autor: daro dodano: 17 wrz 2008, 15:38
Witam.Przerabiałem już temat sakw w tym motocyklu.Raczej z tego co się zorientowałem nie pasują stelaże z innych motocykli.Jeżeli chodzi o odległość między otworami to jedynie u Daelima 125 jest taka sama(21,5 cm jeżeli dobrze pamiętam).Jednak i od niego stelaże,które widziałem nie pasowały,bo otwory były dodatkowo przesunięte na listwach w bok i kolidowały z amortyzatorami.No chyba,że na jakichś dodatkowych tulejkach na śruby dzięki którym można by było odsunąć stelaże.Jednak kupiłem bardzo wielkie sakwy i stelaże od Daelima byłyby za małe.Sakwy te według sprzedawców można było mocować bez stelaży.Jak się szybko okazało tak wielkie sakwy wgniatają się z czasem w sprężyny tylnych amortyzatorów.Gdy motocykl jedzie sakwy trą o sprężyny uszkadzając się.Dodatkowo jak sie już wgniotły w sprężyny amortyzatorów to zaczęły krawędziami obcierać o oponę i zrobiła się w jednej dziura.
Jeżeli planujecie założyć małe sakwy to stelaże rzeczywiście nie są potrzebne.Widziałem w motorku Lefthandego takie dość małe sakwy i prezentowały się bardzo ładnie.Jak się zakłada takie małe sakwy to nie trzeba również odsuwać kierunkowskazów.Jednak jak chcecie zabrać coś więcej niż butelkę wody i pare drobiazgów to musicie pomyśleć o większych.Mimo problemów z mocowaniem duże sakwy są bardzo praktyczne.Przykład.Był upał więc zdjąłem grubą skórę motocyklową i zapakowałem do jednej sakwy.A do drugiej sok 2 litrowy,jakiś napój 2 litrowy,piccę 550 g i kilka mniejszych rzeczy.I było jeszcze miejsce.Stelaża z prawdziwego zdarzenia nie mam ale zastosowałem trochę takie półśrodki.Tylne kierunkowskazy odsunąłem na aluminiowych listwach do tyłu.Listwy spełniają również rolę oparcia dla sakw w tylnej części.Oprócz tego zastosowałem takie listwy stalowe,które są przymocowane do ramy i tak wyprofilowane,że "odpychają" sakwy od amortyzatorów.Są one wzmocnione na gięciach i bardzo mocno się trzymają.Ciężko je zgiąć.Bardzo łatwo je przykręcić bo wystarczy odkręcić i przykręcić śrubę,której starcza nawet z dodatkowym elementem.Nie wiem czy jasno wytłumaczyłem,więc na potrzeby forum wrzuciłem do swojego chomika kilka zdjęć jak to u mnie wygląda.Motocykla nie pucowałem na potrzeby zdjęć i wygląda tak jak się go normalnie użytkuje.