Nowy Romet R250 – użytkowanie

Re: Nowy Romet R250 – użytkowanie

Postautor: Hugon dodano: 14 cze 2015, 08:54

Jeżeli masz jeszcze gwarancję, to możesz próbować. Chociaż jeśli wybierzesz tą opcję, to proponunę uzbroić się w cierpliwość. Opcja numer dwa, to skleić bak na Poxipol. U mnie narazie daje radę taki poklejony. Potrzebna jest do tego duża tuba Poxipolu za niecałe 50 pln. Co do dolnego tłumika, to nawet jak ci wymienią, to później też się prawdopodobnie rozleci. U mnie tak było. Przestałem się bawić w serwis i poszedłem do pana Mietka, który mi ładnie migo-matem tłumik zespawał. Teraz trzyma jak złoto. Może nie wygląda pięknie, ale działa. Moim zdaniem to rozszczelnianie wydechu wynika z naprężeń, które z kolei wynikają z ruchów poprzecznych wahacza. Chodzi o to, że jak mocno przyspieszasz, to wahacz skręca się lekko w poziomie bo łańcuch go ciągnie. Powstają naprężenia i wydech tego nie wytrzymuje. Zwłaszcza, że orginalnie jest spasowany na wcisk i smarknięty migo-matem u dołu w jednym punkcie.
Swoją drogą ten skręcający się wachacz też mnie wkurza. Chodzi o to,że całe tylne zawieszenie jest zamocowane poprzez tuleje gumowe, które się szybko wyrabiają. W zeszłym roku wymieniali mi to jeszcze na gwarancji, po tym jak zauważyłem że przy przyspieszaniu motocykl składa się na pół. Bardzo niemiłe wrażenie. Teraz znowu powoli zaczyna się to dziać. Tylko tym razem jak będę to robił, to pomyślę o jakichś tulejach kewlarowych, albo jakimś innym solidnym rozwiązaniu.
Awatar użytkownika
Hugon
Forumowicz

Motocykl: Romer R250
Tel. kom.: 796940360

Postautor: Morph dodano: 14 cze 2015, 09:01

Sprawdź czy nie odkręciła Ci się śruba mocująca sanki silnika do wahacza ,bo ja miałem takie objawy jak zgubiłem tę śrubę ,teraz nie mam takiego zjawiska
Nie jeździj szybciej niż Twój anioł stróż potrafi latać
Obrazek
Klaustrofobia to lęk przed zamkniętymi pomieszczeniami. Na przykład , gdy idę do monopolowego boję się, że będzie zamknięty.
Awatar użytkownikaOnline
Morph
Klubowicz

Motocykl: Romet R250 / Honda CBF600s

Postautor: wydminianin dodano: 20 cze 2015, 16:37

Jako że motong nadal uziemiony- czekam na bak i tłumik- postanowiłem pobawić się w konstruktora i zrobiłem dziś sobie stojak pod tylne koło. Koszt niemal żaden- stare rurki, parę elektrod, tarcza do cięcia, małe wiaderko prądu :D ,parę godzin zabawy w garażu i gotowe. Nie jest to może szczyt designu, ale zdaje egzamin i ja jestem happy :_hura: . Popełniłem kilka błędów, następnym razem będę wiedział, co należy zrobić inaczej, bo przymierzam się do zrobienia stojaka pod koło przednie. No, ale to niezbyt prędko.
Obrazek
Obrazek
Nigdy nie jest tak źle, aby nie mogło być gorzej.
Awatar użytkownika
wydminianin
Forumowicz

Motocykl: Romet R250 r'13

Postautor: wydminianin dodano: 27 cze 2015, 15:17

Może te obrazki będą widoczne :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
wydminianin
Forumowicz

Postautor: Morph dodano: 27 cze 2015, 17:01

ziolko36 pisze:...ale oczywiscie tuleje zbieraka do wymiany teraz podobno są grubsze i lepsze od wcześniejszych...

Też mi niby takie założyli ,wytrzymały 4000 km _boisie Właśnie wróciłem z garażu gdzie przy smarowaniu łańcucha odkryłem ,że zębatka znowu lata jak Żyd po pustym sklepie :mur: Nie mam jeszcze wszystkich części by założyć koło ze starego typu i do Smoka napewno nie zdążę ich kupić i poskładać moto :zalamka: ,pozostaje ryzykować i jechać na tym co jest ,albo jechać autobusem :swir:
Obrazek
Klaustrofobia to lęk przed zamkniętymi pomieszczeniami. Na przykład , gdy idę do monopolowego boję się, że będzie zamknięty.
Awatar użytkownikaOnline
Morph
Klubowicz

Postautor: Jack dodano: 09 lip 2015, 16:30

Doradźcie proszę, jaki i gdzie kupić łańcuch do mojego R-250. W Romecie, chwilowo nie dostępny, a ta chwila trwa już nie pamiętam od kiedy. Szukam w Allegro, w Google łańcucha napędowego 520x108 i nic.
Romet Kadet 50 -> Romet Mińsk 125 -> Romet Soft 125 -> Romet R 250 -> Yamaha FJ 1200 A-> HONDA CBF 600 S
Awatar użytkownika
Jack
Klubowicz

Motocykl: Honda CBF 600 S

Postautor: wydminianin dodano: 09 lip 2015, 19:39

http://sklep.motor-land.com.pl/k-10-lancuchy/ Tutaj znajdziesz łańcuch, do koloru, do wyboru :D
Awatar użytkownika
wydminianin
Forumowicz

Postautor: Jack dodano: 10 lip 2015, 23:43

Dzięki Wydminianin za namiary.
Niestety potwierdziły się spostrzeżenia Morpha na Smoku. Tuleje metalowo gumowe zębatki są do wymiany, i nie podlegają gwarancji.
Romet Kadet 50 -> Romet Mińsk 125 -> Romet Soft 125 -> Romet R 250 -> Yamaha FJ 1200 A-> HONDA CBF 600 S
Awatar użytkownika
Jack
Klubowicz

Postautor: Morph dodano: 11 lip 2015, 05:05

Jacku jeśli nadal chcesz pozostać przy tych tulejach podjedź do Andrychowa na Gancarską ,gość mi mówił ,że wymieniają te tuleje ,może cena będzie normalna ,nie z kosmosu jak w serwisie
Obrazek
Awatar użytkownikaOnline
Morph
Klubowicz

Postautor: Jack dodano: 11 lip 2015, 07:51

Dzięki, sprawdzę.
Zamówiłem już tuleje w Brzeszczach, ale nie znam jeszcze ceny wymiany.
Awatar użytkownika
Jack
Klubowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Jinlun/Romet 250