Nowy Romet R250 – użytkowanie

Re: Nowy Romet R250 – użytkowanie

Postautor: sketii dodano: 01 wrz 2015, 08:58

Pisałeś , że dysza była zaklejona czymś twardym .Prawdopodobnie kanał w gaźniku jest przytkany tą skamieliną i nie ma pełnego przepływu paliwa.
sketii
Forumowicz

Motocykl: ROMET R250

Postautor: gregor dodano: 10 wrz 2015, 00:52

Pewnie masz rację, ale już mi się nie chce po raz wtóry wyciągać i rozbierać tych gaźników tym bardziej, że nie mam dostępu do żadnej specjalistycznej myjki jak ultradźwiękowa. A poza tym szkoda mi marnować czasu chcę ostatnie chwilę sezonu spędzać z motkiem raczej w trasie niż w garażu. :D Wlałem do paliwa jakieś ustrojstwo do samoczyszczenia układów paliwowych, co prawda jak na razie nie widzę diametralnej poprawy ale, podczas jazdy bez ssania od czasu do czasu na ułamek sekundy dostaje kopa. Ustawiłem w obu gaźnikach przy okazji śrubki mieszanki na 2,5 obrotu, wcześniej było jak się okazało na jednym 2 a na drugim 1,5 obrotu. Teraz moto na wolnych pracuje przepięknie i cudownie się zbiera do startu niestety po chwili znów zamula ( ze ssaniem staruje i idzie jak rakieta) i co najważniejsze jakby ustały nieco wibracje czuć je dopiero w granicach 90 km/h i też nie aż tak strasznie. Zamontowałem szybę i już mi pęd wiatru nie chce zespolić okularów z twarzą :D
Staraj się jeździć tak, aby Twój umysł zdążył ogarnąć co się dzieje w okół Ciebie.
Awatar użytkownika
gregor
Forumowicz

Motocykl: Romet R 250

Postautor: Morph dodano: 23 lis 2015, 20:23

Morph pisze:Dzisiaj w końcu miałem chwilę czasu i wymieniłem gmol od Krzyśka66 ,mój niestety pękł w tajemniczych okolicznościach :swir: Pospawałem go nierdzewnym drutem i zabezpieczyłem bezbarwnym lakierem ,ale ten od Ravena znacznie bardziej mi się podoba...

Morph pisze:Koło wymienione ,bardzo dziękuję za pomoc kol Luca ,przwoj i KOZBI.
Dla potomności gdyby ktoś chciał iść w moje ślady :nuda: O ile koło od Jinluna można jeszcze dostać to z osprzętem już nie ma tak różowo :mur: Za radą gościa z Rometa kupiłem kompletne koło od SK150.Problem był tylko ze śrubami mocującymi zębatkę bo w Romecie nie mają już ich w sprzedaży.Udało się je znaleźć na necie niestety 6X drożej niż w Romecie.Trzeba wymienić dodatkowo tuleję dystansową tylnego koła ,mnie wyszło ,że krótsza zostaje oryginalna ,natomiast dłuższa musi mieć wymiar 47,5 mm .Następny problem jest taki ,że mimo iż felga jet przeznaczona do opon bezdętkowych nie można w niej założyć wentyla :wielkieoczy: Trzeba niestety dokupić dętkę :mur:
Jutro testowa przejażdżka ,mam nadzieję ,że nic się nie urwie i nie odpadnie...

Korzystając z chwili czasu ,w końcu zamontowałem do reflektora ,nowiuteńki wkład od Ursusa z żarówką H4 ,wg opisu kol @jurek-28 ,dla nieobeznanych z elektryką kilka porad których nie podał @jurek-28
Wymieniając wkład na H4 trzeba wymienić też kostkę na H4 ,kolory kabli i jak je podłączyć do kostki
Zielony - Masa
Niebieski - Drogowe
Biały - Mijania
Obrazek
Nie jeździj szybciej niż Twój anioł stróż potrafi latać
Obrazek
Klaustrofobia to lęk przed zamkniętymi pomieszczeniami. Na przykład , gdy idę do monopolowego boję się, że będzie zamknięty.
Awatar użytkownika
Morph
Klubowicz

Motocykl: Romet R250 / Honda CBF600s

Postautor: beniamin82 dodano: 23 lis 2015, 20:49

Ja się tak zastanawiam, czy te usprawnienia są tak drogie ze Romet nie może ich stosować podczas produkcji?
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Morph dodano: 08 gru 2015, 20:29

Prac zimowych ciąg dalszy ,wybiłem łożyska z przedniego koła ,po 20 000 przebiegu jedno łożysko jeszcze jako tako ,ale drugie kompletnie rozleciane _boisie jutro kupie nowe jakieś firmowe i zamontuje
Obrazek
Klaustrofobia to lęk przed zamkniętymi pomieszczeniami. Na przykład , gdy idę do monopolowego boję się, że będzie zamknięty.
Awatar użytkownika
Morph
Klubowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 08 gru 2015, 22:18

Coraz bardziej wydaje mi się że Romet kupuje w Chinach tanie części do montażu tych "polskich " motocykli...
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Postautor: Morph dodano: 09 gru 2015, 05:43

Łożyska na pewno są chińskie ,ale to nie domena Rometa ,u nas też zakładamy chińskie ,dopiero jak jest reklamacja ,to na gwarancji zakładamy już firmowe :swir:
Obrazek
Awatar użytkownika
Morph
Klubowicz

Postautor: Dyziek76 dodano: 09 gru 2015, 08:24

Owszem, ale Jelonek Luca nie ma tych przygod, a Romki po ktoryms tam roku juz maja...
Awatar użytkownika
Dyziek76
Forumowicz

Motocykl: Romet Soft 125

Postautor: beniamin82 dodano: 09 gru 2015, 08:31

Mają te produkowane w Polsce. I to jest niestety smutne...
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Postautor: Luca dodano: 09 gru 2015, 10:45

W Jelonku sporo przelatałem na oryginalnych chińskich łożyskach i nie miałem z nimi większego problemu.
Z przodu to jedno zaczęło rdzewieć, przez puszczający wodę uszczelniacz a same w sobie łożyska nie były kiepskiej jakości.
Wytrzymałość łożysk będzie też zależała od wagi. Ja ważę 80kg a jeśli ktoś ma 120kg to łożyska na pewno padną szybciej.
Poza tym to łożyska o tych wymiarach nie są drogie, więc spokojnie można sobie przy okazji ściągania koła wymienić choćby profilaktycznie na takie z górnej półki.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

PoprzedniaNastępna

Wróć do Jinlun/Romet 250