rozrusznik nie kreci

Re: rozrusznik nie kreci

Postautor: beniamin82 dodano: 09 maja 2014, 15:59

Nikt z całym szacunkiem, czytaj ze zrozumieniem.
I nie mieszaj koledze jeżeli nie masz pewności co to.
Po tym:
adamsson pisze:Bzykanie dochodzi z jakiegos przekaznika zamocowanego na ramie kolo aku. To jest ten od rozrusznika? az on caly drzy.

wnoszę że nie ma żadnego klik a jest bzyczenie! I to takie że przekaźnik drży, więc działa poprawnie :-).

Najpierw niech kolega odpali motor na kablach z samochodu.
Założę się o piwo że to akumulator.

Terkotanie czyli twoje bzzzzzzzz powstaje nastepująco :

1) napięcie z akumulatora dociera do przekaźnika, ten "załącza się" (słychać "tryk")
2) rozrusznik pobiera prąd, a że aku jest słabe to nie ma na tyle energii żeby utrzymać włączony przekaźnik.
3) przekaźnik się wyłącza słychać "tryk"
4) rozrusznik nie pobiera prądu, więc patrz punkt pierwszy.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Arcon dodano: 09 maja 2014, 16:31

Beny, uprzedziłeś mnie, właśnie miałem napisać dokładnie to co Ty :)
Arcon
Forumowicz

Postautor: NIKT dodano: 10 maja 2014, 10:14

Wybacz Beniaminie,
post trochę ogólnikowy aby powiedzieć, że po prostu istnieje taka możliwość, nie chcę się spierać i broń Boże kłócić ALE czytać potrafię (nawet ze zrozumieniem), a tak szczerze to nikt z nas nie ma pewności co to i każdy pisze na podstawie doświadczeń w nadziei, że pomoże koledze.

Napisałem to ze względu przypadłości jaka spotkała mojego brata (miał to samo), a akumulator skoro został naładowany i nadal nic to uznałem, że jednak warto napisać.
Nic nie szkodzi odkręcić kable plusowe z przekaźnika i zmierzyć miernikiem czy jest przejście prądu po włączeniu startera, co jest łatwiejsze niż wyjmowanie rozrusznika i trwa max 5 minut.

Moje "bzzzzz" powstaje trochę inaczej:
1)po wciśnięciu startera do przekaźnika dociera małe napięcie, które powinno spowodować uruchomienie elektromagnesu.
2)elektromagnes zawiesił się więc nie następuje przełączenie przekaźnika i podanie prądu na rozrusznik
3)elektromagnes nie jest spalony więc dostaje prąd przez co jest "bzzzzzz" z że jest zawieszony to nie ma "klik"

A moje "klik" powstaje tak:

1)po wciśnięciu startera na kierownicy do przekaźnika dociera małe napięcie powodujące uruchomienie elektromagnesu, który przyciąga do siebie styki elektryczne. Elektromagnes do działania potrzebuje mało energii na tyle mało, że można go zasilić np. z baterii,
2) napięcie z akumulatora poprzez uruchomienie elektromagnesu zamyka obieg, ten "załącza się" ("klik"),
2) rozrusznik pobiera prąd, a że aku jest słabe to nie ma na tyle energii żeby obrócić rozrusznikiem a ten uruchomić silnik,
3) jest cisza wiec puszcza starter i jest kolejne "klik"przekaźnik się wyłącza słychać (Twoje "tryk" to moje "klik"),
4) rozrusznik nic kręci, więc patrz punkt trzeci.

Ponadto elektromagnes może być sprawny i zwora się zamyka ("klik") ale na zworze mogą być wypalone styki i obieg się nie zamyka. Teoretycznie przekaźnik działa poprawnie ale w praktyce prąd nie dochodzi do rozrusznika ze względu na wypalone zwory.

Szkoda że mikrus tutaj nie zajrzał bo on pięknie to wszystko tłumaczy (prąd to jego konik :) ) i aż chce się czytać :P
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 661557838

Postautor: Arcon dodano: 10 maja 2014, 10:28

Straszna gdybologia. A najprościej podłączyć aku samochodowe kablami rozruchowymi i zobaczyć, czy motocykl odpali.
Arcon
Forumowicz

Postautor: szesnasty dodano: 10 maja 2014, 22:10

A może grubym przewodem plus z akumulatora bezpośrednio na rozrusznik. To jak się zachowa wiele wyjaśni.
Budowa przekaźnika:http://www.klub-chinskich-motocykli.pl/forum/viewtopic.php?f=14&t=2334&hilit=+przeka%C5%BAnik
Awatar użytkownika
szesnasty
Forumowicz

Motocykl: Heroway CXM250A

Postautor: adamsson dodano: 11 maja 2014, 02:07

OK, jutro sprawdze jeszcze z tym aku od samochodu, a jak to nie to, to w poniedzialek jade po nowy przekaznik i zobaczymy.
Awatar użytkownika
adamsson
Forumowicz

Motocykl: Jinlun R-250

Postautor: adamsson dodano: 11 maja 2014, 20:23

Benjamin ma racje. Po podlaczeniu aku od samochodu, motor odpalil. Jaki wybrac akumulator?

wybierzcie cos z listy z lodzi:

http://allegro.pl/uklad-elektryczny-zap ... _enabled=2
Awatar użytkownika
adamsson
Forumowicz

Postautor: Arcon dodano: 11 maja 2014, 20:27

To Lupus pierwszy napisał, co wszyscy wiedzieli (oprócz NIKT'a) ;)
Arcon
Forumowicz

Postautor: adamsson dodano: 11 maja 2014, 21:04

Tak czy siak, dziekuje wszystkim za wskazowki. Jak byscie polecili mi jakis aku, teraz mam taki:

http://allegro.pl/akumulator-12v9ah-12n ... 30064.html

wytrzymal jakies 2,5 roku.
Awatar użytkownika
adamsson
Forumowicz

Postautor: Karol dodano: 11 maja 2014, 22:50

viewtopic.php?f=58&t=4787&p=92249

Ja swój Yuasa kupiłem 2 lata temu, do dziś nie uzupełniałem elektrolitu, działa jak nowy.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

PoprzedniaNastępna

Wróć do Jinlun/Romet 250