WITAM
W tym temacie chciałbym żeby przetestowane i sprawdzone materiały eksploatacyjne były polecane sobie nawzajem, Ważne żeby były sprawdzone w użytkowaniu i wybrane te najlepsze .
Duże znaczenie na trwałość elementów, ma stosowanie specyfików o jak najlepszej jakości by mimo słabych materiałów użytych do produkcji elementów, można było ich okres działania wydłużyć nawet o połowę ,poprzez stosowanie najlepiej dobranych i sprawdzonych materiałów eksploatacyjnych. Firma wprowadza do obiegu motory i zaleca materiały eksploatacyjne o niewygórowanej jakości ,po to tylko aby bezawaryjnie przejeździć w okresie gwarancji Tym czasem na rynku są wysokiej klasy oleje, smary, płyny o zwiększonych parametrach które wydłużą czas bezawaryjnego działania naszych Chińczyków .
Niestety napęd łańcuchowy wymaga częstego czyszczenia i smarowania tym bardziej jeśli się jeździ po opadach deszczu lub drogach terenowych .
Jeśli na ogniwach jest smar w postaci konsystencji i kolorze pasty do butów, jeśli pierścienie na ogniwach są suche i świecące. Należy dbać o odpowiedni naciąg łańcucha i współosiowość zębatek
Ja mogę polecić do czyszczenia naftę i smar w spreju najlepiej taki który dobrze przylega do powierzchni łańcucha, w przeciwnym razie podczas jazdy smar znajdzie się na elementach motoru będących w obrębie jego pracy .
Ja stosuję smar teflonowy (nie rozchlapuje się) "S100 WEISSES KETTEN SPRAY", a do czyszczenia mocno zabrudzonego łańcucha "S100 KETTEN REINIGER" a na co dzień NAFTY
S100 WEISSES KETTEN SPRAY - 47zł