urządzenie pod siedzeniem, przy akumulatorze

Postautor: scOti dodano: 08 lip 2008, 21:54

Witam,

Dziś gdy motorek nie chciał odpalić, po dłuższym postoju - postanowiłem naładować akumulator.
Ktoś nie równo dolewał ciesz cel - w jednym za mało w drugim za dużo - ale nie ważne, przy którejś próbie rozruchu jak już aku był słaby, coś zaczęło pukać w okolicach wcześniej wspomnianego aku. Jest to małe urządzenie, do którego podłączone są kable z akumulatora - co to jest? Ma ktoś pomysł?:)

Pozdrawiam,
Michał
scOti

Postautor: Shipp dodano: 08 lip 2008, 22:34

To jest modół zapłonowy z elektromagnesem. Niektórzy nazywają to bendiksem, ale to nie to samo.
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

Postautor: scOti dodano: 08 lip 2008, 22:49

aha, dobrze wiedzieć - dzięki Shipp :piwa:
scOti

Postautor: Luca dodano: 09 lip 2008, 08:24

Jak idzie do niego gruby kabel z akumulatora to jest to przekaźnik odpalający rozrusznik.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Shipp dodano: 09 lip 2008, 10:33

Luca pisze:Jak idzie do niego gruby kabel z akumulatora to jest to przekaźnik odpalający rozrusznik.

Masz rację, ale fachowo to jest modół zapłonu /wiem, bo już mi jeden padł i musiałem wymienic/. Tam są 2 śrubki, jedna z grubym, czerwonym kabelkiem od aku druga z czarnym do masy. Kiedy połączy się te śruby "na krótko", motocykl kręci rozrusznikiem. Sposób nienajprzyjemniejszy i nienajzdrowszy dla motocykla, ale kiedy nie kręci rozrusznikiem, a jest pod górkę, tak najlepiej odpalac.
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

Wróć do Jinlun/Romet 250