Świece

Świece

Postautor: Kubrick dodano: 18 kwie 2009, 22:03

A więc jednak... U mnie jest zapasowa świeca! :) :) :)
Awatar użytkownika
Kubrick
Klubowicz

Motocykl: RometR-150->KawasakiVN800CL

Świece

Postautor: Lupus dodano: 18 kwie 2009, 22:54

jelonki od kingwaya też maja kopkę i są oznaczone jako 150-5
Awatar użytkownika
Lupus
Sympatyk

Motocykl: Honda CBF 600S
Komunikator: whatsup :D

Świece

Postautor: Lupus dodano: 19 kwie 2009, 13:09

:) tylko nie maja świecy zapasowej :) zdaje się że Romki mają więcej zegarów bo w jelonku tylko prędkościomierz
Awatar użytkownika
Lupus
Sympatyk

Motocykl: Honda CBF 600S
Komunikator: whatsup :D

Świece

Postautor: dorplas dodano: 23 wrz 2009, 16:56

grzenio pisze:jakiś szajs 'champion' czy cuś...

ooo kolego Champion to nie szajs te świece z dobrych półek są, nie twierdząc że są najlepsze
----------------------------------------------------------------------------------
Myśl Za Dużo! a stworzysz problem, którego wcześniej nie było!
Awatar użytkownika
dorplas
Klubowicz

Motocykl: NIGHTHAWK 750S
Komunikator: GG 827772

Świece

Postautor: Shipp dodano: 23 wrz 2009, 19:01

verdgar pisze:świece do motocykli są zazwyczaj kojarzone tylko z NGK a robi je sporo firm (DENSO, czy nawet Iskra)

NGK robi się w wielu miejscach w Europie, m.in. w Turcji /mają najgorszą sławę/. Aby miec pewnośc, że świece się oryginalne prod. japońskiej, musi na opakowaniu byc napis: made in Nagoya, Japan. Jeśli jest, można byc pewnym że świece dobrze posłużą.
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

Świece

Postautor: Kris dodano: 23 wrz 2009, 20:04

Shipp ma rację. Posiadanie technologii to nie wszystko. Liczy się jeszcze jakość wykonania. Ja w poprzednim motongu też trafiłem na tureckie i gdy silnik się dobrze zagrzał, jedna świeca przestawała pracować. Zmieniłem na yaponske i było ok.
Awatar użytkownika
Kris
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven
Tel. kom.: 501963905

Świece

Postautor: stahuza dodano: 24 wrz 2009, 09:04

grzenio pisze:
dorplas pisze:
grzenio pisze:jakiś szajs 'champion' czy cuś...

ooo kolego Champion to nie szajs te świece z dobrych półek są, nie twierdząc że są najlepsze

W takim razie zwracam honor, moje przekonania raczej wynikają z pewnej nieznajomości produktu poprzez ciągłe molestowanie mnie przez rożnych mechaników i tzw doradców ISKRĄ BOSCHEM i NGK właśnie...
Swoją droga to ciekawostka taka bo książce serwisowej napisane jest że producent zaleca stosowanie NGK a do moto wkręcają Chempiona, czyli wychodzi na to że wkręcają to co mają a jak nie mają to nic nie wkręcają, tak też jest czasem z innymi elementami lub śrubami, np jednej z gum pod bakiem brak bo nie mieli, do skręcenia lampy dwa różne rodzaje wkrętów... :))

Jak kogoś interesują szczegóły to jest fajna strona o NGK http://www.ngkntk.pl/Jak_rozgryzc_kod_NGK.1316.0.html
Natomiast świece CHAMPION zawsze były traktowane jako jedne z najlepszych.
stahuza
Forumowicz

Świece

Postautor: taurus dodano: 28 cze 2010, 13:27

grzenio pisze:To dobrze że te świece champion są dobre bo mam dwie, druga to atrapa jako zapas może posłużyć a dodatkowo mam jeszcze nową NGK D7EA jaką zaleca właśnie producent ta champion maj inne parametry ale na razie chodzi...

Witam !!!
Od niedawna jestem posiadaczem R150 Chopper i wykręciłem te świece niby CHAMPION. Przeszukałem neta i takich świec tej firmy nie znalazłem. Wszystkie świece tej firmy mają biały porcelanowy korpus. Uważam, że są to CHRL pod tą nazwą. Motorek po wymianie tych świec na NGKD7EA całkowicie inaczej gada:)
Awatar użytkownika
taurus
Forumowicz

Motocykl: Romet R-150 Chopper
Tel. kom.: 501

Świece

Postautor: markm dodano: 19 wrz 2010, 11:33

Co do ciepłoty świec i różnic między NGK D7EA a D8EA to mój dawny romet (Z150) chodził lepiej na D8EA. To samo planuje założyć do mojego nowo zakupionego R-150. Nurtuje mnie jeszcze ta druga niepodłączona świeca. Jakby zakupić drugą cewkę, podłączyć ją równolegle i podłączyć tą drugą świece aby dawała iskrę w tym samym momencie co piwerwsza. Czy to by coś pomogło w szybkości spalania mieszanki w komorze cylindra? Co za tym idzie wzrosła by moc i delikatnie spadło zużycie paliwa.

Czy ktoś próbował takiej operacji?, czy to się opłaca i mam nadzieje ze nie szkodzi silnikowi? Proszę o opinię w tym temacie
markm

Świece

Postautor: eNgine dodano: 19 wrz 2010, 16:50

Podejrzewam, że przy tej pojemności różnicy nie byłoby żadnej. Zapłon w tym samym momencie, spalana jest dokładnie taka sama ilość mieszanki (ją przecież dozuje gaźnik), większe obciążenie alternatora (2 cewki zamiast jednej). Do zastosowania 2 świec na jeden cylinder są przygotowane specjalne silniki - jak twinspark Alfy Romeo, przy czym i tak odbywa się to na innej zasadzie.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

PoprzedniaNastępna

Wróć do Jinlun/Romet 150