close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

PROBLEM Z USZCZELNIACZEM NA WALE W SINIKU

Postautor: jarek-kety dodano: 10 paź 2010, 10:37

Mam problem z uszczelniaczem na wale korbowym z lewej strony silnika.
Z tego co zaobserwowałem to trochę przepuszcza.
problem jest w tym że nie wiem czym albo za pomocą czego ściągnąć to magneto(chyb się to tak poprawnie nazywa) za którym znajduje się ten felerny zimering (uszczelniacz)
Może ktoś z ws już wymieniał ten uszczelniacz,proszę o poradę lub wskazówki.
jarek-kety

Postautor: dorplas dodano: 10 paź 2010, 21:26

jasne spoko, załatw sobie śrubę od przegubu zewnętrznego vw T4 nawet z jakiegoś szrotu lub nową z motoryzacyjnego, pasuje idealnie, do tego jak byś miał pistolet pneumatyczny do kół to pójdzie jak po maśle jeden strzał i magneto zdjęte :D
----------------------------------------------------------------------------------
Myśl Za Dużo! a stworzysz problem, którego wcześniej nie było!
Awatar użytkownika
dorplas
Klubowicz

Motocykl: NIGHTHAWK 750S
Komunikator: GG 827772

Postautor: Luca dodano: 11 paź 2010, 11:37

Sprawdzałeś, czy na wale nie ma wyczuwalnego luzu poprzecznego? Czasem jak uszczelniacz pada, przyczyną jest właśnie rozlatujące się łożysko.
Nie wiem jaki masz przebieg, ale u mnie po 44tyś nic jeszcze nie cieknie.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: skopi dodano: 11 paź 2010, 13:18

ja miałem to samo i pomimo wymiany uszczelniacza przez Dorplas po 100 km znowu ciekło- i ostatnio przed zakonczeniem sezonu zrobiłem mały myk; wlałem 0,9l oleju a nie jak wszyscy piszą 1,2-1,3 i okazalo się że wycieku nie ma . prawdopodobnie za duży poziom oleju powoduję wzrost ciśnienia i dlatego puszcza zimmering. jak na razie działa , zrobilem przeszło 1,5 tyś km i nawet kropli nie uronił. Niestety takie mamy serwisy chinoli że tez mówią 1,2-1,3 litra oleju . zdejm kapę wyczysć do sucha wewnątrz, wymień olej i wlaj powiedzmy 0,9 l zobacz jaki bedzie pokazywało poziom jak za mało dolej setkę i wtaedy spróbuj zrobić troche km . jak dalej bedzie wyciek to zanczy że zimmering trzeba wymienić ale zarówno wewnętrzny jak i zawnętrzny bo w środku też jest jeden.
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz

Motocykl: Fastran FR250-3
Tel. kom.: 792108065

Postautor: jarek-kety dodano: 11 paź 2010, 13:45

Dzięki wszystkim za wskazówki to może jednak na początek spróbuję z tym olejem bo z tego co wiem oleju mam nalane chyba prawie że max więc może coś z tym być.
W razie czego to go sobie wymienię ważne że już wiem jak ściągnąć to magneto.
A może ktoś z was zna wymiary albo jakiś symbol tego uszczelniacza? :dzieki: :dzieki: :dzieki:
jarek-kety

Postautor: skopi dodano: 11 paź 2010, 14:08

symbol jest w dziale wszystko na temat-inne motocykle-chituma fastran
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz

Postautor: Zbigniew dodano: 11 paź 2010, 19:24

Piote ale zauwarz że Jarkowi cieknie z wału korbowodowego a nie z wałka zdawczego jak u Ciebie . Pomimo to poziom oleju jest w tym przypadku dość ważny. Jarku sprawdź jeszcze czy masz dobre odpowietrzenie skrzyni korbowodowej .
Pozdrawiam
Zbyszek
Zbigniew
Klubowicz

Motocykl: Lifan LF250
Tel. kom.: 604643449

Postautor: skopi dodano: 11 paź 2010, 20:05

u mnie był wyciek z wału a nie wałka zdawczego Zbyszku,cały czas mowa jest o uszczelniaczu na wale pod magnetem. Jak wynika z doświadczenia miarka poziomu oszukuje , ja mam 0,9 l oleju( wracaliśmy razem z Bronkowa , był tylko jeden przystanek) pom\imo podniesienia przodu motocykla o 8 cm(przedłużki widelca) wszystko jest ok wycieku brak. Fakt że jak było 1,3 litra to ciśnienie w komorze było zaje...te pomimo dobrego odpowietrzenia. Nic sie nie stanie jak spróbuje, zreszta w bydzi jest łepek sie zarejestrował jako forumowicz, który ma to samo i zrobił jak mu mowiłem tylko ze sie na razie nie odzywa wiec nie znam efektu.
Tak w ogóle to ktos na forum napisał że w naszych silnikach powinno byc 0,9 litra tylko nie mogę znaleźc teraz tego.
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz

Postautor: Luca dodano: 12 paź 2010, 09:50

No to macie jakieś inne silniki, bo mi do Jinluna wchodzi 1,6L oleju a 0,9L to wchodziło chyba do 150tki.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: eNgine dodano: 12 paź 2010, 11:35

A do zippa wchodzi 2l oleju, przy 1,6 poziom nawet nie sięga bagnetu :).
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Następna

Wróć do Jinlun/Romet 250