Olej ten olej

,minerał zawsze jest gorszy od syntetyku .Z uwagi na niejednolitość frakcji w oleju mineralnym(różna długość łańcuchów cząsteczek ) jego gęstość w zakresie temperatur pracy silnika i temperatury zewnętrznej jest wysoce zmienna i niejednolita ,co za tym idzie zmiana lepkości ,szybkość przepływu (szybkość z jaką dociera do powierzchni smarowanych ) , utrata właściwości ,starzenie się . A teraz ,syntetyk . Z uwagi na procentowo wysoką jednolitość frakcji oleju uzyskanej w procesie wyrównania łańcuchów cząsteczek węglowodorów przy użyciu katalizatora ,uzyskujemy olej o wysokiej stabilności w zakresie temperatur pracy silnika i temperatury zewnętrznej (przy -20 C jest porównywalnie płynny jak przy +60 C) co za tym idzie, jest stabilna lepkość, wysoka szybkość przepływu nawet w -20C bardzo ważne przy zimnym silniku, by olej dotarł do jak najdalszych zakątków smarowania silnika jak najszybciej. Wydłuża jego żywotność do 30 tyś a nawet 50 tyś (pomijając jego zabrudzenie, co skutkuje wymianą) .A teraz pół syntetyk, jest to jak by pół na pół w/w oleji jest po to produkowany bo nie każdy silnik morze pracować na tak rzadkim oleju jakim jest syntetyk (chodzi o starsze generacje silników , takie które musimy docierać po opuszczeniu fabryki ) a dzięki temu że jest pół syntetyk, to możemy korzystać połowicznie z super właściwości pełnego syntetyka,( takie dobrodziejstwo ).A teraz dodatki , o tych nie wspomnę, za długa lista do objaśniania reguluje to norma SAE ta z tyłu butelki oleju np.SAE SF/DC przyczym S to samochód z zapłonem iskrowym (benzyna) i D samochód z zapłonem samoczynnym(diesel) . Litery F i C klasyfikacja dodatków według alfabetu ,im wyższa tym lepiej. Posłuchaj i stosuj. Kupujesz trzy gatunki oleju silnikowego różnicując ich między sobą jedynie normą SAE, z nich dobierz to co tobie odpowiada opierając się na tym co ja tobie napisałem, a nie sugeruj się tym, co cwaniak czereśniaczkowi napisał na butelce .Jeśli piszą że ten olej jest do diesla to oznacza że preferowany jest do tego typu silnika, gdyż zawiera pewne składniki( np. myjące nagar) potrzebne do prawidłowej jego pracy ,nie znaczy to że benzyniak nie będzie na nim jechał ,wręcz przeciwnie jest to olej i dla niego jedynie mogą nie być wykorzystane pewne dodatki( np. myjący nagar ,bo benzyniak tak bardzo się nie brudzi ) Właściwości smarne nie ulegają zmianie .Idź do sklepu weź do ręki dwie butelki i porównaj normę ,przekonasz się że od oleju do motocykla preferowanego przez producenta, istnieją oleje rozbudowane poprzez dodatki i są lepsze , a wartość smarna niestety pozostanie taka sama , cena niestety nie. Zanim wymienisz na inny ,spróbuj raz jeszcze przeregulować sprzęgło na ciepłym silniku .Przeczytaj to co napisałem kilka postów w gurę, ja wlewam półsyntetyk
Pozdrawiam