jaka szyba?

jaka szyba?

Postautor: mlynaszz dodano: 19 wrz 2010, 09:24

To i ja się wtrącę. Kupowałem Devi z oryginalną krótką szybą. Efekt był taki, że musiałem się zatrzymywać co jakiś czas by czyścić szybkę kasku z rozchlastanego na niej robactwa, po mieście z podniesioną szybą nie dało się zbytnio jeźdźić, a i hałas w kasku był spory. Po wymianie na wysoka turystyczną robactwo bardzo rzadko rozbija się o kask, po mieście, czy z mniejszymi prędkościami mogę swobodnie jechać z otwartą szybką, a i hałas się zmniejszył. Reasumując, czy to w crusierze, czy w innym moto, szyba znacznie zwiększa komfort jazdy. Różnicy w spalaniu nie zauważyłem, w przyspieszeniu również, może coś w V-max, ale tu nie wiem, bo nie próbowałem cisnąć na maxa z małą szybą :D
No i to co poprzednicy napisali, linia szyby poniżej linii wzroku i jeśli duża, to koniecznie przezroczysta. Ja mam lekko przydymioną i podczas jazdy wieczorem po jakiejś bocznej drodze, gdzie trzeba patrzeć bliżej przed koło, to przydymienie trochę ogranicza widoczność.
Teraz czekamy na odpowiedź Dorplasa, który uważa że wysoka szyba jest beee :D
Awatar użytkownika
mlynaszz
Klubowicz

Motocykl: CHN->JP->I->GB->JP

jaka szyba?

Postautor: dorplas dodano: 19 wrz 2010, 12:09

szyba? a co to? jak w ogóle można z szybami jeździć :D a już w ogóle z wysokimi i ciemnymi ;p jakoś nie widzę problemu wyczyszczenia kasku z robactwa i wyprania kurtki częściej niż normalnie, a jazda bez szyby to dopiero jest frajda :buttrock: a jak sie nadgarstki wyrabiają :D
----------------------------------------------------------------------------------
Myśl Za Dużo! a stworzysz problem, którego wcześniej nie było!
Awatar użytkownika
dorplas
Klubowicz

Motocykl: NIGHTHAWK 750S
Komunikator: GG 827772

jaka szyba?

Postautor: bakerx dodano: 19 wrz 2010, 14:31

dorplas pisze:szyba? a co to? jak w ogóle można z szybami jeździć :D a już w ogóle z wysokimi i ciemnymi ;p jakoś nie widzę problemu wyczyszczenia kasku z robactwa i wyprania kurtki częściej niż normalnie, a jazda bez szyby to dopiero jest frajda :buttrock: a jak sie nadgarstki wyrabiają :D

Zgadzam się, również jeżdżę bez szyby od dłuższego czasu i nie widzę problemu przy prędkościach do 160 km/h, a jeżdżę w otwartym kasku i okularach przeciwsłonecznych. :cwaniak:
Oczy się po jakimś czasie przyzwyczajają, a jazda daje więcej frajdy.
W ogóle dla mnie szyba to taki troche obciach, a szyba + zamknięty kask w motocyklu typu (cruiser/chopper) to full obciach. Uwierzcie mi, że turbulencje wokół głowy są mniejsze bez szyby w otwartym kasku, niż z szybą w zamkniętym.

Pozdrawiam, ale i tak każdy może jeździć jak chce :motor:
bakerx

jaka szyba?

Postautor: KaeM dodano: 19 wrz 2010, 16:39

bakerx pisze:Uwierzcie mi, że turbulencje wokół głowy są mniejsze bez szyby w otwartym kasku, niż z szybą w zamkniętym.

jak się odpowiednio ustawi szybę to turbulencji w okolicach głowy może nie być wcale. Wiem bo toczyłem taka walkę i cel osiągnąłem jak jeszcze miałem rometa.
A kask otwarty czy zaknięty i do jakiego moto to zupełnie inny temat na inny wątek bo tu mowa o szybach.

Jeszcze kwestia kąta szyby. Nie zgadzam się z teorią że szyba musi być równolegle do lag (i tez to sprawdzałem)
To bardziej zależy od wzrostu motonity i odległości głowy od szyby. A i lagi w różnych maszynach mają różne kąty.
Awatar użytkownika
KaeM
Forumowicz

Motocykl: BMW F800ST

jaka szyba?

Postautor: lopez73 dodano: 19 wrz 2010, 20:15

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :jupi: w sumie to mi wystarczy aby zakupić małą szybę 46 cm ponieważ w sumie jestem niski 171 cm to ta duża mogła by mi nie pasować .
Awatar użytkownika
lopez73
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven => GV650

jaka szyba?

Postautor: Luca dodano: 20 wrz 2010, 09:17

Trzy sezony śmigałem bez szyby i w upały jest rewelacyjnie bez, ale poza upałami to tylko szyba. Po całym dniu jazdy bez szyby bolały mnie ręce i ramiona od ciągłej walki z wiatrem. Wyprostowana pozycja na moto bez szyby na długich trasach daje popalić.
Niemniej jednak motocykle typu chopper/cruiser bez szyby wyglądają znacznie lepiej :buttrock:
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

jaka szyba?

Postautor: slick dodano: 04 paź 2010, 12:41

Jak nie śmiga ktos tras takich jak Luca czy Mnich to można smiało olac szybę...pierwsza rzecz po zakupie moto to odkręciłem to dziadostwo...dalsze przeróbki same jakos tak poszły :))
slick

jaka szyba?

Postautor: lopez73 dodano: 04 paź 2010, 14:05

Jednak ja i tak zakupiłem te szybę :) jazda jest w wiele przyjemniejsza tylko na razie nie mogę jej wyregulować tak aby kaskiem mi nie telepotało powyżej 80km/h , w moim przypadku nieraz od wiatru nie dało rady jechać a w ubiegłym sezonie nie pamiętam aby choć raz na trasie nie wiało :czapa1: może ma to związek z tym że jakieś 70km dalej jest nasze morze :)
Awatar użytkownika
lopez73
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven => GV650

jaka szyba?

Postautor: politolog16 dodano: 04 lip 2011, 13:45

Dobra - przeczytałem cały wątek i myślę, że chciałbym jednak kupić sobie szybę. Zwłaszcza, że planuje dalszy wyjazd i z szybą będzie chyba przyjemniej.

Myślę nad taką: http://moto.allegro.pl/szyba-duza-uniwe ... 44394.html

Czy ktoś z Was ma może taką szybę w Ravenie? Albo w innym sprzęcie? Po wymiarach widzę, że powinna do Ravena pasować, ale otwarte pytanie jaka jest jakość? Mam 185 cm więc myślę, że szyba musi mieć 55cm wysokości.

Dzięki!
Awatar użytkownika
politolog16
Forumowicz

Motocykl: zipp raven

jaka szyba?

Postautor: Michałeczek dodano: 04 lip 2011, 23:20

Mam taką (podobną?) w moim R-150.
Jest fajna z wygladu, dodatkowo na rantach wkoło mam taśmę chromowaną rantową - przyjemny dla oka efekt wizualny.
Górna linia szyby po zamontowaniu na moto powinna być niżej niż przebiega linia wzroku motocyklisty podczas jazdy - w przypadku deszczu nic nie zamazuje nam wtedy obrazu.
Awatar użytkownika
Michałeczek
Forumowicz

Motocykl: Romet R150

PoprzedniaNastępna

Wróć do Jinlun/Romet 250