Mam maly dylemat

Mam maly dylemat

Postautor: ViperHD dodano: 02 sie 2018, 19:54

Jestem a wlasciwie to moja dama jest posiadaczka motorka Junlin JL150 5.Motorek ma dwa wydechy z paskudnymi zwezkami.Ma tez jakies dziwne odprowadzenie części spalin do filtra powietrza.Oczywiscie obie slepe kiszki sa odcięte nawet sparciale rurki pozdejmowalem.Kupilem go już zaslepionego a te wężyki gumowe tylko się plataly.Mam pytanie czy ktoś przerabial wydech Junlina???Czy cos się może stać jak wytne z rury ta zwezke??? i powstanie zwykla rura prowadzaca do tłumika???Sorry dwie rury :) ???Nie chce ingerować w tłumik ale wiem ze te zwezki utrudniają odpływ spalin może nawet oslabiaja silnik bo cos te platajace się po tłumiku spaliny musi wypchać.Ktos wie po co te zwezki??? :)
ViperHD
Forumowicz

Motocykl: Jinlun JL 150 5

Re: Mam maly dylemat

Postautor: eNgine dodano: 02 sie 2018, 21:21

Pewnie masz na myśli katalizatory, musiałbyś wstawić zdjęcie żebym się upewnił. Niektórzy to wycinają, generalnie katalizator potrzebny jest do spełnienia odpowiednim norm emisji spalin. A to "odprowadzenie spalin" to jest doprowadzenie dodatkowego powietrza do tłumików, a konkretnie do katalizatorów - żeby spaliny lepiej się tam dopalały.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: beniamin82 dodano: 02 sie 2018, 23:51

teoretycznie gdy zaślepisz ten dolot ryzykujesz zapchanie katalizatora.
To teoria, bo nie spotkałem się z takim przypadkiem, ale to dlatego że ci co zaślepiają ten dolot od razu wycinają też katalizator.

Najważniejsze żeby dobrze pospawać tłumik po ingerencji, bo poprzez naprężenia mogą się urwać szpilki wydechu.
Przynajmniej z tego co czytam to mam wrażenie że ci co wycieli kata niedługo potem mieli problem ze szpilkami (ja też...).
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: robson dodano: 03 sie 2018, 11:12

W autach często są dwie sondy lambda. Jedna za, druga przed katalizatorem. Czasami domorośli mechanicy wycinając katalizator w takim aucie, "psują" silnik w ten sposób, bo trzeba też ingerować w komputer. Auto ma złe informacje i zaczyna dymić benzyną. Czyli katalizator tlen zużywa.

Bo jest jeszcze druga teoria, że dopowietrzane są spaliny w celu spełnienia jakiejś tam normy spalin. W 1m3 ma być mniej spalin w trakcie badania, bo są rozrzedzone dodatkowym powietrzem. Chociaż prawdę powiedziawszy bardziej przekonuje mnie ta pierwsza opcja właśnie ze względu na te 2 sondy.
robson
Forumowicz

Motocykl: Romet Z175 x2

Wróć do Jinlun/Romet 150