jaka szyba?

jaka szyba?

Postautor: kleomax dodano: 22 lut 2010, 10:26

właśnie przymierzam się do zakupu szybki i powstał dylemat wysokości 44 cm czy 55 cm.
Awatar użytkownika
kleomax
Forumowicz

Motocykl: Honda Transalp
Tel. kom.: 501767453

jaka szyba?

Postautor: slick dodano: 22 lut 2010, 12:46

Zależy od Twojego wzrostu.
Staraj się aby koniec szyby nie wypadł na wysokości oczu, gdyż takie rozwiązanie będzie Ci ograniczać widoczność.
slick

jaka szyba?

Postautor: Dobry dodano: 22 lut 2010, 17:06

slick pisze:Zależy od Twojego wzrostu.
Staraj się aby koniec szyby nie wypadł na wysokości oczu, gdyż takie rozwiązanie będzie Ci ograniczać widoczność.

Racja przejechałem się Artura z Koszalina bzykiem i on ma wysoką szybę to powiem Ci,że podczas deszczu byłoby to utrudnienie podczas jazdy.Z drugiej strony nie pochylisz ją bardzo bo optymalne ułożenie to kont razem z lagami.Jechałeś moim-ja mam 55 cm tylko u mnie się chyba wyżej siedzi.A i Arturro to kawał chłopa to nie porównuj z nim,może ktoś ma przy R-ce taką poczekaj przed kupnem żeby lipy nie było,chyba że przymierzysz od kogoś
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobry
Sympatyk

Motocykl: RoV250/XJ900/CBR1000F/Varadero
Tel. kom.: 505381119

jaka szyba?

Postautor: Kris dodano: 26 lut 2010, 23:22

Ja mam 55 cm. Kupiłem ją jednak pod koniec sezonu i trochę mało testów zrobiłem. Ustawienie jest jednak bardzo ważne, bo jak się źle ustawi, to "telepie" głową podczas większych prędkości To już wiem! :zalamka:
Awatar użytkownika
Kris
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven
Tel. kom.: 501963905

jaka szyba?

Postautor: lopez73 dodano: 18 wrz 2010, 17:26

Kris pisze:Ja mam 55 cm. Kupiłem ją jednak pod koniec sezonu i trochę mało testów zrobiłem. Ustawienie jest jednak bardzo ważne, bo jak się źle ustawi, to "telepie" głową podczas większych prędkości To już wiem! :zalamka:

Kris podziel się dalszymi wrażeniami z jady z taką szybą , sam się zastanawiam nad plusami i minusami zamontowania takiej szybki ale nie za bardzo wiem czy warto takową założyć w ravenie _bezradny myślę nad szybką ponieważ ten wiatr doprowadza mnie nie raz do szału :kicha: ale nie wiem co się dalej dzieje po zanotowaniu szybki ? jakieś większe wibracje , większe spalanie , większy opór , ograniczenie widoczności czy coś takiego podobnego występuje ?
Awatar użytkownika
lopez73
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven => GV650

jaka szyba?

Postautor: skopi dodano: 18 wrz 2010, 17:33

ja założyłem 55 cm ale ze mnie wysoki facet i mogłaby być trochę wyzsza ale koniecznie musi by ć poniżej oczu. jazda z szybą jest na pewno przyjemniejsza niż bez- nie ma takiego naporu powietrza
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz

Motocykl: Fastran FR250-3
Tel. kom.: 792108065

jaka szyba?

Postautor: faber dodano: 18 wrz 2010, 19:15

Panowie podobno o gustach się nie dyskutuje ale mnie bardziej podoba się Romet R 250V bez szyby. Mam - dostałem za free dużą używaną chociaż brakuje mi jednej obejmy ale to nie jest trudno dorobić. Przykładam przyglądam się i jakoś ten motor jakby mniejszy. Kogo pytam (bez mojej sugestii) mówi żeby jej nie montować. Jak jadę koło stówy/h to wieje. Co wy na to? Czy są jakieś argumenty żyby jej nie zakładać ??
Awatar użytkownika
faber
Forumowicz

Motocykl: Romet R250V

jaka szyba?

Postautor: mike_russ dodano: 18 wrz 2010, 19:31

Ja założyłem taką malutką głównie po to, żeby osłonić przyrządy (bo się Romet z obudową nie popisał). Z tym, że mały motor z dużą szybą głupio wygląda. Ale czym wyższa szyba, tym większy "żagiel" w razie bocznego wiatru. Ograniczenie widoczności - spore, szczególnie w razie deszczu. Ale osłona od wiatru jest, i nawet tak mała szybka jak u mnie, chroni trochę na zasadzie owiewki.
Skopi dobrze pisze
...ale koniecznie musi być poniżej oczu. jazda z szybą jest na pewno przyjemniejsza niż bez- nie ma takiego naporu powietrza.
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

jaka szyba?

Postautor: Lupus dodano: 19 wrz 2010, 00:12

Ja już bez szyby to się nie obejdę jazda bez nie jest przyjemna duży napór wiatru na kierującego - nawet mała szyba jest lepsza niż jazda bez - wiadomo że na krótkie trasy wokół komina brak szyby / owiewki nie uprzykrza życia ale na dalsze trasy nie jest już tak fajna
Awatar użytkownika
Lupus
Sympatyk

Motocykl: Honda CBF 600S
Komunikator: whatsup :D

jaka szyba?

Postautor: Dobry dodano: 19 wrz 2010, 08:41

Osobiście nie wiem ja można jeździć bez szyby jak przy moim się stłukła to musiałem zakładać stopery bo tak hulało.Jeszcze dochodzi sprawa muszek i wszystkiego tego co lata jak masz szybę to takie sprawy się na niej zatrzymują a nie na twoim kombinezonie a szybę łatwo przetrzeć.
Szyba nie powinna przekraczać wysokości wzroku bo to utrudnia jazdę w deszczu i kąt szyby powinien pokrywać się z kątem lag
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobry
Sympatyk

Motocykl: RoV250/XJ900/CBR1000F/Varadero
Tel. kom.: 505381119

Następna

Wróć do Jinlun/Romet 250