"Samonaciągający" się łańcuch

Postautor: krzys59 dodano: 02 lip 2008, 18:46

Nie mogę sobie poradzić z moim odrzutowcem. Mam dziwny dla mnie problem. Po zdjęciu łańcucha (do czyszczenia i smarowania) założyłem go, zrobiłem luz 2 cm, bez oporów, luźno zwisa, śruby naciągające zablokowane, śruby koła dociągnięte. Następnie przejeżdżam z 50-100 km i łańcuch mam naszpanowany, brak luzu, albo inaczej, luz ok 1 cm, ale mocno trzeba nacisnąć łańcuch.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć to zjawisko? Bo ja tego zupełnie nie rozumiem. Jakiś nowy wynalazek kingwaya? :D
Tam miałem dwa razy.
krzys59

Postautor: Shipp dodano: 02 lip 2008, 23:04

Te gumy są we wszystkich motocyklach chińskich. Przynajmniej w tych, o których wiem i które widziałem.
Obcieranie... Jaki wydaje dźwięk? Metaliczny czy głuchy, stuka czy szoruje? Za mało zapodałeś danych, żeby coś sensownego napisac. Pierwsze co przychodzi mi do głowy, to może łańcuch obcierac o obudowę zębatki zdawczej. Były już takie przypadki.
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

Postautor: Luca dodano: 03 lip 2008, 09:45

krzys59 pisze: zrobiłem luz 2 cm, bez oporów, luźno zwisa, śruby naciągające zablokowane, śruby koła dociągnięte. Następnie przejeżdżam z 50-100 km i łańcuch mam naszpanowany, brak luzu, albo inaczej, luz ok 1 cm, ale mocno trzeba nacisnąć łańcuch.
.

Wszyscy mają problem bo się rozciaga a u ciebie się kurczy :mrgreen:
Pewnie jest nierównomiernie rozciągnięty i dlatego raz wydaje się luźniejszy a raz naszpanowany.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Luca dodano: 03 lip 2008, 09:50

dittos pisze: Wy też macie na ramie zamocowane takie jakieś dziwne gumy ?? U mnie łańcuch jakby jeździ po nich :swir: Nie wiem czy to normalne.

Po to te gumu są by łańcuch nie ocierał o metal. Czasem jak jest luźny to łańcuch na wetrepach przywali gdzieś w osłonę ale nie ma się czym przejmować, to jest jak najbardziej normalne.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Postautor: krzys59 dodano: 03 lip 2008, 16:08

Luca pisze:Wszyscy mają problem bo się rozciaga a u ciebie się kurczy :mrgreen:
Pewnie jest nierównomiernie rozciągnięty i dlatego raz wydaje się luźniejszy a raz naszpanowany.

Nie wydaje mi się, jak postawię na podnóżku centralnym i sprawdzam kręcąc kołem to cały czas jest tak samo napięty, jak go zluzuję i kręcę to jest cały czas OK, a po jeździe jest naszpanowany, nie wydaje mi się żeby był nierównomiernie rozciągnięty.
Tak sobie kombinowałem, czy przypadkiem nie jest tak, że dokręcając koło dokręcam je krzywo i może jak jadę to koło się nieco przemieszcza tak, że łańcuch zostaje naciągnięty. Nie wiem czy to jest w ogóle możliwe coś takiego.
krzys59

Postautor: Luca dodano: 04 lip 2008, 09:23

krzys59 pisze:Nie wydaje mi się, jak postawię na podnóżku centralnym i sprawdzam kręcąc kołem to cały czas jest tak samo napięty, jak go zluzuję i kręcę to jest cały czas OK, a po jeździe jest naszpanowany, nie wydaje mi się żeby był nierównomiernie rozciągnięty.
Tak sobie kombinowałem, czy przypadkiem nie jest tak, że dokręcając koło dokręcam je krzywo i może jak jadę to koło się nieco przemieszcza tak, że łańcuch zostaje naciągnięty. Nie wiem czy to jest w ogóle możliwe coś takiego.

Jak dokręca się śrubę główną to zawsze łańcuch się trochę szpanuje. Sprawdzałeś po samym dokręceniu, czy jest dobrze, czy tylko podczas kręcenia naciagaczami?
Ustaw trochę większy luz na łańcuchu, poskręcaj wszystko, posmigaj i zobaczymy czy dalej tak będzie się działo. Cudów nie ma, łańcuchy się rozciagają a nie kurczą.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Wróć do Challenger 200