Mycie i czyszczenie motocykla

Postautor: kacpero dodano: 11 kwie 2008, 09:05

Trzeba będzie wypróbować. Wygląda na dość dobry środek,zwłaszcza do nabłyszczania lakieru.
Ja do konserwacji od kilku lat stosuje 9w1 Mr McKenic doskonały środek do... wszystkiego. Wiem, tez kiedyś podchodziłem do
"środków do wszystkiego" z dużą rezerwą i mieszanymi uczuciami. Ten sprawdza się doskonale.

idealny do mycia (karoserii, powłok skórzanych i skóropodobnych, Łańcucha doskonale czyści zwłaszcza po jazdach w
terenie i dodatkowo smaruje) Jest po natrysku w konsystencji płynnej także świetnie wnika we wszystkie trudnodostępne
miejsca.Dodatkowo stosuję jeszcze typowy smar do łańcucha sprayu. Świetnie usuwa wszystkie tłuste plamy, smołę, oleje,
wszelkie świństwa.

- konserwuje - na zimę "sikam" cały motocykl preparatem i delikatnie rozprowadzam szmatką po powierzchni. Tworzy się
powłoka antystatyczna. Po całym zimowym przestoju wystarczy go przetrzeć, strzelić delikatną polerkę i wygląda jak nówka.

- bardzo dobrze konserwuje i zabezpiecza instalacje elektryczną. (chociaż do instalacji mają inny, specjalny preparat) Ja
gruntownie myje moto na myjni. Zabezpieczam sobie przewody, złączki preparatem i jadę na mycie karcherem. Nigdy nie
miałem żadnych problemów.

Nie wiem gdzie można go dostać w detalu, ja zawsze zamawiam wysyłkowo kartonik w firmie. Wystarcza na dwa lata.
cena około 20 zeta za atomizer (chyba 500ml) :mrgreen:
Szczerze polecam: http://www.artpol.gda.pl/index_h.html
Awatar użytkownika
kacpero
Sympatyk

Postautor: overkill dodano: 17 kwie 2008, 20:23

Podobnież nie można myć kół karcherem bo jak woda sie dostaje miedzy felgę i gumę to ja niszczy.. chociaż ja myje tak od zawsze <lol> hehe
overkill

Postautor: Shipp dodano: 17 kwie 2008, 21:27

Ja stosuję myjkę ciśnieniową /coś jak karcher, tylko nie podaje ciepłej wody/. Używam ogólnie dostępnych środków do mycia, pielęgnacji i konserwacji chromów, aluminiowych felg i lakieru. Żadne drogie i wyszukane specjały tylko normalna chemia za zwyczajną cenę /łańcuch mi pokazał, że nie wszystko dobre, co drogie/. Trzeba jedynie uważać, żeby wodą pod ciśnieniem nie wypłukiwać smaru z łożysk, reszta włącznie z silnikiem jest kąpana i nic złego nie zauważyłem jak dotąd.
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

Re: Mycie i czyszczenie motocykla

Postautor: Hawk1985 dodano: 24 mar 2015, 15:48

Odkopie stary temat bo nie chce zakładać nowego, a ten jest jedyny na forum :P

Może ktoś ma jakiś patent na zabezpieczenie/nawoskowanie lakieru matowego?
Szukałem informacji na ten temat i pojawiały się rady o używaniu plaków takich jak do tapicerki, ktoś polecił wd40 :wielkieoczy: , ale jedno ani drugie do mnie nie przemawia.
Znalazłem co prawda zestaw do pielęgnacji lakierów matowych, no ale cena mnie zabiła http://mrcleaner.pl/angelwax-luminosity ... p2589.html (sam wosk 100 zł) _boisie dlatego szukam jakiegoś tańszego środka.
Jawa 20 -> ... -> KSL 125 -> XL650V -> DL650 -> XF650 -> DL650 -> Fuoco 500 -> F650+VX800 -> DL650
Awatar użytkownika
Hawk1985
Forumowicz

Motocykl: DL650

Postautor: Bayer83 dodano: 24 mar 2015, 20:04

Ogólna zasada dbania o lakiery jest taka, nabłyszczanie woskiem lub polerowanie pastami, w ekstremalnie zniszczonych powłokach papier wodny następnie pasta polerska i wosk. Piszę to, bo... Ty nie możesz swojego lakieru polerować, nie możesz go też nabłyszczać woskiem :/ przestanie być matowy, jedynie chyba zostają środki do lakierów matowych, co do wd40 nie wiem czy nie zbyt radykalne posunięcie, ale plack zwłaszcza mat jest OK, podobnie zwykły płyn do mycia szyb, wiem że nie wolno używać środków przeznaczonych do lakierów błyszczących :) pozdrawiam
Wolność słowa - prawo do publicznego wyrażania własnego zdania oraz poglądów, a także jego poszanowania przez innych.
Awatar użytkownika
Bayer83
Forumowicz

Motocykl: FYM FY250
Komunikator: 2063003

Postautor: Hawk1985 dodano: 24 mar 2015, 20:59

Co do pielęgnacji lakierów metalizowanych to pojęcie jako takie mam, jak kiedyś poświęciłem sporo czasu i potu to samochód się błyszczał jak po wyjeździe z salonu ;) http://i.imgur.com/lGGACkG.jpg

To że do matu nie można używać środków przeznaczonych do powierzchni metalik to wiem.
Pytam czy znacie i polecacie środki do pielęgnacji matu, co do plaków to nie ma dedykowanych do lakieru zostają takie http://plak.pl/plak-super-mat/ http://plak.pl/plak-super-mat-2/ _boisie
Jawa 20 -> ... -> KSL 125 -> XL650V -> DL650 -> XF650 -> DL650 -> Fuoco 500 -> F650+VX800 -> DL650
Awatar użytkownika
Hawk1985
Forumowicz

Motocykl: DL650

Postautor: Bayer83 dodano: 24 mar 2015, 21:10

Podjedź jeszcze do jakiegoś sklepu lakierniczego i popytaj, na pewno wiedzą co ci potrzebne
Tutaj jeszcze nic w macie nie widzialem
Wolność słowa - prawo do publicznego wyrażania własnego zdania oraz poglądów, a także jego poszanowania przez innych.
Awatar użytkownika
Bayer83
Forumowicz

Motocykl: FYM FY250
Komunikator: 2063003

Wróć do Jinlun/Romet 250