Prawidłowa wymiana oleju

Prawidłowa wymiana oleju

Postautor: krzys59 dodano: 12 mar 2009, 20:45

Bardzo proszę o radę, jak prawidłowo wymienić olej w silniku Challengerze 200. Chciałbym rady, czy zimny czy ciepły silnik, stojący na podstawce centralnej czy na kołach przy spuszczaniu oleju, a może przechylony na prawo?
Podobnie przy napełnianiu, w jakiej pozycji powinien być motor? Ile oleju wlewamy do tego motoru?
Mam go już chwilę, ale tak się złożyło że nigdy nie musiałem sam wymieniać oleju. A teraz gwarancja się skończyła, zima się kończy, czas się szykować do jazdy, a tu taki prozaiczny problem :))
krzys59

Prawidłowa wymiana oleju

Postautor: jacek dodano: 13 mar 2009, 15:09

WITAM-ja robie tak
silnik ciepły
stawiam na stopkach centralnych
naczynie pod silnik
odkręcam śrube spustową
i bagnet
jak zleci odkrecam srube od niby filtra (widać ją od strony łańcucha prawie pod silnikiem taka duża niklowana śruba)
wysiagam sitko (czyszcze ,przedmucham )
pochylam moto tak na tych stopkach by wszystko zeszlo
potem zakrecam "filtr"uwaga na uszczelki
zakrecam śrube spustową
wlewam olej około 0,9 l
czekam i sprawdzam w oczku kontrolnym
jak malo dolewam
potem zakrecam wlew
iiiii
i pale
jacek

Prawidłowa wymiana oleju

Postautor: krzys59 dodano: 13 mar 2009, 20:54

Dzięki za odpowiedzi, tak jak myślałem, nie jest to specjalnie trudne zadanie i średnio inteligentny człowiek powinien sobie poradzić :))
Pozdrawiam
krzys59

Prawidłowa wymiana oleju

Postautor: tessciowa dodano: 14 mar 2009, 19:23

Srednio inteligentny jak najbardziej :) ale roztrzepany to już gorzej :) Ja zalałam pół podłogi w wartsztacie bo zapomniałam podstawić plastiku na olej :) Mieli chłopaki ubaw jak na mopie latałam by to posprzatac :)
tessciowa

Prawidłowa wymiana oleju

Postautor: boma dodano: 22 mar 2009, 23:03

Nowy olej należy wlewać wtedy kiedy silnik ostygnie - nigdy na gorący silnik ! Tak przynajmniej robi się w autach nauczył mnie tego mechanik z BMW .
boma

Prawidłowa wymiana oleju

Postautor: Luca dodano: 23 mar 2009, 10:34

boma pisze:Nowy olej należy wlewać wtedy kiedy silnik ostygnie - nigdy na gorący silnik ! Tak przynajmniej robi się w autach nauczył mnie tego mechanik z BMW .

A czy powiedział jeszcze dlaczego tak trzeba robić?
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Prawidłowa wymiana oleju

Postautor: scOti dodano: 23 mar 2009, 13:43

Na goracy moze i nie, ale na cieply silnik i owszem
scOti

Prawidłowa wymiana oleju

Postautor: boma dodano: 23 mar 2009, 18:01

Luca pisze:
boma pisze:Nowy olej należy wlewać wtedy kiedy silnik ostygnie - nigdy na gorący silnik ! Tak przynajmniej robi się w autach nauczył mnie tego mechanik z BMW .

A czy powiedział jeszcze dlaczego tak trzeba robić?

powiedział że to jest źle dla oleju gdyż ten gwałtownie się ogrzewa i źle dla silnika bo ten gwałtownie się schładza . Olej powinien nagrzewać się stopniowo .
boma

Prawidłowa wymiana oleju

Postautor: Shipp dodano: 23 mar 2009, 21:05

W całym tym procederze chodzi o to, że traktując gorący metal zimną cieczą, następuje nagłe miejscowe schłodzenie i może dojśc do pęknięc w wewnętrznej strukturze metalu, a więc może pęknąc jakiś element silnika. Dlaczego? A mianowicie dlatego, że materiał rozgrzany a następnie gwałtownie schładzany zmniejsza swoją objętośc w schładzanym miejscu.
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

Wróć do Challenger 200