gorący silnik

gorący silnik

Postautor: Romcia dodano: 27 cze 2010, 13:29

witam mam takie pytanie które trapi mnie już dłuższy czas,a mianowicie boje się robić dużych odległości na motorku ponieważ silnik robi się strasznie gorący czy jest to normalne?rozumiem że cylinder ma wysoką temperaturę ale żeby pokrywy silnika tak mocno się nagrzewały??? :conf: podpowiedzcie jak to jest z waszymi mustangami :buttrock: będę ogromnie wdzięczna i spokojniejsza a co za tym idzie trasy będą dłuższe niż kilkanaście kilometrów lub z pauzami.pozdrawiam
Romcia
Forumowicz

Motocykl: jinlun 150-5

gorący silnik

Postautor: eNgine dodano: 27 cze 2010, 16:23

Jak pewnie wiesz praktycznie w każdym miejscu silnika znajduje się olej, który dodatkowo tworzy obieg (wprowadzony ruch za pomocą pompy oleju). Olej w tym wypadku działa również jako nośnik ciepła rozprowadzając je po całym silniku. Obudowa silnika wykonana jest z aluminium, które z kolei posiada dobre właściwości w transporcie i rozpraszaniu ciepła.

Wniosek z tego taki, że ciepło pochodzące z cylindrów od spalanej mieszanki jest w dość łatwy sposób transportowane po całym silniku i wysoka temperatura pokryw silnika to rzecz normalna, no chyba że Twoje rozgrzewają się do czerwoności :).

Co do dużych przebiegów, nie musisz się martwić spokojnie możesz jeździć - te silniki mają dosyć wysoką NOMINALNĄ temperaturę pracy, więc nie jest to sygnał mówiący o przegrzaniu - zazwyczaj przegrzewanie się silnika chłodzonego powietrzem można rozpoznać po spadku osiągów, nieutrzymywaniu jałowych obrotów na postoju i w konsekwencji gaśnięciu. I tak jak w każdym pojeździe najczęściej silnik zaczyna się przegrzewać gdy jedziemy niewielką prędkością na niskich biegach w upalne dni (np. w korku).
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

gorący silnik

Postautor: Lupus dodano: 27 cze 2010, 19:00

To normalne.
Awatar użytkownika
Lupus
Sympatyk

Motocykl: Honda CBF 600S
Komunikator: whatsup :D

gorący silnik

Postautor: Romcia dodano: 27 cze 2010, 21:00

dziękuję eNgine ;) mój wcześniejszy moto był chłodzony cieczą więc nie odczuwałam tego problemu!jestem zadowolona z twojej pełnej wypowiedzi choć chwilowo poczułam się jak blondynka :P więc dzięki i życze tobie i teraz również sobie dłłłłłłłłłłłłłłłłłłłługich tras :oklasky:
Romcia
Forumowicz

Motocykl: jinlun 150-5

gorący silnik

Postautor: Luca dodano: 28 cze 2010, 08:34

Jeśli jedziesz to nic się nie dzieje, silnik ma być gorący. Przegrzać silnik możesz stojąc długo w gorący dzień w korkach albo piłując pod jakąś straszną górę na niskim biegu. W innych przypadkach się nie przejmuj i śmigaj ale o tym już koledzy pisali :)
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Wróć do Jinlun/Romet 150