Sprzęgło podsumowanie :
- W silniku 162 FMJ występuje wada fabryczna w postaci błędnego mocowania 1 od góry tarczy z korkiem - wszystkie mają być w jednej linii ( w nacięciu przez całą długość kosza sprzęgła )

?
- fabryczna grubość tarczy z korkiem mierzona suwmiarka to .... ( Proszę o dane )
- dlaczego poprzedni właściciel naciągnął linkę na max bez żadnego luzu ?
- zastanawiam się nad zmianą nakrętki mocującej filtr odśrodkowy na standardowa ( będę szukał takiej i jak znajdę to zamieszcze zdjęcia )
- jak wyciągnę tarcze zamieszczę zdjęcia z wymiarami żeby innym było łatwiej dopasować nowe ( ja w dalszym ciągu nie wiem jeszcze czy takie znajdę w ostateczności regeneracja ale czekam na dane o grubości nominalnej )
Podsumowanie
Niestety do motocykli produkowanych w latach 60-80 mamy masę części bez problemu z dostępem , a w przypadku silników 162 FMJ jest bardzo duży problem , mam pomysł aby utworzyć temat części zamienne gdzie każdy mógłby zaoferować coś co gdzieś się " poniewiera " a inny może właśnie szukać .
Poza tym z racji tego że zajmuje się mechanika pojazdowa zauważyłem że te silniki są prawie niezniszczalne ( dużo walki jeszcze przede mną ) , mianowicie najważniejsze zespoły są połączone kołami zębatymi a nie łańcuchem co przy prawidłowym smarowaniu daje szansę na długie działanie , natomiast największe wady to wykorzystanie "miękkiej stali " na łączeniu elementów kluczowych z tąd problemy z wiecznym zrywaniem gwintów lub gniazd srub .
Odbiegając od wątku ja się bardzo cieszę z mojego zakupu pomimo problemów , mam nadzieję że koledzy naniosą jakieś poprawki gdyż z mechanika motocyklowa nie miałem wcześniej styczności a wszędzie są jakieś sposoby jak coś można obejść i usprawnić . Na tym kończę swój wywód i czekam na komentarze
Pozdrawiam wszystkich Staszek
ps, jak z powrotem założyć pokrywę żeby trzpień wszedł w.wyciecie

?
Wysłane z mojego moto g(6) plus przy użyciu Tapatalka