Licznik oszukuje na przebiegu

Re: Licznik oszukuje na przebiegu

Postautor: Maciu56 dodano: 17 sie 2014, 00:42

A szanowny Kolega niech łaskawie powstrzyma się od sformułowań typu "farmazony", szczególnie w stosunku do wieloletniego klubowicza, tym bardziej, że jak widać argumentem Kolegi jest wiedza oparta na doświadczeniu z "Polonezem"... gratuluję. :/
Awatar użytkownika
Maciu56
Sympatyk

Motocykl: Była"Ziuta"...
Komunikator: Skype: maciu561

Postautor: eNgine dodano: 17 sie 2014, 01:06

fsomr88 pisze:Coś kolego gadasz farmazony, jaki gps? Jaki czujnik abs? Obroty silnika? Na tarczy masz otwory i czujnik przy zacisku - to wszystko.

Tak, czujnik zlicza te otwory w formie impulsów w czasie i zamienia na prędkość, tak zakładam

A co do opony, chyba nie myślisz, że opona w której jest minimalnie niższe ciśnienie zmienia swój obwód o 10 czy 20%? Musiała by chyba do felgi dobijać.

2% różnicy w promieniu koła to 12.56% różnicy w obwodzie

W każdym samochodzie prędkość liczona jest analogowo przez ślimak w skrzyni albo czujnik halla w dyferencjale/skrzyni - obroty czy czujnik biegów (??) nie ma nic do tego.

Ślimak w skrzyni w motocyklu z przełożeniem na zębatkach z łańcuchem? Nie widziałem takiego rozwiązania

Co do 10% przekłamania, nie jest to tyle - jest to 10km/h sprawdzane w różnych samochodach (i tych z elektronicznym licznikiem i analogowym).

Moje doświadczenie pokazało ze przekłamanie zależy od prędkości im jest mniejsza tym licznik mniej zawyza ale konstruktorem nie jestem więc mogę się mylić
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: krzysiek066 dodano: 17 sie 2014, 01:09

co drugi sezon trzeba odpiąć linkę i wszystko się na koniec wyrówna :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Nieważne czym, ważne z kim jeździsz ;)
Awatar użytkownika
krzysiek066
Sympatyk

Motocykl: Raven250->VT600->VTX1300
Tel. kom.: 530190634

Postautor: durabo dodano: 17 sie 2014, 10:09

To już nie chodzi o szczegóły techniczne-co jak i dlaczego,tylko o komfort psychiczny,do tej pory utrzymując przepisowe 90km/h zastanawiałem się gdzie "oni"tak wszyscy pędzą,teraz wiem że było to tylko 70 km/h,no i świadomość że 90 to juz max :(
Awatar użytkownika
durabo
Forumowicz

Motocykl: Romet JL 250

Postautor: fsomr88 dodano: 17 sie 2014, 10:12

8% różnicy w promieniu to ponad 100% różnicy w obwodzie?

Ślimak w skrzyni w motocyklu z przełożeniem na zębatkach z łańcuchem? Nie widziałem takiego rozwiązania

Mówiłem akurat o samochodach, sam wiesz, że w motocyklach jest ślimak przy piaście.
Awatar użytkownika
fsomr88
Forumowicz

Motocykl: Romet R250

Postautor: Arcon dodano: 17 sie 2014, 10:31

eNgine pisze:2% różnicy w promieniu koła to 12.56% różnicy w obwodzie

Trochę się rozpędziłeś :rotfl:

2% różnicy w promieniu koła to 2% różnicy w obwodzie :devil:

O1 = 2Pi R1
O2 = 2Pi (0,98 R1) = 0,98 2Pi R1 = 0,98 O1

Co do przekłamań licznika, to u mnie w DL-u realna prędkość jest niższa od wskazań równiutko o 10% - przy wskazaniach 60 km/h GPS pokazuje 54, przy 100 - 90, a przy 160 - 144. Z tego co wiem, w samochodowych to przekłamanie jest rzędu 5%. Nie wyobrażam sobie, żeby licznik mógł przekłamywać o stałą wartość w km/h, no chyba że przy stojącym motocyklu pokazywałby od razu 10 km/h :D
Arcon
Forumowicz

Postautor: jacek.rc dodano: 17 sie 2014, 11:08

Pierwszy raz spotkałem się i zauważyłem to ,że liczniki zaniżają prędkość jak rok temu jechałem puszką i z GPS i tak przyspieszając i zwalniając stwierdziłem,że różnica zawiera się w przedziale 5-10%. Po powrocie próbowałem się dowiedzieć ,w różnych źródłach co jest przyczyną i dowiedziałem się ,że jest to wymóg homologacyjny licznika aby wskaźnik prędkości pokazywał % mniejszą V między innymi dlatego żeby nie było tłumaczenia i pozwów że ja na pewno jechałem w-g licznika 50 (rzeczywista V 46-7).I tak wszystkie liczniki muszą zaniżać prędkość ,a to o ile ,to zależy od jakości wykonania ,chyba ?? . Licznik przebiegu musi pokazywać dystans rzeczywisty (na oryginalnym zestawie napędowym).
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Motocykl: KSL ,Cruiser ,VT-750,ADV -250

Postautor: krzysiek066 dodano: 17 sie 2014, 12:41

durabo pisze: utrzymując przepisowe 90km/h zastanawiałem się gdzie "oni"tak wszyscy pędzą,teraz wiem że było to tylko 70 km/h,no i świadomość że 90 to juz max :(

Powiem szczerze że jestem pełen podziwu dla tych co jeżdżą ponad setke licznikowe oczywiscie chińczykiem. Nie wiem moze niektóre maja więcej mocy Vki tez moze sa szybsze nie wiem za bardzo się nie znam wiem natomiast że jak zbliżam się do licznikowej 100ki moim Ravenem to mam wrazenie że to jest dla niego zdecydowanie za dużo i owszem można przez chwile podkręcić ale jechac z taka predkościa dłuższa trase to sobie nie wyobrazam :/ Tym bardziej ze w Ravenie np 100 to juz czerwone pole :D Ja max dobijam do licznikowego 90 i nie przekraczam a ze jade wtedy pewnie 75 :D to juz inna bajka. Jest jak jest i tak musi być ;)
Nieważne czym, ważne z kim jeździsz ;)
Awatar użytkownika
krzysiek066
Sympatyk

Motocykl: Raven250->VT600->VTX1300
Tel. kom.: 530190634

Postautor: eNgine dodano: 17 sie 2014, 15:05

fsomr88 pisze:

8% różnicy w promieniu to ponad 100% różnicy w obwodzie?

Mówiłem akurat o samochodach, sam wiesz, że w motocyklach jest ślimak przy piaście.

Zapedzilem się z tymi procentach wybaczcie :) ale późno odpisywałem a Arcon juz rozpisał jak to wyglada,

Co do ślimaka właśnie w mojej hondzie nie ma ślimaka i dlatego podejrzewam ze wykorzystuje impulsy z czujnika abs
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: Romas dodano: 18 sie 2014, 21:24

To ja powiem tak, wracałem właśnie z działki jelonkiem i praktycznie cały czas trasą ze znajomymi w puszkach licznikowe moje 110 które zresztą na trasie szybkiego ruchu utrzymywałem stale a byłem z plecaczkiem i wypchanymi sakwami ( jelonek jakoś nie stękał i dawał rade) w puszkach pokazywało podobnie +/- 2km/h a GPS 106-107.
dodam jeszcze że każde urządzenie nawigujące ma inną częstotliwość odświeżania i też przekłamują w obliczeniach. kiedyś po kłótni z kumplem mu to udowodniłem wzięliśmy trzy różne telefony i trzy różne nawigacje do samochodu i pojechaliśmy na drogę SR i różnica przy stałej prędkości między najniższą a najwyższą wartością wynosiła nawet 18km/h. więc nie ma co wierzyć GPSowi ;)
Romas
Forumowicz

Motocykl: Jinlun 250
Tel. kom.: 603842168

PoprzedniaNastępna

Wróć do Jinlun/Romet 250