close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

źle działający licznik

źle działający licznik

Postautor: forti dodano: 17 wrz 2009, 14:52

Gdy ostatnio odwiedziłem brata i razem śmigaliśmy motongami, okazało się, że mój licznik wskazuje większą prędkość. Mój licznik pokazuje mi, że jadę np. 90km/godz, a faktycznie jadę około 82km/godz. Licznik kłamie o niecałe 10km. Spotkaliście się z czymś takim?. Biorąc to pod uwagę to muszę dokonać również korekty przejechanych kilometrów, a nawet spalania, które obliczam po zalaniu motonga pod korek. Nie chcę z tego powodu wymieniać całego licznika ale może jest jakiś prostszy i tańszy sposób na naprawę....
pozdr.
forti

źle działający licznik

Postautor: Dobry dodano: 17 wrz 2009, 19:02

Jak byliśmy w Funce też sprawdzałem swój zegar razem z dorplasem i wyszło mi że zaniża przy 100 o jakieś 8km/h ale aż taka różnica :wielkieoczy: zegary możesz mieć dobre może ślimak lub linka ci sie poluzowała i sie ślizga przy zegarze lub ślimaku.POZDROWIONKA
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobry
Sympatyk

Motocykl: RoV250/XJ900/CBR1000F/Varadero
Tel. kom.: 505381119

źle działający licznik

Postautor: Lupus dodano: 17 wrz 2009, 19:29

nie ma co grzebać i wymieniać liczniki zawsze przekłamują i nie tylko w chińczykach - wystarczy poczytać np Świat Motocykli gdzie czasem jest podana przy testach np japońskich maszyn wskazanie licznika i pomiar np gps-em - w autach też tak bywa wystarczy że np zmieni się opony na takie o innym profilu niż te które były fabrycznie
Awatar użytkownika
Lupus
Sympatyk

Motocykl: Honda CBF 600S
Komunikator: whatsup :D

źle działający licznik

Postautor: forti dodano: 18 wrz 2009, 07:34

Flar pisze:Ogólnie przyjęte jest że liczniki samochodowe i motocyklowe mogą zawyżać do 10% wskazania i nie jest to traktowane jako usterka.
Z czego też wnioskujesz że licznik u brata jest precyzyjny ? Jedyne sensowne pomiary to radar lub GPS

przymocowałem GPS do motonga, w programie IGO8 jest fajna funkcja, włącza się pomiar prędkości na cały ekran i jest tak jak mówiłem, niecałe 10 km/godz. mniej na GPS.

-- Dzisiaj, 07:36 --

żołnierz pisze:Jak byliśmy w Funce też sprawdzałem swój zegar razem z dorplasem i wyszło mi że zaniża przy 100 o jakieś 8km/h ale aż taka różnica :wielkieoczy: zegary możesz mieć dobre może ślimak lub linka ci sie poluzowała i sie ślizga przy zegarze lub ślimaku.POZDROWIONKA

sprawdzę linkę i ślimak, może rzeczywiście tam jest coś nie tak:)
forti

źle działający licznik

Postautor: tamik78 dodano: 18 wrz 2009, 18:29

Sprawdź jeszcze... ciśnienie w oponach, średnica "toczenia" opony zależy od ciśnienia w pewnym stopniu :))
tamik78
Sympatyk

Motocykl: zielony

źle działający licznik

Postautor: Dobry dodano: 18 wrz 2009, 18:40

Tamik nie przeginaj na pewno cisnienie ma wpływ na spalanie ale różnica w prędkości o 10 to na 100% nie jest zasługą cisnienia
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobry
Sympatyk

Motocykl: RoV250/XJ900/CBR1000F/Varadero
Tel. kom.: 505381119

źle działający licznik

Postautor: tamik78 dodano: 18 wrz 2009, 19:09

Pewnie Żołnierz że to ma praktycznie pomijalne znaczenie, napisałem bardziej dla żartu :piwa:
Ja bym się takim błędem pomiaru prędkości nie przejmował, w samochodach też przecież prędkościomierze oszukują (już ktoś pisał).
tamik78
Sympatyk

Motocykl: zielony

źle działający licznik

Postautor: forti dodano: 19 wrz 2009, 21:16

cjt7 pisze:Prędkościomierze w każdym pojeździe (oprócz liczników rowerowych) zawyżają prędkość o około 10% bo tak są kalibrowane aby kierowcy nie przeginali i cieszyli się że jadą tak szybko... Nie ma to wpływu na przejechane kilometry bo te pokazywane są dość dokładnie - poza tym nie przejmuj się tak bardzo "miejscami po przecinku" to jest motocykl a nie precyzyjna maszynka licząca...

Co prawda to prawda, nie ma czym się przejmować, dzisiaj przeżyłem chwile grozy bo myślałem, że mam pęknięta komorę silnika bo zauważyłem kapiący olej uf.... ale na szczęście okazało się, że to smar do łańcucha się zabrał przy przedniej zębatce i się skraplał:)

-- Dzisiaj, 21:20 --

tamik78 pisze:Sprawdź jeszcze... ciśnienie w oponach, średnica "toczenia" opony zależy od ciśnienia w pewnym stopniu :))

apropo's ciśnienia to miałem z przodu 0,9 z tyłu 1,2. Dopompowałem do 1,8 i 2,2:)
forti

źle działający licznik

Postautor: dorplas dodano: 21 wrz 2009, 10:55

forti pisze:przymocowałem GPS do motonga

odnośnie jeszcze prędkości, jeżdżąc z nawigacją miałem do porównania 4 typy pojazdów (2 moto i 2 auta), auta zawyżały ok 4-5km/h a moto Yamaha XJ600N o ok 4 km/h a teraźniejsza Honda aż o 8-10 km/h, i wniosek taki że jednak każde z pojazdów zawyżało te prędkości.
----------------------------------------------------------------------------------
Myśl Za Dużo! a stworzysz problem, którego wcześniej nie było!
Awatar użytkownika
dorplas
Klubowicz

Motocykl: NIGHTHAWK 750S
Komunikator: GG 827772

źle działający licznik

Postautor: mike_russ dodano: 21 wrz 2009, 20:54

Tak nawiasem mówiąc, to chyba lepiej, że zawyża, niż by miał zaniżać... Przynajmniej w konfrontacji z (foto)radarem :cwaniak:
A dokładność liczników rowerowych też czasem jest nieciekawa. Sigmasporty liczą akurat dość dobrze, (sprawdzone "suszarką" ;-) ).
Ale mój obecny Boninex miewa fanaberie, szczególnie jak "kończą się" baterie. Raz zawyża, raz zaniża...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Wróć do Jinlun/Romet 150