odblokowanie

odblokowanie

Postautor: Luca dodano: 13 maja 2009, 08:39

mlynaszz pisze: ale..... Jak wracaliśmy z Gródka jechałem za Leonem po jego prawej stronie i prawdę powiedziawszy odgłos wydobywający się z tych rurek podczas jazdy drażnił mnie

O gustach się nie dyskutuje, jednym to odpowiada a innym nie. Na wolnych obrotach to rewelacja a na wysokich to niskolecący bombowiec z II Wijny Światowej. Ludziska się obracają ze strachem w oczach :D
Ja swoje rozwierciłem na tyle ile mi odpowiadało, jest odrobinę głośniej niż w oryginale, barwa się poprawiła i jest przyjemna dla mojego ucha a nie jest na tyle głośny by męczył w trasie i ci co jadą za mną nie narzekają na hałas.
Natomiast na max obrotach zaczyna trochę ryczeć i wtedy jest głośno.
Ja mam tak jak lubie a każdy powinien poprzerabiać sobie według własnych upodobań. :]
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

odblokowanie

Postautor: Shipp dodano: 13 maja 2009, 08:54

mlynaszz pisze:
Shipp pisze:Mlynaszz, walory estetyczne pustych wydechów to jedna strona medalu. Dla mnie ważniejsze jest ich działanie w myśl "jak cię nie zobaczy to cię usłyszy" :buttrock:

to w sumie też jest sprawa dyskusyjna... może faktycznie jadąc w korku, jak przegazujesz to puszkarze zwrócą uwagę, ale gdzieś w trasie....z resztą sam się Prezesie przekonałeś w drodze do Gródka, że nawet ponad "liter" z głośnymi wydechami nie uchronił Cię od wyjeżdżających znienacka bryczek _bezradny ...
Reasumując, każdy zrobi jak mu się będzie podobało. Ja w każdym bądź razie niczego wiercił, ani obcinał nie będę :))

No nie tak do końca...Drogę zajeżdżali mi z naprzeciwka wyprzedający, no może jeden ślepy i głuchy wyjeżdżający z posesji potwierdza to, co napisałeś. Niemniej w czasie jazdy, kiedy dojeżdżam do puszku z tyłu, to zazwyczaj lekko usuwają się do prawej krawędzi jezdni i robią mi miejsce. Vista jest dużo cichsza i nie zawsze byłem zauważany. Musiałem wyhamowac, pojechac jakiś czas "na zderzaku" zanim kierowca mnie zobaczył i zrobił miejsce, więc biorąc pod uwagę mały silnik, zmuszało mnie do ciągłego ostrego kręcenia obrotów i było co najmniej irytujące.
Tak czy siak trzeba uważac bo wyskakujących znienacka puszek wszędzie jest pełno.
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

odblokowanie

Postautor: Piotr Baron dodano: 18 lip 2009, 10:51

Wzmocnienie słabeusza (Jinlun 150-5)
Wysłane o: Wczoraj, 12:23
Od: Piotr Baron
Do: Luca 
"Zmiana zębatki, dysz na większe, zmiana filtra i lekkie wypatroszenie wydechów.
Nic więcej się nie opłaca robić bo nakłady będą znacznie większe od efektów."

Drogi Kolego, takie oto słowa wystosowałeś na forum ws. tuningu (no dobra, wzmocnienia) Jelonka.
Proszę o konkretną informację:
która zębatka i na jaką, jakie dysze na jakie, jaki filtr na jaki i co konkretnie patroszymy oraz w jakim stopniu.

Z mechaniką mam wspólnego niewiele, stąd moje idiotyczne przynudzanie.

Z góry dziękuję.

Piotr Baron

http://www.baron.cba.pl
http://www.myspace.com/piotrbaron

Born to ride!
Piotr Baron

odblokowanie

Postautor: Shipp dodano: 18 lip 2009, 13:50

I po co to wszystko? Poprawa będzie niewielka a rakiety z niego nie zrobisz. Zmiana zębatki tylnej na o jeden ząb mniejszą wydłuży biegi, może nieco poprawi prędkośc na prostych ale za to pogorszy odczuwalną moc na wzniesieniach. Zmiana zębatki przedniej na większą da podobny efekt. Analogia do przerzutek w rowerze, z łatwością można zauważyc kiedy jest lżej ale wolniej a kiedy szybciej ale mocniej trzeba naciskac na pedały.
Wypatroszenie wydechów o ile cokolwiek da, to raczej niewiele i sądzę że kierujący nawet nie zauważy zmiany poza innym dźwiękiem. Wymiana dysz jest najlepszym sposobem na poprawę parametrów pracy silnika ale zwiększy zużycie paliwa.
Jeśli już cokolwiek robic w 150ccm, to podnieśc poziom paliwa w gaźniku /regulacja iglicy/ lub zmienic dysze na większe /dac silnikowi większą dawkę paliwa/ wymienic filtr powietrza na pełnego przepływu, np. stożkowe /ale za tym idzie koniecznośc regulacji gaźnika/ i ew. wtedy zmiana zębatki tylnej na o jeden ząbek mniejszą. Cudów nie będzie, zyska może 10-15 km/h więcej.
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

odblokowanie

Postautor: Piotr Baron dodano: 18 lip 2009, 14:16

Dzięki, to konkretne i wyczerpujące wskazówki.
Szerokiej drogi!
PB
Piotr Baron

odblokowanie

Postautor: klosek6 dodano: 27 sie 2009, 17:41

a czy romet r 150 posiada blokadę modułu ? znalazłem, odblokowany moduł i nie wiem czy kupić.podaję link
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=714001236
klosek6

odblokowanie

Postautor: Dobry dodano: 27 sie 2009, 20:06

Zgadzam się z Shippem jak cie nie widza to przynajmniej usłyszą.Jak miałem orginalne wydechy to czasami ciężko było mi wyjechać z promenady tyle ludzi i żaden nie zszedł chociaż chodzili wszyscy po ulicy wiadomo wczasowicze,jak Sławek-dorplas zrobił mi wydechy problem znikł ludzie sie rozchodzą i osobówki zaczeły mi zjeżdżać nie mówię że wszystkie ale widze w lusterku osobówki że gościu sie odwraca i przynajmniej mnie widzi :_hura"
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobry
Sympatyk

Motocykl: RoV250/XJ900/CBR1000F/Varadero
Tel. kom.: 505381119

odblokowanie

Postautor: klosek6 dodano: 27 sie 2009, 20:11

ok wydech to wydech ale mi chodzi czy taki moduł coś da ? a wydech to swoją drogą zrobię
klosek6

odblokowanie

Postautor: stahuza dodano: 27 sie 2009, 22:45

klosek6 pisze:ok wydech to wydech ale mi chodzi czy taki moduł coś da ? a wydech to swoją drogą zrobię

Ja znalazłem w necie sklep z modułami a pan ze sklepu bardzo poważnie mnie potraktował.Widać ze facet" czuje temat" bo po przesłaniu mu danych o motorku i schematu instalacji odpisał że wie jaki moduł dobrać i że sprowadzi go dla mnie.Koszt zakupu kilkadziesiąt złotych.Jak wszystko bedzie OK to dam znać na forum i podam szczegóły gdzie i co kupić.Na razie czekam na moduł który ma być w sklepie za kilka dni.W kilku sklepach znalezionych w necie mimo że sprzedają moduły CDI to nie bardzo wiedzą czy będą do 150-tki pasować.
stahuza
Forumowicz

odblokowanie

Postautor: klosek6 dodano: 04 wrz 2009, 19:26

I co zakładał już ktoś odblokowany moduł ? czy lepiej chodzi?
klosek6

PoprzedniaNastępna

Wróć do Jinlun/Romet 150