcie kierunkowskazów nie oznacza utraty gwarancji na moto? Jeszcze mam kilka miesięcy...
kgeb

Postautor: daro dodano: 25 wrz 2008, 20:15

Jakoś się nie zastanawiałem nad utratą gwarancji.Założyłem sakwy i przyjechałem sobie na przegląd.Serwisant tylko popatrzył mówiąc "o sakwy",uśmiechnął się i robił przegląd.Jednak jego zdaniem są za duże jak do tak małej pojemności i jeśli mi się tak podoba to moja prywatna sprawa.
Awatar użytkownika
daro
Forumowicz

Motocykl: prawie Yamaha Virago 250:)

Postautor: LEFTHANDY dodano: 25 wrz 2008, 22:56

Ja założyłem sobie mniejsze sakwy niż DAREKDOC ze względu na kierunki. Te kierunki są w gównianym miejscu. Przydałby się jakiś taki panel: tylna lampa z kierunkami i wtedy można tam założyć większe sakwy. Ja mam sakwy bez stelaża. Mocuję je do amortyzatorów. Są stelaże do YAMAHY XV 125/250 ale one mają tył zupełnie inaczej rozwiązany niż w KEEWAYu. Więc nie wiem czy będzie pasować.
Sprawdź, czy twoje spasione dupsko pasuje do wymarzonego sprzęta: http://cycle-ergo.com/
Awatar użytkownika
LEFTHANDY
Forumowicz

Motocykl: Rude Bettie V250

Wróć do Lifan LF-250