R 250 BAD BOY

R 250 BAD BOY

Postautor: mlynaszz dodano: 25 cze 2010, 08:07

Indianer pisze:O wydechy pytam bo w okolicach września mam zamiar kupić którąś 250cc od Rometa albo od Zippa, i ciekawi mnie czy przy wysokich obrotach dalej brzmią jak chopper na wolnych wydechach i czy nie są za głośne dla pasażera ...

Indianer, byłeś w Gródku na rozpoczęciu w zeszłym roku. Pamiętasz moto Leona? Mam wrażenie, że Slick ma podobne, jeśli nie takie same wydechy.
Teraz do sedna sprawy. Wracałem z Leonem kawałek do domu. Jechałem za jego motocyklem i prawdę powiedziawszy dźwięk tych wydechów mi przeszkadzał i drażnił. Dla mnie był za głośny, takie pierdzenie wwiercające się w czachę. Jak to znosiła Ula, to nie wiem.
Awatar użytkownika
mlynaszz
Klubowicz

Motocykl: CHN->JP->I->GB->JP

R 250 BAD BOY

Postautor: Luca dodano: 25 cze 2010, 08:59

mlynaszz pisze: Jak to znosiła Ula, to nie wiem.

Jak się siedzi na moto to fajnie słychać, problem mają ci co jadą z tyłu, wtedy jest głośno :D

-- EDYTOWANY Pią Cze 25, 2010 8:05 am --

slick pisze:LUCA - rozwiązanie ze stopem z cienkich giętkich ledów to kiepskie rozwiązanie - własnie dlatego musze cos innego wykombinowac bo teraz mam STOP z takiej listwy. Są mega marnej jakości, słabo świecą i ledy padają po tygodniu (rafał miał to samo).

Ale ja myślałem o nich ne jako podstawowe światło stop, które byłoby przecież przy tablicy, tylko o dodatkowe oświetlenie stopem opony od góry. Taki bajer, paląca się opona jak hamujesz.
Teraz są super jasne LED-y, które naprawdę mocno dają ale czy listwy z takimi ledami są to nie wiem. :)
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

R 250 BAD BOY

Postautor: slick dodano: 25 cze 2010, 10:32

mlynaszz pisze:
Indianer pisze:O wydechy pytam bo w okolicach września mam zamiar kupić którąś 250cc od Rometa albo od Zippa, i ciekawi mnie czy przy wysokich obrotach dalej brzmią jak chopper na wolnych wydechach i czy nie są za głośne dla pasażera ...

Indianer, byłeś w Gródku na rozpoczęciu w zeszłym roku. Pamiętasz moto Leona? Mam wrażenie, że Slick ma podobne, jeśli nie takie same wydechy.
...takie pierdzenie wwiercające się w czachę. ...

takie same jak leona mam wydechy. czy pierdzą jest kwestią osobistych odczuć - mi się podobają ale ja wole jak są głośne wwiercające się w czache, niż lekko eklektycznie jak w kosiarce do trawy tak jak ma to miejsce przy oryginalnych wydechach)
slick

R 250 BAD BOY

Postautor: mlynaszz dodano: 25 cze 2010, 13:40

slick pisze:... czy pierdzą jest kwestią osobistych odczuć - mi się podobają ale ja wole jak są głośne wwiercające się w czache, ....

tutaj ewidentnie widać, że punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia :D
Awatar użytkownika
mlynaszz
Klubowicz

Motocykl: CHN->JP->I->GB->JP

R 250 BAD BOY

Postautor: slick dodano: 26 cze 2010, 00:52

mlynaszz pisze:
slick pisze:... czy pierdzą jest kwestią osobistych odczuć - mi się podobają ale ja wole jak są głośne wwiercające się w czache, ....

tutaj ewidentnie widać, że punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia :D

dokładnie tak - zgadzamy się jedynie w jednym (SĄSIEDZI MUSZĄ MNIE ZA TE WYDECHY "KOCHAĆ" :) )

-- EDYTOWANY Dzisiaj, 06:59 --

Aby zobrazować pracę wydechów opiszę wczorajszą "przygodę".
Otóż po założeniu nowych LEDów stopu postanowiłem polansić się na wsi i trochę pojeździć...w drodze powrotnej zboczyłem pod market celem nabycia drogą kupna czegoś do gaszenia pragnienia.
Zaparkowałem obok skutera, który jak się okazało miał alarm,ten z kolei lekko "zapiszczał" w momencie gdy parkowałem BAD BOYa .... zaintrygowany tym zdarzeniem po wyjściu ze sklepu i ponownym odpaleniu "złego chłopca" i wrzuceniu jedynki ... odkręciłem manetkę ostro, tak prawie na maxa .... wtedy alarm w skuterze zaczął wyć na cały regulator :devil: :devil: :devil: :devil: :devil:

:devil: Highway to Hell :devil:
slick

R 250 BAD BOY

Postautor: Indianer dodano: 30 cze 2010, 16:16

Ja osobiście lubię głośne wydechy ale na wolnych obrotach :D więc przy pojemności 250 jest pewne wyjście np nie przekraczać 70kmh ale takie prędkości są co najwyżej do śmigania w celach relaksacyjnych po okolicy. Kiedy trzeba zrobić trasę to lepiej troche pogonić konia :D
Awatar użytkownika
Indianer
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven 250

R 250 BAD BOY

Postautor: slick dodano: 01 lip 2010, 08:23

Indianer pisze:Ja osobiście lubię głośne wydechy ale na wolnych obrotach :D więc przy pojemności 250 jest pewne wyjście np nie przekraczać 70kmh ale takie prędkości są co najwyżej do śmigania w celach relaksacyjnych po okolicy. Kiedy trzeba zrobić trasę to lepiej troche pogonić konia :D

na niskich obrotach dzwiek jest zarąbisty, na dłuższe trasy zakladasz koreczki za 1,5zł do uszu i smigasz bez problemów:)

apropos przeróbek- wczoraj rozmawiam z przypadkowym gosciem o planach sportowych (a obok stał moto),

On w pewnym momencie pyta - "to honda czy harley?",
Ja na to - "romet"
On - "ale ja poważnie pytam"
Ja - "poważnie odpowiadam, zobacz sobie dekle na silniku"
PO OBLUKANIU DEKLI
On - "pewnie dorobiłeś specjalne dekle dla żartu"
Ja (wyciągając dowód rejestracyjny) - "to na prawdę romet !! (pokazuję mu napis 'Romet Motors' w dowodzie rej."
reszta konwersacji przebiegała w duchu niesamowitego zdziwienia....

Do czego to doszło....żebym na siłę udowadniał, że nie mam harleya tylko rometa :))
slick

R 250 BAD BOY

Postautor: Dobry dodano: 01 lip 2010, 11:18

slick pisze:
Indianer pisze:Do czego to doszło....żebym na siłę udowadniał, że nie mam harleya tylko rometa :))

To się uśmiałem :rotfl:
Spoko ja wiele razy byłem świadkiem tak zwanej cofki,przechodzi gość obok mojego romka i idzie dalej po chili dochodzi mu do mózgu co przeczytał czyli Romet i się wraca i w tedy się zaczyna 100 pytań
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobry
Sympatyk

Motocykl: RoV250/XJ900/CBR1000F/Varadero
Tel. kom.: 505381119

R 250 BAD BOY

Postautor: Luca dodano: 01 lip 2010, 11:20

slick pisze:Do czego to doszło....żebym na siłę udowadniał, że nie mam harleya tylko rometa :))

Ale gdybyś miał Harleya to nie wywołałbyś wielkiej sensacji a tak przy takim Romecie to nie jednemu szczena opadnie :D

-- EDYTOWANY Czw Lip 01, 2010 10:24 am --

Indianer pisze:Ja osobiście lubię głośne wydechy ale na wolnych obrotach :D więc przy pojemności 250 jest pewne wyjście np nie przekraczać 70kmh ale takie prędkości są co najwyżej do śmigania w celach relaksacyjnych po okolicy. Kiedy trzeba zrobić trasę to lepiej troche pogonić konia :D

Ratują cię wtedy takie wydechy z wkładkami tłumiącymi :D
Ciekawe, czy by się dało zrobić takie przysłony na sprężynkach , które podczas większych obrotów same przytłumiają wydech. ;-), ale z drugiej strony po co jak ktoś lubi głośno :D
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

R 250 BAD BOY

Postautor: slick dodano: 01 lip 2010, 12:39

Pomyłki zaczynają stawać się powszechne...
Dziś na korytarzu kolezanka mowi do mnie "widziałam Cie dziś rano jak parkowałeś motor"... tylko że ja autem przyjechałm do pracy, a motor ktory widziała to harley nightster kumpla ;-)

-- EDYTOWANY Dzisiaj, 09:23 --

Natchnięty kolorem silnika w nighsterze...zapragnąłem przemalować swój na czarny mat (wykonawca już jest).

zatem plan jest następujący:
1. odkręcić dekle cylindrów,
2.odkręcić dekle silnika,
3.pomalować,
4. przykręcić.

PYTANIE - rozumiem ze odkręcając dekle silnika muszę później założyć nowe uszczelki olejowe i zalać silnik nowym olejem (stary spuścić przed odkręceniem dekli)???

Jeśli zaś chodzi o ułomność tylnego oświetlenia to jest właśnie problem rozwiązywany....
zakupiłem taką oto lampę:
BARRACUDA: tylne światło Tiger LED. Trójkątny agresywny kształt klosza zaś diody umieszczone w cylindrycznych odbłyśnikach emitują bardzo mocne światło.
Obrazek
lampa będzie między kołem, a błotnikiem.
slick

PoprzedniaNastępna

Wróć do Jinlun/Romet 250