Witam , czy może ktoś z kolegów miał usterkę prędkościomierza ? Wsazówka się przekręciła poza skalę na około 180KM/h i tak została. Dodam że drogomierz działa - zlicza kilometry. Pytam gdyż nie wiem czego się spodziewać i czy da się samemu coś naprawić .
Możesz spróbować walnąć mocno w prędkościomierz może odpuści jeśli się zahaczyła (że też Cię pokusiło tak szybko jechać . Jeśli to nie pomoże to tylko rozbieranie od góry - jednak musisz się liczyć z ryzykiem utraty szczelności a co za tym idzie parowania szybki i zalewania wodą prędkościomierza,
Dzięki za info . Rozumiem że cały licznik jest NIEROZBIERALNY ! Pozostaje tylko dobranie się do niego poprzez górną szybkę a dokładnie podważenie pirścienia trzymającego szybkę i uszczelkę. Za kilka dni otworzę go i napiszę .
Aktualnie wskazówka doszła do 0 - zera ale z drugiej strony . W czasie jazdy wykonuje ruch powiedzmy +/- 15 km/H . Może to srężyna zwrotna wskazówki.? Aha fakt że jechałem szybko tzm. ok. 100 km/h z wiaduktu za Oławą ale wcześmiej mi się to już zdarzało.
Na moje to faktycznie sprężyna zwrotna ("włos") poszedł... ale jak nie rozbierzesz, to nie sprawdzisz. Tyle, że niewłaściwe naprężenie włosa spowoduje stały błąd wskazań, który może być duży....
Miałem ten sam problem w moim, mianowicie ja mam elektryczny czujnik od prędkości i wystarczyło lekko odgiąć przy tarczy hamulcowej i było cacy, pokazuje faktyczną prędkość a nie jakieś 160 z kosmosu