obrotomierz

obrotomierz

Postautor: mpkostkas dodano: 15 paź 2008, 18:53

mpkostkas pisze:
cjt7 pisze:Ja na piatym biegu przy 60km km na godzinę mam około 4000obr/min więc mniej więcej się zgadza....

Dzięki za info

Dzisiaj padał deszcz więc nie miałem ochoty wyjechać z garażu jak zrobi się lepsza pogoda to wyjadę i zrobię foto :motor: :autko:

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

:autko: :motor:
Awatar użytkownika
mpkostkas
Forumowicz

Motocykl: R250
Tel. kom.: 600896163

obrotomierz

Postautor: scOti dodano: 03 lis 2008, 01:01

ja bym sie tak nie chwalil tymi kluczykami :P
scOti

obrotomierz

Postautor: scOti dodano: 15 lis 2008, 17:37

Jako iż zamowiłem elektroniczny obrotomierz chiałem Was zapytać o obroty silnika na biegu jałowym udało mi się wygrzebac informacje ze producent zaleca 1.400 (±100) rpm. Jakie Wy macie ustawione?

Ja właściwie ustawiałem na słuch - spala około 3 litrów na 100km(wiec nie jest zle), zobaczymy jakie obroty będzie wskazywał.

edit:
No dzis zamocowałem obrotomierz elektroniczny obok wskaznika poziomu paliwa(na tej samej tarczy).
Teraz zostało dorobić plastik(tarcze na którymjest logo Rometa) by pokazywał też obroty i wrzuce fotke:)
scOti

obrotomierz

Postautor: scOti dodano: 16 lis 2008, 00:23

Obrazek

tak wygląda bez nowej tarczy
scOti

obrotomierz

Postautor: scOti dodano: 16 lis 2008, 02:13

Noo latwo nie bylo, 3 dni roboty by przemyslec wszystko, pozniej byl blad - nie wyswietlalo wszystkich kresek na wskazniku paliwa - potem poprawka i montaz i działa. Teraz tylko tarcze mysle jak dorobic. Myslalem by zrobic cala czarna - tak jak zegary w aucie maja cieno czerwony plastik - wyglada jak czarny a po wlaczeniu widac to co sie wyswietla - (nie widac wyswietlacza itp)

cos jak tu:
Obrazek

Jak bedziesz chciał to Ci moge pomuc - ciesze sie ze komus sie podoba pomysl:)
Ostatnio zmieniony 31 sty 2009, 13:25 przez scOti, łącznie zmieniany 1 raz
scOti

obrotomierz

Postautor: scOti dodano: 16 lis 2008, 02:45

no fakt
ja myslalem by na plexi cienką nakleić folię samoprzylepną czarna z wycientymi otworami na ekrany, a ekrany zakryc 2 warstwami przeswietlonej kliszy + na to wszystko dac folie do przyciemniania szyb w autach. Pytanie jak to wyjdzie.

Gdzie kupiles takie woltomierze? bo tez o tym myslalem. A obrotomierz z diodami mozna kupić tutaj:
http://sklep.avt.pl/p/pl/48164/obrotomi ... ntazu.html

i wygląda tak:

Obrazek
scOti

obrotomierz

Postautor: scOti dodano: 16 lis 2008, 02:56

o no proze jak tylko umiesz programowac 51'ki to pewnie, ja nie kupilem nigdy programatora a b. chcialem sie nauczyc - warto sprobowac, sam chetnie bym sie pisal na cos takiego !!

cos takiego kupiles:
http://www.allegro.pl/item479359678_dys ... ul_fv.html

tak?:P
scOti

obrotomierz

Postautor: scOti dodano: 16 lis 2008, 03:12

Tutaj jest kod do 51 ktora Ci pokazalem (tej z AVT):
http://edw.com.pl/pcb/avt2711.zip

zastanawiam sie czy nie odwalilem lipy - jedna plytke od drugiej odizolowalem tasma przezroczysta (nawet nie izolacyjna) - bo tasma teflonowa okazala sie za gruba, pytanie czy nie przegrzeje jej ;/ ?
scOti

obrotomierz

Postautor: scOti dodano: 16 lis 2008, 03:28

tls pisze:predzej przetrze... na czubkach spoin...
to faktycznie malo miejsca jak sie az tak nie miesci...
moze daj izolacyjna jest grubsza... najwyzej nie zkrecisz na maxa tego przezroczystego plasticzku
albo dasz podkladki pomieedzy plastiki...
albo w ogole zalac to czyms - nawet klejem termicznym z pistoletu
ciezko cos wymyslec na odleglosc : )

dokladnie takim klejem to zalalem, tyle zeby oddzielic od glownej plytki dalem jeszcze kawalek tasmy - mialem przyszykowana tasme teflonowa ale okazala sie za gruba - a zalezalo mi by oba wyswietlacze byly tak samo wysokie. myslisz ze da rade? pod wplywem temperatury nic sie nie stanie?
scOti

obrotomierz

Postautor: scOti dodano: 16 lis 2008, 03:40

nie no bardziej mi chodzi o nagrzewanie sie elektroniki niz o slonce - od slona bedzie chronic ten panel.

Najgorzej ze zakleilem to tym klejem bo tak to poszukal bym plastiku ktora uzywaja do izolowania elektroniki (np w zasilaczach) ale chyba zbyt panikuje:) podlacze to moze w domu na pare godzin i zobacze co sie bedzie dziac
scOti

PoprzedniaNastępna

Wróć do Jinlun/Romet 250