olej na srodkowym zeberku cylindra

Re: olej na srodkowym zeberku cylindra

Postautor: kacpero dodano: 13 lis 2013, 23:31

Absolutnie się nie zgodzę. Silnik w chińskim jednośladzie jest bezdyskusyjnie najmocniejszym elementem. To są wierne kopie sprawdzonych jednostek napędowych. Podstawowe wzorce to Rebelka i Virago i Yamaha YBR 125 jeszcze pojawia się kilka wariacji na temat Hondy CG 125.
Materiały też nie są najgorsze, te motocykle robią całkiem przyzwoite przebiegi. Jeżeli porównasz to z możliwościami polskich WSK to prawdziwy kosmos - oczywiście na plus dla chinoli.
Niedoróbka czy wada konstrukcyjna przytrafia się wszędzie, nawet w najlepszych firmach. Bądź spokojny, to żaden problem, wymienisz cylinder i pośmigasz jeszcze wiele, wiele kilometrów ;-)
Awatar użytkownika
kacpero
Sympatyk

Postautor: bogdan289 dodano: 14 lis 2013, 09:06

Oby tak było;-) ale jak dotąd to niema czegoś co by się nie stanęło w tym motoru:'( po trasie a to coś zginie a to coś odkręci ...itp
bogdan289

Postautor: Michał_66 dodano: 14 lis 2013, 11:45

bogdan289 pisze:Oby tak było;-) ale jak dotąd to niema czegoś co by się nie stanęło w tym motoru:'( po trasie a to coś zginie a to coś odkręci ...itp

proponuje zmienić serwis ja na gwarancji serwisu dopilnowywałem :D każdorazowo było mówione proszę podokręcać połączenia gwintowe dla pewności robiłem sobie cechy lakierem do paznokci na nakrętkach aby móc sprawdzić czy wszystko co zleciłem wykonali przecież za darmo nie będę im płacił trzy i pół stówy i muszę Ci powiedzieć że jedyna rzecz jaka mi się odkręciła przez 28 tysiaków przebiegu to tylny kierunek i wisiał na kabelkach a tak wszystko trzyma jak ta lala jedyny minus tego serwisu był taki że namiętnie za mocno naciągali łańcuch i zawsze musiałem go po wyjeździe od nich popuszczać :D :D
Michał_66

Postautor: bogdan289 dodano: 14 lis 2013, 14:57

No to fakt;-) u mego Romka to też tak dociagaja łańcuch ze aż trzeszczy:-D
Na każdym przeglądzie też im asystuje ale z tego co widzę zapału i wiedzy to im brakuje:-D
bogdan289

Postautor: mike_russ dodano: 14 lis 2013, 20:35

Słabą stroną Chińskich motocykli jest nie tyle słabość materiałów czy montaż, ile duży "rozrzut jakościowy". Z tego co zdążyłem się zorientować, wynika on z dużej masowości produkcji - oni tłuką te silniki na setki tysięcy, sama tylko fabryka SENKE, jeśli Google Maps nie kłamie, zajmuje powierzchnię jak zakłady ceramiki w Opocznie, albo nawet większą. Sam rynek wewnętrzny w Chinach na motocykle i skutery jest pewnie większy niż europejski, zważywszy na popularność tego typu pojazdów i liczbę ludności. Stąd więcej ilościowo części nie spełniających normatywu "przejdzie" na produkcję i wychodzą potem takie kwiatki, choć procent wadliwych podzespołów może być minimalny. Nie przejmować się, tylko wymienić uważnie obserwując serwisantów i śmigać :)
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: bogdan289 dodano: 14 lis 2013, 23:34

Dzisiaj byłem w serwisie z tym cylindrem zmienili na nowy i założyli nowe pierścienie. Poprosiłem o odkrecenie filtra oleju bo jak dotąd go nie oczyścili
...wiecie:-D:-D ci spece nawet klucza nie mają by to coś odkręcić:-D:-D zenada ...4 godziny garnek zmieniali:-D:-D nawet nie wiedzieli jak do tego się zabrać:-D:-D
bogdan289

Postautor: jarb dodano: 07 lut 2014, 00:20

bogdan289 pisze:Dzisiaj byłem w serwisie z tym cylindrem zmienili na nowy i założyli nowe pierścienie. Poprosiłem o odkrecenie filtra oleju bo jak dotąd go nie oczyścili
...wiecie:-D:-D ci spece nawet klucza nie mają by to coś odkręcić:-D:-D zenada ...4 godziny garnek zmieniali:-D:-D nawet nie wiedzieli jak do tego się zabrać:-D:-D

Tak z czystej ciekawości, jak się mają sprawy z Twoim silnikiem ;)
Jarek
Obyś tyle razy do domu wrócił, ile razy z niego wyjedziesz,,,
Awatar użytkownika
jarb
Sympatyk

Motocykl: Aktualnie rower
Tel. kom.: 883764001

Postautor: bogdan289 dodano: 07 lut 2014, 00:50

Dziękuję teraz jest ok..sprawa leżała w ustawieniu zaworów znajomy mechanik mi je wyregulowal ..podniosłem iglice w gazniku skróciłem i wymienilem przewód wys.napięcia ..świece wstawilem irydowa ..odpala na dotyk i trzyma obroty już nie faluje ma równa pracę
Wymieniłem modul zaplanowy na blue casoni
..fakt :-)lepiej chodzi jak na chińskim..poza tym wymieniłem wkład lampy i zarowke na h7 65/55 a w lightbarach ledy dolozylem też w gmole dodatkowe lightbary i obrysuwke na przedni blotnik ..kierownice też wymieniłem z baranich rogów na niska ale szeroką z 250tki rocznik 2011 jest szeroka bo ma 90cm ..nasz kolega Zbyszek dorobił mi piękne podwyższenia riserkow..spacerowki sa domatowane do gmoli od dołu na szerokiej ladze więc sa stabilne i dodatkowo zabezpieczają motorek przed skutkami wywrotki ..
Mam jeszcze 2przeglady przed sobą w serwisie i się zastanawiam czy wogóle warto je robić ..ale jeśli już to raczej podjade do Leborka..
bogdan289

Postautor: sylwek08051979 dodano: 07 lut 2014, 21:36

Witam,ja mam podobny problem w jin-lun 150 to jest chyba ten sam silnik co romet.U mnie wyciek oleju jest od czoła na cylindrze w rejonie uszczelki głowicy.mam przejechane 9 tys i juz bez gwarancji ale odpala elegancko nie ma problemów z kompresja i smiga jak potrzeba tylko troszke mi spływa ten olej z tamtego rejonu.czy jerzdzac na razie z tym tematem moge uszkodzic silnik? ubytek jest niewielki moc ma odpala igla tylko chcem sie dowiedziec czy nie narobie bałaganu
sylwek08051979
Forumowicz

Motocykl: jinlun150, yamaha virago xv750
Tel. kom.: 785211040

Postautor: Deamiens dodano: 07 lut 2014, 22:15

Jak Ci nie przeszkadza, to sprawdzaj częściej poziom oleju, dolewaj i miej w pogotowiu nowe uszczelki, bo prędzej czy później będziesz musiał wymienić. Ew. możesz sprawdzić z jakim momentem jest dokręcona głowica.
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

PoprzedniaNastępna

Wróć do Jinlun/Romet 150