Nie chce zapalać.

Nie chce zapalać.

Postautor: El pabloo dodano: 23 lis 2009, 19:57

ja mam nadzieje że nie przyjdzie mi silnika całego rozbierać i wymiana świec wystarczy. Bo motorek nawet roku nie ma i tak troche nie "halo" juz go rozbierac ale tak to jest jak sie kupuje cos za tanie pieniadze :/ Yamaha pewnie by sobie na to nie pozwoliła. :] dzieki jeszcze raz wszystkim
El pabloo

Nie chce zapalać.

Postautor: jarb dodano: 24 lis 2009, 09:09

El pabloo pisze:,,,,, ale tak to jest jak sie kupuje cos za tanie pieniadze :/ Yamaha pewnie by sobie na to nie pozwoliła. :] ,,,,,,,,

O tu kolego się nie zgadzam.
Zaufaj trochę swojemy motorkowi i doświadczeniu osobom z KCM.
Poczytaj na forum jak łatwo i szybko można usunąć szereg napraw.
Zapewniam Cię, że Yamaha również może mieć taka awarię :D
Jarek
Obyś tyle razy do domu wrócił, ile razy z niego wyjedziesz,,,
Awatar użytkownika
jarb
Sympatyk

Motocykl: Aktualnie rower
Tel. kom.: 883764001

Nie chce zapalać.

Postautor: Luca dodano: 24 lis 2009, 10:19

Shipp pisze:Piękny wykład, ale ja zazwyczaj zaczynam od rzeczy najprostszych zamiast od razu rozkręcać pół silnika. W 90% przypadków powodem okazuje się jakiś bzdet a ludzie szukają nie wiadomo jakiej awarii. _boisie

Nie no ciebie coś chyba ugryzło?
Przeczytaj mój pierwszy post na spokojnie i pomyśl, gdzie napisałem o rozbieraniu połowy silnika. Pisałeś o wymianie świec to po co zaraz po tobie mam to samo powtarzać, zakładam, że EL pabloo cię posłucha.
Dodałem tylko jak można sprawdzić świecę i co może być gdy układ zapłonowy działa prawidłowo a nadal obiawy nie znikną a do zaworów trzeba zaglądnąć nawet po to tylko by zobaczyć, czy wszystko jest ok, bo chyba nikt tam jeszcze nie zaglądał od nowości i nie wiąże się to z rozebraniem silnika do połowy , tylko z odkręceniem sześciu śrub. 2 od baku, 2 od modułu i 2od pokrywy zaworów.
Do zaworów trzeba zaglądać tak , czy siak okresowo a jak się grzebie już przy motocyklu to napisałem w pierwszym poście, że przy okazji i nie mam już zamiaru dalej uzasadniać. :cwaniak:

P.S.
A patrzenie na świece po wykręceniu i na iskre jest podstawą do określenia czy problem tkwi w prądzie, czy w paliwie i często to właśnie mozna zauważyć naocznie :mur: po to sie patrzy na świece.

-- EDYTOWANY Wto Lis 24, 2009 9:37 am --

El pabloo pisze:ja mam nadzieje że nie przyjdzie mi silnika całego rozbierać i wymiana świec wystarczy. Bo motorek nawet roku nie ma i tak troche nie "halo" juz go rozbierac ale tak to jest jak sie kupuje cos za tanie pieniadze :/ Yamaha pewnie by sobie na to nie pozwoliła. :]

Napisz jaki masz przebieg i czy były w motocyklu robione jakieś regulacje i przeglądy?
A takie rzeczy jak świece, kable zapłonowe, czyszczenie i regulacja gaźnika to podstawa nawet u Yamachy. W niektórych modelach nawet zalecają regulację gaźnika co sezon.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Nie chce zapalać.

Postautor: El pabloo dodano: 24 lis 2009, 16:26

Przebieg bardzo mały 652km
Przeglądu jeszcze nie było
Jedyna regulacja jaka robiłem to ustawienie obrotów silnika takim małym czrnym pokretełkiem z prawej strony pod siedzeniem.
Swiece patrzałem teraz przy okazji naprawiania go i wymieniam na nowe, a z kablami i gaźnikiem nic nie robiłem.
El pabloo

Nie chce zapalać.

Postautor: Luca dodano: 24 lis 2009, 16:34

Czyli na tych nowych i starych świecach moto tak samo się zachowuje?
Poza tym to motocykl masz jeszcze niedotarty i takie choroby wieku niemowlęcego to normalka.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Nie chce zapalać.

Postautor: El pabloo dodano: 24 lis 2009, 20:53

Nie wiem bo tych swiec jeszcze nie kupiłem dopiero ja kupie i założe.
A że dotary nie jest to wiem i szybko go nie dotre bo ja nim ogólnie mało jeżdżę, ale czy to znaczy że dopóki go niedotre to tak bedzie chorował???

-- EDYTOWANY Dzisiaj, 19:54 --

Świec jeszcze nie kupiłem, dopiero je kupie i założę. A że nie jest dotarty to ja wiem ale czy to znaczy że dopóki go niedotrę to będzie mi chorował???
El pabloo

Nie chce zapalać.

Postautor: eNgine dodano: 24 lis 2009, 23:45

Przy takim przebiegu powinieneś już zrobić jeden przegląd z wymianą oleju i czyszczeniem filtra powietrza, nasmarowaniem łańcucha.
Chorować w okresie dotarcia mimo wszystko nie powinien, ale może nie być optymalnie wyregulowany. Jeżeli kupowałeś motocykl nowy i masz gwarancję proponuję podjechać do swojego serwisu na przegląd i zwrócić im uwagę na zachowanie motocykla (przeglądy gwarancyjne są wymagane, aby gwarancja była później uznana).
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Nie chce zapalać.

Postautor: cel dodano: 25 lis 2009, 00:05

Też na początku miałem kłopoty z rozruchem silnika. Niewłaściwie posługiwałem się manetką ssamia i gazu dochodziło do zalania świec.
Opanowanie tej umiejętności jak i niewielka regulacja gaźnika sprawiły że odpala bardzo dobrze.
cel

Nie chce zapalać.

Postautor: Luca dodano: 25 lis 2009, 09:20

El pabloo pisze: czy to znaczy że dopóki go niedotrę to będzie mi chorował???

Najczęściej w okresie docierania się coś dzieje, u mnie do pierwszych 2tyś km trzeba było sprawdzać śrubki, silnik się układał a później jak ręką odjął, wszystko się unormowało.
Jak już eNgine wspominał wymień olej bo najwyższa pora i wymień te świece.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Nie chce zapalać.

Postautor: El pabloo dodano: 25 lis 2009, 16:24

No dobra, ale w instrukcji napisali że olej ma być taki jakiś dziwny ( ten ich Romet motors czy cosś ) a gdzie ja taki olej dostane??? CZy więc może być inny np. mobil??
El pabloo

PoprzedniaNastępna

Wróć do Jinlun/Romet 250