Prośba o identyfikację

Prośba o identyfikację

Postautor: gregor dodano: 28 lut 2016, 05:37

Ostatnio grzebiąc przy moto w okolicach gaźnika wypadło mi takie gumowe coś, Czy ktoś wie co to jest i gdzie powinno się znajdować?
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Staraj się jeździć tak, aby Twój umysł zdążył ogarnąć co się dzieje w okół Ciebie.
Awatar użytkownika
gregor
Forumowicz

Motocykl: Romet R 250

Re: Prośba o identyfikację

Postautor: Wajs dodano: 28 lut 2016, 09:42

Najpierw, to skojarzyło mi się ze zwężką, która mogłaby być w rurze prowadzącej do filtra powietrza,
ale tam, jak już ją wkładają, to cały pierścień, nie cięty, więc raczej nie to.
Drugie skojarzenie, to jakaś spinka wiązki kabli, przewodów, lub wężyków,
zakłada się ten pierścień na wiązkę czegoś tam i zaciska, np trytką po tym środkowym rowku.
Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Awatar użytkownika
Wajs
Forumowicz

Motocykl: Romet ZetKa125

Postautor: Luca dodano: 29 lut 2016, 11:06

Jest to guma ustalająca dystans między zbiornikiem paliwa a ramą, czyli trzeba podnieść zbiornik paliwa założyć gumę na ramę i przykręcić zbiornik.
Można też do zamocowania gumy użyć opaski zaciskowej i nigdy już nie wypadnie.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: gregor dodano: 29 lut 2016, 15:58

Wielkie dzięki, Tak przypuszczałem po obejrzeniu zdjęć z tematy "Demontaż baku" i "genialnie" wymyślonym dystansie do nowych baków :D że to może było coś wepchniętego pod bak.
Staraj się jeździć tak, aby Twój umysł zdążył ogarnąć co się dzieje w okół Ciebie.
Awatar użytkownika
gregor
Forumowicz

Postautor: gregor dodano: 25 mar 2016, 01:50

gumę założyłem ale w sumie to trochę bez sensu bo bak i tak wisi nad ramą na tyle wysoko, że do gumy ma jeszcze kilka cm. Ale ok założona i finał :D
Awatar użytkownika
gregor
Forumowicz

Postautor: Luca dodano: 25 mar 2016, 13:56

gregor pisze:gumę założyłem ale w sumie to trochę bez sensu bo bak i tak wisi nad ramą na tyle wysoko, że do gumy ma jeszcze kilka cm. Ale ok założona i finał :D

W jednym miejscu (tak gdzieś w połowie zbiornika, ale tak bliżej siodła) jest najbardziej ciasno i gdzieś tam ta guma ma być. Ta guma ma dawać dystans bardziej na boki niż góra/dół.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: gregor dodano: 18 sie 2016, 23:57

Czy ktoś wie do czego służy to ustrojstwo zamocowane wewnątrz osłony zębatki zdawczej?
Awatar użytkownika
gregor
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 20 sie 2016, 08:08

gregor pisze:Czy ktoś wie do czego służy to ustrojstwo zamocowane wewnątrz osłony zębatki zdawczej?

A jakaś fotka?
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: gregor dodano: 22 sie 2016, 16:22

Fotki nie mam, jak zrobię to wrzucę jeśli będzie konieczność. Chodzi mi o blaszany półksiężyc pod którym jest gumowy półksiężyc i całość przykręcona jest dwoma śrubami wewnątrz pokrywy osłaniającej zębatkę zdawczą.
Awatar użytkownika
gregor
Forumowicz

Postautor: gregor dodano: 24 kwie 2017, 02:51

Trochę to trwało ale w końcu zrobiłem zdjęcia tego czegoś, przykręconego wewnątrz osłony zębatki zdawczej.

Przy okazji Już tu poruszany był ten temat stukania przy szybkim ujmowaniu gazu i jako przyczyna podawano luźny łańcuch. Otóż dorzucę kilka fotek na których widać że łańcuch jest dość napięty a nawet według niektórych opinii za bardzo a mimo to przy nagłym ujmowaniu gazu tak przy 100 km/h słychać metaliczny stuk i coś jest na rzeczy bo widać łańcuch zrobił przetarcia, tylko jak? i jak temu zaradzić, nie mam pojęcia.Oczywiście brak podkładki zabezpieczającej jest efektem jej zdjęcia przeze mnie przed zdjęciami ;)
Awatar użytkownika
gregor
Forumowicz

Następna

Wróć do Jinlun/Romet 250