Romet r250 moc

Romet r250 moc

Postautor: koroner82 dodano: 08 maja 2008, 18:26

Witam serdecznie,
W tym roku (marzec 2008) dołączyłem do grona posiadaczy chińskich motorków, i jak narazie jestem bardzo zadowolony ale chciałbym spytać bardziej doświadczonych kolegów o jedną kwestie a mianowicie o moc i osiągi.
Moj motorek ma przejechane 1300 km do 1000 km byl jeźdzony delikatnie zgodnie i instrukcją na trasie max 80km/h.
Po przeglądzie po 1000 km/h wybrałem się troche w dalszą trase ok 300 km o obie storny i zauważyłem że V max na trasie to 100 km/h. Na 3 i 4 biegu motorek jest żwawy aż miło. ( na 3 max 100 km/h , 4 max to tesh 100 km/h) ale po wrzuceniu 5 biegu motorek mułowaty sie robi i reaguje na gaz w przedziale od 0 - 3/4 w dalszym przedzialne dosłownie zero reakcji. Jakiekolwiek wzniesienie powoduje że na 5 biegu predkość spada do 80 bo wyraznie nie ma siły i trzeba redukować bieg na którym jest ok.
Moje pytanie czy ten typ tak ma ?? Czy silnik jeszcze mało dotarty jest ?? Czy może dysze są celowo małe zeby tyle jeździł bo i takie głosy słyszałem ?? Jak odmulić ten motorek bo obecnie wyprzedzić jakiegoś TIRa to naprawde wyzwanie i jakis zapas mocy i predkości jest konieczny na naszych polskich drogach. Az strach pomyśleć jak sie szybke założy i pasazera wezmie.

Pozdrawiam

Michał
koroner82

Romet r250 moc

Postautor: andrzej dodano: 08 maja 2008, 21:07

A jak się zachowuje na luzie na wyższych i wysokich obrotach?
Awatar użytkownika
andrzej
Klubowicz

Motocykl: VStrom 650 (był R-250,NT-650)

Romet r250 moc

Postautor: koroner82 dodano: 08 maja 2008, 22:04

andrzej pisze:A jak się zachowuje na luzie na wyższych i wysokich obrotach?

Powiem tak że bardz dobrze nie gasnie pracuje równo zero uwag. Wg mnie cos go hamuje na tym 5 biegu czasami jak sie da full gazu na 5 biegu wyczuwa się lekkie szarpnięcia, tak jak by łapał zadyszki lekkiej. Cos go hamuje tak przynajmiej ja uwazam i teraz pytanie czy jeszcze trzeba pojezdzić aby sie dodarł na wyższych predkościach czy może dysze są małe, może wydech. Sam nie wiem wiec dlatego postanowiłem napisać na forum. Bo jeżeli wasze motorki tak tesh mają to znaczy ze tak musi być.
koroner82

Romet r250 moc

Postautor: JARD' dodano: 09 maja 2008, 07:27

koroner82 pisze:Powiem tak że bardz dobrze nie gasnie pracuje równo zero uwag. Wg mnie cos go hamuje na tym 5 biegu czasami jak sie da full gazu na 5 biegu wyczuwa się lekkie szarpnięcia, tak jak by łapał zadyszki lekkiej.

Podobne objawy miałem jak zawilgotniały przewody wys. napięcia. Nie próbowałem jeździć, bo zadyszki dostawał na postoju. U mnie pomogła wymiana kabli wysokiego napięcia i świec. V max z jaką jechałem to 120km/h. I wydaje mi się, że to wszystko na co stać ten egzemplarz na płaskiej prostej. Dodam, że nie zmieniałem jak chłopaki zębatek. Motocykl wibrował przy tym jak by miał przejść w nadświetlną. :idea:

Kłopoty z dławieniem pracy występują też jak moto jest niedogrzane, i wyłącza się za wcześnie ssanie. Oraz, jak już się nagrzeje i ma włączone ssanie - tak mam i nie rozumiem tego. Wyłączam ssanie i działa.

Koroner - lekarz ostatniego kontaktu? :lol:
Awatar użytkownika
JARD'
Forumowicz

Motocykl: Cień

Romet r250 moc

Postautor: andrzej dodano: 09 maja 2008, 07:44

W moim egzemplarzu nie było takich cudów.
Myślę że przyczyna leży po stronie paliwa.
Może jest przypchany kranik i gdy potrzebuje większej dawki paliwa na wyższych biegach przy większych oporach, po prostu brakuje mu go.

Jeszcze może pęd powietrza wchodzący do filtra powietrza dławić silnik. Wyższe prędkości, większy pęd powietrza.
Luca zastosował swój patent z siateczką do czyszczenia garów (plastikową) wpychając go w dolot powietrza. U siebie tego nie robiłem.
Awatar użytkownika
andrzej
Klubowicz

Motocykl: VStrom 650 (był R-250,NT-650)

Romet r250 moc

Postautor: Luca dodano: 09 maja 2008, 10:52

koroner82 pisze:Witam serdecznie,
i zauważyłem że V max na trasie to 100 km/h. Na 3 i 4 biegu motorek jest żwawy aż miło. ( na 3 max 100 km/h , 4 max to tesh 100 km/h) ale po wrzuceniu 5 biegu motorek mułowaty sie robi i reaguje na gaz w przedziale od 0 - 3/4 w dalszym przedzialne dosłownie zero reakcji.
Michał

Nie ważysz ty przypadkiem więcej jak 130kg :?: :mrgreen:
Najpierw sprawdż, czy delikatne przytkanie wlotu filtra powietrza nie zmienia czegoś. Dobrze by było zaglądnąć do tego filtra. Posprawdzaj, czy nie łapie jakiegoś lewego powietrza między filtrem a gaźnikiem a gaźnikiem a cylindrem. Sprawdź też szczelność wężyków między obudową filtra a wydechem (układ recyrkulacji spalin).
Jak to nie pomoże to zmień świece i wyreguluj zaworki. 120km/h powinien osiagać bez problemu a mocy jest na tyle, że nawet spore górki można pokonywać na V biegu.
Coś go boli, tylko trzeba znaleźć co.
Mi się wydaje, że za dużo powietrza dostaje przy tej prędkości i dlatego robi się słaby. Trudno tak przez neta zdjagnozować.
Powodzenia i z daj relacje o postępach.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Romet r250 moc

Postautor: koroner82 dodano: 09 maja 2008, 14:47

Dzieki za rady wg mnie tak samo łapie gdzieś jakies lewe powietrze pabawie się :)

Dzisiaj piątek i planuje troszke km nabić. A waże 85 kg :) wiec w normie hihihi

A zadam wam jeszcze pytanko o wydech niektórzy piszą ze rozwiercili go dla lepszego brzmienia, jak zdejmuje się ten wydech?? bo ja próbowałem go zdemontować odkręciłem tą jedną śrubę co tyma wydechy ale nie udało mi sie ich zdemonkować tych wydechów?? one są poprostu tak ciasno wsadzone w te rury co idą do cylindów i trza jakiegoś młoda użyć lub pudziana ?? czy bez demontowania ich i tylko dłuuuuuuuuuugie wiertło ??

Będę informował o dalszych osiągnięciach z moim Rometkiem :)

Pozdrawiam
Michał
koroner82

Wróć do Jinlun/Romet 250