jaki łańcuch

jaki łańcuch

Postautor: Deamiens dodano: 07 paź 2011, 17:24

Na upartego mocowanie da się sprawdzić bez rozbierania, tylko z przodu musisz zdjąć osłonę zębatki (2 śruby) i ew. dźwignię zmiany biegów (1 śruba).
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

jaki łańcuch

Postautor: Szubi dodano: 09 paź 2011, 13:50

napisałem już do tak wielu firm aby pomogli mi dobrać zestaw napędowy ale niestety nikt z nich nie słyszał o

Jinlun 150-5 :wielkieoczy:

są łańcuchy did rk złote czarne kolorowe zębatki jt sunstar itp itd a ja nadal nie wiem co i jak ??
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

jaki łańcuch

Postautor: thomas dodano: 09 paź 2011, 16:47

Sprawdz grubosć zębatek .Po tym poznasz jaki łancuch masz.

-- EDYTOWANY Dzisiaj, 15:58 --

--- EDYTOWANY Dzisiaj, 22:39 ---

428-długość ogniwa-12,7 szer ogniwa 7,93
520-długość ogniwa-15.88 szer ogniwa 6,35
525-długość ogniwa-15.88 szer ogniwa7,93
530-długość ogniwa-15.88 szer ogniwa9,53
W Zippie roadsterze łancuch fabryczny na zębatke 9mm na ogniwach ma wybite 520 a Romet V250 530/moc ta sama/
Kupując łancuch zmierz grubość zebatki
thomas
Forumowicz

Motocykl: Zipp Roadstar 250

jaki łańcuch

Postautor: Szubi dodano: 09 paź 2011, 17:05

wielkie :dzieki: za info
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

jaki łańcuch

Postautor: Szubi dodano: 22 paź 2011, 12:13

Drogą dedukcji doszedłem (chyba :) ) jakie zębatki i jaki łańcuch.
Dwa dni temu zmieniłem zębatkę przednią - mogłaby grać w horrorach tak źle wyglądała. Każdy ząb inny, zęby ostre jak brzytwa itp. Bałem się sam zmieniać bo mechaniker ze mnie żaden. Ale kuzyn który kiedyś uczył się za mechanika mi pomógł. Skróciliśmy mój wyciągnięty łańcuch o jedno ogniwo. Pokazał mi jak zdejmuje się zębatkę jak się wszystko reguluje itp. i okazała się że strach ma wielkie oczy :wielkieoczy: a w sumie można to samemu zrobić. Zębatka przednia to ta o której pisał Deamiens czyli JTF 259. Ja zmieniłem z 15 na 16 zębów. Dwa dni to trochę za mało na ocenę ale motong chyba ździebko szybciej jedzie no i pod górkę częściej wspina się na niższych biegach więc chyba zmiana pozytywna. Wymieniłem tylko zębatkę przednią bo nie mam teraz kasy na wymianę całego kompletu. Zębatka kosztowała ok. 16 zł i na wiosnę jak będę wymieniał całość będzie pewnie do wyrzucenia (zniszczona przez zły :devil: łańcuch). Wolałem poświęcić 16 zł niż jeździć z tą zębatką którą miałem. Po mierzeniu łańcucha wyszło mi że mam łańcuch 428 - 130 ogniw (teraz po skróceniu 129 :)) ) Jak będę zmieniał to chyba na łańcuch DID 428 130 ogniw NZ - czyli łańcuch bezoringowy wyczynowy cross !!! :czapa: koszt około 165-200 zł. Jest jeszcze łańcuch o oznaczeniu H - bezoringowy wzmocniony w kwocie ok. 100 zł ale z tego co przeczytałem jest przeznaczony do mniejszych pojemności silnika. No i ostatni łańcuch to X-ring bardzo drogi _boisie około 350 zł ale podobno najbardziej wytrzymały wg tabeli na stronie firmy Did. Ja jednak wybiorę ten crossowy gdyż X-ring fajnie fajnie tylko że taki łańcuch potrzebował by smaru w spray za ok. 40 zł (ja miesięcznie przejeżdżam ok.2500 km) więc smarowanie zjadłoby mój portfel :amam: a tak Hipolem co 3-4 dni i ok. Co do tylnej zębatki to jej jeszcze nie sprawdzałem ale może będzie pasowała też ta którą podał Deamiens czyli JTR269 ale głowy nie dam. Co do wymiany zębatki przedniej służę rada i pomocą :D

-- EDYTOWANY Dzisiaj, 12:32 --

tutaj link do strony firmy Larsson gdzie kupiłem zębatkę

link: http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no= ... I4OzE2Ow==

i może słówko reklamy o w/w firmie

zębatkę zamówiłem przez internet ok.godz.15, dostawa Pocztą Polską i jakie było moje zaskoczenia gdy następnego dnia ok. godziny 11 trzymałem już zębatkę w ręku. Polecam firmę
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

jaki łańcuch

Postautor: jinsei no tenshi dodano: 25 paź 2011, 19:03

U siebie w Julku 150-5 miałem:
Zębatkę przednią Z14 rozmiar 428
Zębatkę tylną Z41 rozmiar 428
Łańcuch H428/130 bezoringowy

Ja zamówiłem:
Zębatka przednia F259-17, 17Z, rozmiar 428
http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no= ... &t=JTF+259

Stalowa zębatka tylna 269-43, 43Z, rozmiar 428
http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no= ... =&t=JTR269

RK łańcuch 428 MXZ/136 bezoringowy wyczynowy
http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no= ... I4OzEzNjs=

Dzisiaj zamontowałem zębatki, pasują jak ulał :))
łańcucha nie zdążyłem, bo się ciemno zrobiło i chłodno :cold: a warsztat mam pod chmurką ;-)
Jutro założę łańcuch i jazda testowa :chopper2:
A jak wyjdą osiągi to napiszę :))
Aby zapomnieć o zasadach,
należy je znać i szanować
.

使
Awatar użytkownika
jinsei no tenshi
Klubowicz

Motocykl: ZippV250 -》Honda VT600 Shadow
Tel. kom.: 661058821

jaki łańcuch

Postautor: Szubi dodano: 25 paź 2011, 21:12

To DUŻA zmiana !!! Z zębatki 14 na 17 :wielkieoczy: jak rozumiem 17 spokojnie się mieści. Z tego co pamiętam twoje moto ma 2 pasażerów (no teraz to Lady Dragon ma już swoją Gwiazdeczkę :) )dużo kufrów, sakw - jestem strasznie ciekawy jak będzie z poziomem mocy, czy da radę :buttrock: Koniecznie opisz wrażenia z jazdy :chopper2:

Co do zębatki tylnej ja aktualnie mam 43z i chyba nie będę zmieniał.

Jeśli chodzi o łańcuch to będziemy chyba we frakcji motocrossowców :rotfl: powiedz mi tylko dlaczego wybrałeś RK a nie DID-a ?

powyższy zestaw wybrałaś sam czy tak doradzili Ci w Larssonie?

Pozdrawiam

p.s. koniecznie opisz jak wszystko razem się sprawuje a może też zmienię na 17z z przodu ale nie wiem czy motong mnie (było nie było prawie 100kg) wtedy uciągnie :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

jaki łańcuch

Postautor: jinsei no tenshi dodano: 25 paź 2011, 21:44

17 weszła bez problemów i jeszcze trochę luzu jest :))
praktycznie przymierzam się do jazdy solo wiec zaryzykowałem od razu 17 :D ja ważę 70kg więc nie powinno być problemów ;-) zobaczymy
mój Julek wcześniej dawał radę mimo tylko 150 cc we dwójkę z kuframi potrafił się bujnąć do 110km/h pod górki wchodził na 5 czasem redukcja 4, nigdy 3 :)) więc mam nadzieję, że mu mocy teraz nie braknie :))
Dobierałem sam, z tego co wyczytałem z Twoich postów i na stronie Larssona metodą porównań i pomiarów u siebie w moto, a łańcuch RK bo parametry ma takie same jak DID a był tańszy i dostępny (na DID-a musiał bym czekać, a nie lubię czekać :)) )
Jak jutro nie będzie padać to poskładam wszystko do kupy i w drogę :motor: a potem opisze wrażenia :))
Potem moto znowu na kołki, bo mi bak przecieka od spodu i muszę go pokleić :))
kupiłem taką fajną masę do spawania na zimno w Castoramie, przeznaczoną do silników, baków itp a potem przy okazji tego klejenia, to chyba go malnę trochę innym kolorkiem :)) czarny młotkowy :zaskoczony: ciekawe jak będzie wyglądał :))
Aby zapomnieć o zasadach,
należy je znać i szanować
.

使
Awatar użytkownika
jinsei no tenshi
Klubowicz

Motocykl: ZippV250 -》Honda VT600 Shadow
Tel. kom.: 661058821

jaki łańcuch

Postautor: Szubi dodano: 25 paź 2011, 21:59

z niecierpliwością czekam na wrażenia z jazdy :chopper2:
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

jaki łańcuch

Postautor: DaJan dodano: 26 paź 2011, 09:49

Tenshi...przy jeżdzie solo..17 żąbków radzi sobie spoko...robi sie mniej wyrywny ale deco szybszy i odczułem zmniejszenie drgań w motongu... :motor:

-- EDYTOWANY Dzisiaj, 10:38 --

a gadałem z gościem co do 17 z przodu..ujął z tyłu 2 zeby...i twierdził ,ze romek R150--radził sobie spoko...przynajmniej tal twiedził ,a był twojej postury... :motor:
Największym przeciwnikiem marzeń jest portfel.
Awatar użytkownika
DaJan
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser 250V-Romet R150
Tel. kom.: 511429521
Komunikator: 5789859

PoprzedniaNastępna

Wróć do Jinlun/Romet 150