manetka gaz

manetka gaz

Postautor: damibo dodano: 07 mar 2014, 10:30

Cześć
Po ostatniej przejażdżce zauważyłem w R250, że manetka gazu nie powraca po puszczeniu do pozycji zero. Linka czy gdzie jeszcze mogę szukać przyczyny

pozdrawiam
teściowa jest mi tak samo potrzebna jak popielniczka na motorze
Awatar użytkownika
damibo
Forumowicz

Motocykl: Yamaha V-Star 650

Re: manetka gaz

Postautor: Arcon dodano: 07 mar 2014, 11:01

Możesz jeszcze poszukać problemu przy samej manetce, może coś jest za ciasno, może coś obciera itp.
Arcon
Forumowicz

Postautor: selmen dodano: 07 mar 2014, 11:17

Ja bym nic nie robił..na trasę będzie tempomat jak znalazł :D a na poważnie albo jedna z linek poszła albo masz sucho w manetce- gdzie zaczepia się linkę. Jest to tworzywo sztuczne ale czasem warto dać tam trochę smaru stałego. Innym częstym powodem jest- niesmarowanie linek wewnątrz pancerza. Temat zacierania linki następuje zazwyczaj po zimie- gdy wszystko zaśniedzieje po długim staniu i opory są na tyle duże, ze sprężyna nie ściąga linki. Najlepiej to robić więc przed snem zimowym i to co roku.
Ściągasz manetkę, odczepiasz obie linki- strzykawką z olejem silnikowym (są takie scecjalne z grubą igłą do oleju, ale może być i zwykła) zapuszczasz w pancerze linek aż olej wyjdzie dołem. Jest to pracochłonne ale opłaca się. Potem smarujesz manetke w miejscu pracy linek smarem stałym i składasz wszystko do kupy. Ustawiasz obroty silnika- w r250 masz pokrętło, które unosi przepustnicę. Warto psiknąć WD40 mechanizm podnoszący przepustnice przy gaźnikach w miejscach obrotu ośki oraz na te kółko gdzie pracują linki.
Wsio.
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Postautor: jacek.rc dodano: 07 mar 2014, 18:41

miałem to samo,wystarczyło odkręcić śrubę z zakończenia kierownicy i lekko je odsunąć,ona podczas dokręcania przesuwa się w kierunku manetki
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Motocykl: KSL ,Cruiser ,VT-750,ADV -250

Postautor: damibo dodano: 07 mar 2014, 19:39

Wielkie dzięki faktycznie suchutko było - nasmarowałem manetkę nasmarowałem linki i działa jak ta lala
teściowa jest mi tak samo potrzebna jak popielniczka na motorze
Awatar użytkownika
damibo
Forumowicz

Motocykl: Yamaha V-Star 650

Postautor: selmen dodano: 07 mar 2014, 22:03

no i gitara :-)
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Postautor: mike_russ dodano: 08 mar 2014, 20:36

Tak przy okazji - do wnętrza manetki (tam gdzie się obraca na rurze) raz do roku warto psiknąć popularny środek "PLAK" do czyszczenia desek rozdzielczych. Zwykle "pożyczam" tę odrobinkę od Ojca, który Plaka do Poldecjusza używa... Zawiera toto chyba olej silikonowy, zapewnia lepszy poślizg manetki na rurze (i przy okazji ładnie pachnie ;) )
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Wróć do Jinlun/Romet 250