jaki olej

Re: jaki olej

Postautor: Michał_66 dodano: 13 maja 2013, 17:18

nie chcę się tu mądrzyć ale 2 literki to mi się wydaje dużo mój lifanek dość że silnik większy to wchodzi do niego 1,4 a przy czyszczeniu sitka itd itp 1,6 litra więc mnie trochę dziwi że do 150 wchodzi aż 2 litry
Michał_66

Postautor: Szubi dodano: 13 maja 2013, 20:56

matbewh pisze:w niektórych jinlunach podobno nie ma miejsca na większe żebatki niż 15

15 lub 14 są seryjnie montowane. U mnie jest 16 a niektórzy dają i 17-tkę.
matbewh pisze:z tym zadzwonieniem do rometa to nie wiem czy jest sens, przynajmniej w krakowie jak poszedłem do serwisu i cokolwiek chcialem to oczy jak pięć złotych

niestety często to są sprzedawcy którzy nie wiedzą co sprzedają :mur:

dlatego zadzwoń bezpośrednio do centrali ROMET Ci ludzie są w temacie i błyskawicznie odpisują na e-maile.
- Waldemar Sidor
Specjalista ds. sprzedaży
tel. +48 14 68 48 144
e-mail: w.sidor@romet.pl

- Piotr Kudłacz
Specjalista ds. sprzedaży
tel. +48 14 68 48 166
e-mail: p.kudlacz@romet.p
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

Postautor: matbewh dodano: 13 maja 2013, 21:50

skoro nie ma różnicy w budowie to już nie wiem o co chodzi.... po pierwszym litrze oleju sam byłem zaskoczony bo w okienku było prawie pusto. Nic sprawdzę to jeszcze wyciągnę o,5l i zobaczymy gdzie będzie wskaźnik. Dzięki za kontakty napewno wykorzystam. Sytuacja w Krakowie była o tyle dziwna że byłem w serwisie nawet, nie w sklepie bo sprzedawca wydawał się nawet bardziej kumaty;) pozdro wszystkim!
Awatar użytkownika
matbewh
Forumowicz

Motocykl: Romet r 150 BLACK HAMSTER 2009

Postautor: Luca dodano: 14 maja 2013, 09:17

matbewh pisze:.... w autach które miałem instrukcje zalecają odpalenie silnika który jest przecież bardziej olejowo skomplikowany.

W których to autach zalecają odpalanie silnika przy spuszczonym oleju bo mi się wierzyć nie chce. Zalecają rozgrzanie oleju przed spuszczeniem a nie gdy w misce smok zamiast zasysać olej zasysa powietrze.
Odrobina starego oleju zawsze zostanie w silniku a jak ktoś ma hopla na tym punkcie to lepiej kupić jakiś najtańszy olej mineralny i przepłukać silnik a potem zalać olejem docelowym.
Na sucho nigdy nie odpala się silnika.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Michał_66 dodano: 14 maja 2013, 10:30

ooo i Luca mądrze gada :D

no właśnie jakie byś nie oglądał programy motoryzacyjne zawsze mówią że dla silnika najgorszy moment to odpalenie zanim pompa poda olej na wszystkie elementy potrzebujące smarowania i chociaż trwa to ułamki sekund wpływa znacząco na zużycie silnika, a co dopiero praca silnika powiedzmy 10 sek. bez oleju oczywiście nic nie musi się stać ale po co ryzykować zatarciem :D
Michał_66

Postautor: Deamiens dodano: 14 maja 2013, 13:24

Ew. jak ktoś jest bardzo uparty i "chce, bo tak" to myślę że te kilka(naście) ruchów wałem bez zapłonu jest lepszym rozwiązaniem niż faktycznie odpalanie silnika. Nie wiem co prawda po co, no ale jak ktoś uparcie chce, to przecież nikt mu nie zabroni :)

Jeśli chodzi o ilość oleju, to wlewy, bagnety, oczka etc zwykle są po prawej stronie silnika. Kosa po lewej. Wlewając olej, gdy motocykl jest na kosie, mniej lub bardziej pochylony, to oczywiste że wejdzie go więcej niż gdyby był w pionie.
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: mike_russ dodano: 14 maja 2013, 21:10

Dlatego rozsądnie jest nalewać olej gdy moto stoi na centralce, a jeszcze lepiej, gdy można go ustawić po prostu w pionie na kołach (podnośnik, uchwyt, ktoś do pomocy). Wtedy odczyt na bagnecie jest- a przynajmniej powinien być- miarodajny.
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: matbewh dodano: 14 maja 2013, 21:12

no coż moje auta 126p, brava 1995:) sprawdziłem instr i nie ma nie wiem skąd to wziąłem, ktoś mnie wprowadził w błąd. przepraszam za niesprawdzone informacje, od dzisiaj będę święty. po tym co piszecie opadł mi entuzjazm i więcej pustego nie odpalę. Poszperałem w necie i nie znalazłem żeby komuś przez takie odpalenie się coś stało ale nie ma sensu kusić losu. dzięki że mnie naprostowujecie, po to też jest to forum;) leje na centralnej, sprawdzę wszystko jeszcze raz i podzielę się wnioskami, zwłaszcza że następna wymiana za 500km, podkreślam że piszę wszystko w zgodzie z sumieniem i nie zamierzam nikogo celowo wprowadzać w błąd. pozdro dla wszyskich.
Awatar użytkownika
matbewh
Forumowicz

Postautor: matbewh dodano: 10 cze 2013, 13:30

sprawdziłem jeszcze raz olej przy wymienie, do mojego rometa wchodzi 1,5l, wtedy jest na środku okienka, podziałki na korku nie mam. przy 1,9l jest na max , przy 2l zakrywa okienko.
Awatar użytkownika
matbewh
Forumowicz

Postautor: Szubi dodano: 14 cze 2013, 15:37

matbewh pisze:sprawdziłem jeszcze raz olej przy wymienie, do mojego rometa wchodzi 1,5l, wtedy jest na środku okienka, podziałki na korku nie mam. przy 1,9l jest na max , przy 2l zakrywa okienko.

wczoraj wymieniany olej. Wlane 0,9L i max na bagnecie i nie wiem o co chodzi ?? że u Ciebie 1,5l a u mnie niecały litr _bezradny
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

PoprzedniaNastępna

Wróć do Jinlun/Romet 150