jinlun/romet R250 - jakie niespodzianki?

Postautor: kdmk dodano: 21 mar 2009, 12:26

Witam, chciałbym zadać pytanie do użytkowników tych maszyn... Panowie (i Panie) mam problem, ponieważ chcę kupić taki motocykl UŻYWANY z przebiegiem ok. 12000 - 14000 km. Jakie przykre niespodzianki mogą mnie czekać, o co pytać sprzedającego, na co zwórócić szczególną uwagę oraz jakie są ogólne wady i zalety tego pojazdu?
kdmk

Postautor: scOti dodano: 21 mar 2009, 12:40

Sprawdz czy byl serwisowany prawidlowo na gwarancji (wpisy do ksiazeczki), czy nie byl porozbijany (pekniecia ramy, obudowy), kolor oleju (czy byl wymieniany czy nie), stan ogumienia, chromy w Rometach sa slabe wiec tu tez nie spodziewaj sie rewelacji, przede wszystkim dobrze by bylo gdybys posluchal pracy noweg oRometa by porownac z tym - nie moze byc zbyt metaliczny.. to w sumie tyle co przychodzi mi na mysl

ale najlepiej podjedz do serwisu rometa niech oni zerkna
scOti

Postautor: Mireksol dodano: 21 mar 2009, 15:36

witam użytkowników R-250. Mam problem dzisiaj dostraczono mi do domu nowy R-250 i mam problemy z jego uruchomieniem. Sądzę, że może mieć to coś wspólnego z ssaniem - ale nie miałem jeszcze takiego motorka więc nie wiem jak ten temat w nich wygląda. To znaczy linka po lewej stronie kierownicy czy jest naciągnięta lub luźna to te małe czopiki co wychodzą z gaźnika u góry nie reagują - linka owszem przesuwa się ale one cały czas są w jednej pozycji. Ja palcem wysówam ten z lewej strony ( bo do niego tylko sięgam ) to można go podnieść i sprężynująco opada - może jest niewłaściwe wyregulowana ta linka. Ssanie to te czopiki do góry czy opuszczone na dół? Może ktoś podpowie co z tym fantem zrobić - bo motorek stoi cyka rozrusznik i nic. :mur:
Mireksol
Forumowicz

Motocykl: Jinlun R-250-5 r.prod. 2008

Postautor: Shipp dodano: 21 mar 2009, 16:26

Przy włączonym ssaniu powinna podnieśc się dwignia na środku gaźnika /jedna/ która podnosi te "czopiki. Ja jednak myślę, że możesz miec "problem" wielu tych, którzy mają po raz pierwszy motocykl. Otóż spróbuj odpalic go na złożonej stopce bocznej. Jeśli uruchamiasz na rozłożonej, to nigdy go nie odpalisz, ponieważ przy stopce bocznej jest czujnik odcinający zapłon, kiedy jest rozłożona. Ma to na celu uniknięcia jazdy z rozłożoną stopką.
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

Postautor: kdmk dodano: 21 mar 2009, 16:50

Bardzo dziekuje za sugestie i rady, kóre bardzo mi pomogą przy zakupie motoru. Natomiast nurtuje mnie jeszcze jedno - jak ewentualnie rozpoznać uszkodzone łożysko na wałku sprzęgłowym które to ponoć jest częstym mankamentem przy tym przebiegu (12-14 tys km )
kdmk

Postautor: Shipp dodano: 21 mar 2009, 17:47

kdmk pisze:Bardzo dziekuje za sugestie i rady, kóre bardzo mi pomogą przy zakupie motoru. Natomiast nurtuje mnie jeszcze jedno - jak ewentualnie rozpoznać uszkodzone łożysko na wałku sprzęgłowym które to ponoć jest częstym mankamentem przy tym przebiegu (12-14 tys km )

Albo będzie wyraźnie słychac jego pracę albo zatnie się skrzynia biegów, ża nie wrzucisz ani wyrzucisz żadnego biegu.
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

Postautor: abu dodano: 21 mar 2009, 18:23

Motor nie odpali przy rozłożonej stopce i wbitym biegu. Na luzie można palić na stopce.
Awatar użytkownika
abu
Sympatyk

Motocykl: HONDA CRF 250L

Postautor: Kubrick dodano: 21 mar 2009, 18:27

U mnie nie można. Jak nawet siedze na moto, jest luz i rozłożę podnóżkę, to gaśnie. Warto, żeby tamten kolega sprawdził jeszcze śrubę przy podnóżce. Mi się to kiedyś poluzował i palił i gasł jak chciał .:)
Awatar użytkownika
Kubrick
Klubowicz

Motocykl: RometR-150->KawasakiVN800CL

Postautor: kdmk dodano: 21 mar 2009, 19:56

Wielkie dzięki. wezmę wszystkie wasze podpowiedzi pod uwagę przy oględzinach używek. pozdrawiam wszystkich i myśle ze spotkamy się na szlaku .

pozdrawiam Muran9
kdmk

Postautor: kubus1827522 dodano: 21 mar 2009, 21:51

W moim jelonku zdarza się często coś takiego, że silnik nie zacznie kręcić dopuki nie zapali sie kontrolka od luzu. Moto i tak jest na luzie, bo chwilę wcześniej wyprowadziłem go z garażu. Wygląda na to, że ta kontrolka nie zawsze łapie!!
Najgorsze było to jak któregos razu zgasł mi na skrzyżowaniu i musialem luzu szukac (dopóki kontrolka się zaświeci) zeby odpalic!! _boisie
Mam już to prawie opanowane :jupi:

pozdro :))
kubus1827522

Następna

Wróć do Jinlun/Romet 250