Kolana - ochraniacze

Porady doświadczonych dla początkujących
(jak jeździć, jak hamować, jak upadać, jak jeździć w grupie)
moderatorzy: Wojtas

Kolana - ochraniacze

Postautor: Kubrick dodano: 17 cze 2010, 19:59

Hejka.
Ostatnio obserwuję przejeżdżających na chopperkach motocyklistów, i wielu z nich ma na jeansach założone ochraniacze na kolana. Zastanawiałam się nad takimi. Ktoś tak jeździ? Jesteście w stanie coś polecić? :)
Awatar użytkownika
Kubrick
Klubowicz

Motocykl: RometR-150->KawasakiVN800CL

Kolana - ochraniacze

Postautor: lopez73 dodano: 18 cze 2010, 20:46

Widziałem też paru ale z tym co gadałem to on miał OCIEPLACZE na kolanach mówił coby sobie ich nie " załatwić " bo jednak na trasie bardziej wieje .
Awatar użytkownika
lopez73
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven => GV650

Kolana - ochraniacze

Postautor: szesnasty dodano: 18 cze 2010, 21:26

Jeżdżę w czymś takim.
Na lato dobre bo przewiewne. Tylko przy upadku obawiam się , że protektory na kolanach ulegną przemieszczeniu. Są włożone do wewnętrznych kieszeni z cienkiego materiału.
Jak dla ciebie to może coś takiego:http://www.moto-akcesoria.pl/jeansy-motocyklowe-vanucci-estivo-ii-damskie,p,25404
Awatar użytkownika
szesnasty
Forumowicz

Motocykl: Heroway CXM250A

Kolana - ochraniacze

Postautor: PalKory dodano: 19 cze 2010, 02:17

Tak! Dżiny motocyklowe są zajebiste, nie wyglądają przynajmniej jak "cientkie" nogawice robocopa"... Ja osobiście "załatwiłem" sobie kolana, głupim śmiganiem w krótkich spodniach czy innych "przewiewnych"- długich. Teraz jeżdżę tylko z ochraniaczami pod spodniem albo w spodniu skórzanym. Fuck it- czy to jesień czy wiosna- o stawy trzeba dbać... Mam 25 lat a już od motorka (jeżdżenia na nim w nieodpowiednim stroju)- strzyka...

Uczmy się kochać swoje kolana tak szybko...

Edit: słowo obraźliwe- wymazane, zagalopowałem się i zapomniałem o regulaminie, sorry :)
PalKory

Kolana - ochraniacze

Postautor: zaratustra dodano: 19 cze 2010, 12:02

Ja jezdze w takich nakolannikach: http://allegro.pl/item988548774_nakolan ... v_hit.html
Moze to i smiesznie wyglada na 125, ale wyroslem juz ze szpanowania moto ;) Kolana chroni toto przede wszystkim w razie wypadku, a i przed wiatrem ladnie osloni, coby na starosc nie strzykalo w kosciach.

PS. Wybaczcie brak polskich "literkuf"
Awatar użytkownika
zaratustra
Forumowicz

Motocykl: Yamaha XJ 600 Diversion

Kolana - ochraniacze

Postautor: mike_russ dodano: 19 cze 2010, 12:43

W sumie to też będę musiał takie nabyć, bo strzykanie w kolanach to jeden z ważniejszych powodów przesiadki z roweru na moto... :/ Do tego planuję zmajstrować jakieś solidne owiewki w ramach gmoli - ja wiem że to żagiel, i do tego moto skuterzasto wygląda, ale k-125 już na ten przykład mógł by ciekawie wyglądać gdyby zadbać o stosowny "naked-owy" design. No, chyba, że nabędę r-150 ale to zobaczymy - tak czy tak kolana chronić będę musiał.
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Kolana - ochraniacze

Postautor: Kubrick dodano: 19 cze 2010, 23:22

Hmm... jeansy chwilowo odpadają z powodu kwestii finansowych (przeglad, ubezpieczenie, kask...;) ). A w takim razie takie ocieplacze na kolana... musze poszukac w necie :)
Awatar użytkownika
Kubrick
Klubowicz

Motocykl: RometR-150->KawasakiVN800CL

Kolana - ochraniacze

Postautor: cruenzo dodano: 22 cze 2010, 23:14

w kwestii ocieplaczy na kolana...ja używam opasek uciskowo-ocieplających kupionych w aptece lub sklepie rehabilitacyjnym. koszt opaski to 10-15 zł/szt. To naprawdę działa! nie dmucha tak w stawy. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko ochraniaczy. Ja będę kupował takie z 2 zawiasami. A wygląd? mam to gdzieś! zdrowie jest ważniejsze!
Jedynie co zauważyłem jeszcze, ze podczas wieczornej przejażdżki wieje po udach nieco...muszę jakiś patent na to wymyślić.
Awatar użytkownika
cruenzo
Klubowicz

Motocykl: Junak w skali 1/24
Tel. kom.: 888691054

Kolana - ochraniacze

Postautor: koty4 dodano: 23 cze 2010, 08:22

Ja kupiłem ocieplacze na kolana w moto-akcesoriach. Dostępne w 2 rozmiarach za chyba 32 zl. Generalnie dobrze się sprawdzają, choć w sklepie sami mówili, że to raczej "na spodnie", bo się człowiek poci. Tylko, że pod spodniami przynajmniej się nie przemieszcza. Zadowolony jestem. Do śmigania po mieście w ciepłe dni idealne. W spodniach moto czasami bywa za gorąco.
Awatar użytkownika
koty4
Klubowicz

Motocykl: Yamaha Majesty 400

Kolana - ochraniacze

Postautor: jarb dodano: 23 cze 2010, 13:56

Troszkę się temat rozjechał, ochraniacze-ocieplacze.
Ja mam w spodniach (w kieszeniach na kolanach) założone ochraniacze które mają oczywiście chronić przed niedaj Bóg urazem, a jako ocieplacze często zakładam odzież (kalesonki :mur: i koszulkę ) cieńkie - termoaktywne.
Fajna sprawa bo cieplej, mniej zawiewa ty i tam :) natomiast w bardzo ciepłe dni mam wrażenie jakbym się mimo wszystko mniej pocił .
Jarek
Obyś tyle razy do domu wrócił, ile razy z niego wyjedziesz,,,
Awatar użytkownika
jarb
Sympatyk

Motocykl: Aktualnie rower
Tel. kom.: 883764001

Następna

Wróć do Szkoła bezpiecznej jazdy