Chyba nie mam płynu hamulcowego

Postautor: LEFTHANDY dodano: 06 kwie 2008, 14:51

Słuchajcie, albo jestem ślepy, albo źle patrzę albo coś... nie wiem co, bo w tym ekraniku na kierownicy nie widzę płynu. Chamulce niby działają - mówię niby, bo ich nie używałem w pełni tylko tak na "pół gwizdka" przy małych prędkościach do 40km. (moja Rude Bettie jest na dotarciu i w serwisie nie polecją mi go docierać tak jak sporciaka) A ze względu na masę motocykla, przy tych prędkościach z powodzeniem hamuję silnikiem, hamulców używając jak wspomagania.
Co jest? Kurczę źle patrzę czy co? jak sprawdzić czy hamulce są zapowietrzone?
Sprawdź, czy twoje spasione dupsko pasuje do wymarzonego sprzęta: http://cycle-ergo.com/
Awatar użytkownika
LEFTHANDY
Forumowicz

Motocykl: Rude Bettie V250

Postautor: Shipp dodano: 06 kwie 2008, 16:19

W zbiorniczku wyrównawczym jest okienko i w tym okienku bezwzględnie musi być widać poziom płynu. Jeśli nie widać, znaczy że masz za niski poziom /nie masz prawie nic/. Hamulec działa, bo jest jeszcze co nieco w przewodach. Koniecznie uzupełnij płyn, dopóki jeszcze nie zapowietrzyłeś układu.
Żeby odpowietrzyć, musisz odkręcić przewód hamulcowy od zacisku /po uprzednim napełnieniu zbiorniczka wyrównawczego/ włożyć koniec przewodu do zbiorniczka zewnętrznego /jakiś słoiczek czy szklanka/ z płynem, tak by koniec przewodu był zanurzony w tym płynie. Pracując klamką hamulca wypychasz powietrze z układu /widać w słoiku wylatujące z przewodu bąbelki powietrza/ robisz to tak długo, aż bąbelki znikną i wypływać będzie tylko płyn/. Po zakończonej operacji czyścisz zacisk i przewód, uzupełniasz płyn w zbiorniczku wyrównawczym /patrz poziom w okienku/, skręcasz wszystko, aby nie było wycieków z połączeń przewodów i wsio.
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

Postautor: Luca dodano: 07 kwie 2008, 10:15

Nie odkręcaj przewodu hamulcowego od zacisku :!:
Aby odpowietrzyć odkręcasz zaworek adpowietrzający przy zacisku. zakładasz na niego wężyk, którego koniec wkładasz do słoiczka z płynem.
Zanim jednak zaczniesz cokolwiek robić to odkręć pokrywę od zbiorniczka i zobacz, czy paktycznie nie ma płynu hamulcowego.
Może po prostu masz nalany ponad pełny stan i w okienku widzisz płyn, tylko o tym nie wiesz, bo masz całe okienko zalane.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: LEFTHANDY dodano: 09 kwie 2008, 14:32

Dzięki za rady. Przydadzą się na przyszłość. Nic w przyrodzie nie ginie w końcu. Sprawdziłem jeszcze raz; mam płyn. W tym ekraniku na samej górze pływała malusieńka banieczka powietrza, tak mała, że myślałem, że to jakiś paproch. uffffffffff :| kamień z serca. Hamulce pracują ładnie i są zalane płynem aż miło. :roll:
Sprawdź, czy twoje spasione dupsko pasuje do wymarzonego sprzęta: http://cycle-ergo.com/
Awatar użytkownika
LEFTHANDY
Forumowicz

Motocykl: Rude Bettie V250

Wróć do Jinlun/Romet 250