close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Sprzęgło w Jinlun 150

Re: Sprzęgło w Jinlun 150

Postautor: ZARMED dodano: 14 kwie 2015, 21:09

Masz u mnie piwo :piwo:
Takiego opisu trzeba lajkonikom takim jak ja.

Teraz wszystko jasne, zacznę rano od wymiany oleju i zdam relacje.
ZARMED
Forumowicz

Motocykl: JL-150-5

Postautor: Michałeczek dodano: 15 kwie 2015, 20:21

Od spodu silnika jest jeszcze jedna śruba.
Chcąc spuścić zużyty olej całkowicie, należy również odkręcić tą śrubę. Poleci trochę oleju.
Przynajmniej ja tak robiłem.
Awatar użytkownika
Michałeczek
Forumowicz

Motocykl: Romet R150

Postautor: Michał_66 dodano: 15 kwie 2015, 20:58

ZARMED pisze:No wstyd powiedziec, ale oleju jeszcze nie wymieniałem, odpala, jeździ to po co ?
Motorek kupiłem we wrzesniu 2014, najechal 4000 km, to pomyslalem ze moze czas wymienic olej.

Jezu 4 tysiaki bez zmiany oleju _boisie w tych silnikach przy takiej ilości oleju w obiegu to 2 tysiaki, nooo 2 i pół to maks
Michał_66

Postautor: ZARMED dodano: 15 kwie 2015, 21:17

beniamin82 rysunek dla lajkonika genialny.
Z tym że sitko nie odkreca sie lecz trzeba wyjac paluszkami, moje samo nie chciało wyjsc.

Sprobuje zrobic mały tutorial jak sie zabrac do wymiany oleju.

Trzeba niestety kupic jakiekolwiek narzedzia.
Takie aby były podstawowe niezbedne rozmiary np. klucz 24 nasadowy z przedłużka, niczym innym nie odkrecimy sruby nakretki od spustu oleju.
Taki komplet w liroyu 200 zl.

[url="http://zapisz.net/view.php?filename=810_2015_04_15_19.36.12_kopiowanie.jpg"]Obrazek[/url]

Nie ma sensu kupowac jakies tandety w tesco czy biedronce, klucze musza byc raczej dobre, inaczej pokaleczymy śruby i zostana slady, albo co gorsze, obrobi sie koncowka i bedzie zle.
Myslalem ze jak wydam 25 zl na takie klucze , to odkrece wszystko, nic nie odkrecilem, stracilem czas i kase
Obrazek
Do dalszej zabawy o czym pozniej, niezbedne beda klucze plaskie i oczkowe.
Obrazek
Kluxz 19 i tak sie uginal ale daje rade.

No to po zaczalem tak :czytaj:
kluczem 24 odkrecilem srube, wyjalem sitko. Sitko nie mialo opilkow metalu , ale bylo mocno zasyfione gestym olejem, prawie jak maslo.
Silnik rozgrzalem przed wymiana.
Obrazek
wkrecenie z powrotem jest troche trudniejsze (opor sprzezyny) wiec taki zestaw narzedzi zalatwil sprawe
Obrazek
Aby spsuscic caly olej, dmuchcamyw w uszczelniona rurke gumowa od rury wydechowej w jinlunie
Obrazek
Aby nie rozlewac oleju, z papieru robimy dlugi lejek
Obrazek

Niejako przy okazji, zjrzalem do trybu zdawczego.
Tryb ma 15 zebow i miejsce jego przacy jest zaniedbane, sucho jak na pustyni, ale zeby jeszcze chyba moga dzialac dobrze.
Obrazek
jak widac tryb az zardzewial, tak dawno nie widzial oleju na łancuchu

Obrazek

W osobnym temacie zajme sie tym.
Ale zmierzamy do sedna tematu, sprzeglo.
Po wymianie oleju, jak ktos sugerowal powinno byc lepiej, bo moze sprzeglo sie skleiło.
Na logike, jesli sprzeglo jest suche, nie ma to znaczenia.
Ale nie do konca, bo po wymianie oleju, juz nigdzie nie pojechalem, bo motorek na jedynce ledwo jedzie.
Troche jestem tym zaskoczony, ale przezornie, zakupiłem dzis sprzeglo, ostatnie w kingwayu we Wroclawiu za jedyne 160 zlociszy. Wg mnie drogo.
Robota, 100 km autem, 200 zl klucze, 160 sprzeglo , olej 20 , piwo 3,50 zl no drogo. Ale jak nikt nie chce mi tego naprawic, no to musze sam, tak jak umiem.

Teraz mam pytanie, jak rozkrecic dekiej aby wyjac sprzeglo. z rysunku jaki dostalem kilka postow wyzej, wszystko cacy, ale dekiel nie chce zejsce i nie moge sie dostac do sprzegla.
Jak to otworzyc ?
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2015, 22:05 przez ZARMED, łącznie zmieniany 9 razy
ZARMED
Forumowicz

Postautor: Michałeczek dodano: 15 kwie 2015, 21:19

25 zł olej, 14 zł klucz - całe koszty wymiany, plus chwilka czasu.
Awatar użytkownika
Michałeczek
Forumowicz

Postautor: ZARMED dodano: 15 kwie 2015, 22:07

Michałeczek pisze:25 zł olej, 14 zł klucz - całe koszty wymiany, plus chwilka czasu.

A poczytaj temat ze to poczatek drogi, kluczem za 14 zl nie wymienie sprzegla :/
Lepiej powiedz jak wyciagnac sprzeglo, co odkrecic, w jakiej kolejnosci i na co uwazac.
Czy trzeba nowe uszczelki, inne regulacje.
No prosze, sprobuk tutaj blysnac i doradzic
ZARMED
Forumowicz

Postautor: Michałeczek dodano: 15 kwie 2015, 22:31

Błyskać przy wymianie sprzęgła nie mam zamiaru :)
Przy przebiegu 14 tys. chodzi u mnie jak nówka więc nie miałem takiej potrzeby.
Jeśli zaś chodzi o klucz za 14 zł... Mój jest solidny i do wymiany oleju w zupełności się nadaje.
Mam zestaw kluczy nasadowych również solidnych (do amatorskiej naprawy w zupełności się nadają) - cena 40 zł.
Jeśli do samej wymiany oleju lub wymiany sprzęgła kupować zestaw kluczy za 2 stówki - to trochę mija się z celem, no chyba że ma służyć jeszcze dla wnuczków ;) To już lepiej rąk nie brudzić i oddać do serwisu.
Poza tym - mieć tak suchy łańcuch, żeby mieć suchą zębatkę zdawczą to... :)
Zmieniać olej po 4 tysiakach - następna masakra.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2015, 22:49 przez Michałeczek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Michałeczek
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 15 kwie 2015, 22:47

Zarmed, lekko gumowym młotkiem opukaj pokrywę.
I poszukaj na obwodzie czy nie ma gdzieś wgłębienia na śrubokręt. Wtedy będziesz miał jak podważyć.

Uszczelkę będzie trzeba raczej nową, można też dołożyć silikon czerwony silnikowy.

Sprzęgło nie jest suche, tam jest olej...
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: ZARMED dodano: 15 kwie 2015, 23:07

A, jak mokre to faktycznie masz racje, moglo sie skleic w tym starym oleju

Popukam jutro jeszcze raz, mocniej.
Martwi mnie że nie mam uszczelki, drugi raz zalozona bedzie chyba ciekla.
Gdzie to kupic taka uszczelke ?
A moze od Rometa R 150 pasuje ?
ZARMED
Forumowicz

Postautor: Michał_66 dodano: 16 kwie 2015, 01:26

Widze z fotek że kolego zalałeś go zwykłym minerałem do silników samochodowych co też nie jest za bardzo pamiętaj że masz motocykl gdzie silnik jest zintegrowany ze skrzynią biegów jak i z mokrym sprzęgłem więc olej też powinien być motocyklowy polecam ten :
http://allegro.pl/olej-orlen-platinum-m ... 04205.html

bo na zwykłym lotosie i to jeszcze mineralnym to czasami możesz sobie nie polatać
sam też piszesz że sitko było mocno zasyfione gęstą mazią masz po prostu zasyfiony silnik starym olejem więc ja osobiście bym się tak nie spieszył z wymianą sprzęgła
odpal go na tym oleju którym go teraz zalałeś i niech pochodzi aż się zagrzeje do temperatury pracy czyli ok 80 stopni powciskaj i popuszczaj też sprzęgło niech się ten silnik dobrze wypłucze i spuść ten syf jeszcze raz potem zalej go porządnym olejem a nie mineralnym lotosem i to samochodowym i wtedy dopiero się okaże czy sprzęgło jest do wymiany

proszę bardzo tu masz nową uszczelkę
http://www.sklep.romet.pl/czesci-zamien ... ,5279.html
Michał_66

PoprzedniaNastępna

Wróć do Jinlun/Romet 150