Obowiązkowa lektura

Porady doświadczonych dla początkujących
(jak jeździć, jak hamować, jak upadać, jak jeździć w grupie)
moderatorzy: Wojtas

Obowiązkowa lektura

Postautor: Largo dodano: 15 lis 2008, 12:46

Ten sam autor co "Motocyklista doskonały" - David L. Hough [haf].
Kup sobie oryginał - 20zł. Tu masz linka:
http://www.allegro.pl/item480597881_strategie_uliczne.html
Polecam tą małą książeczkę do kompletu z MD.
Largo

Obowiązkowa lektura

Postautor: krzys59 dodano: 07 cze 2009, 11:13

Niedawno ukazała się książka Rene Degelmanna "Technika jazdy motocyklem" wyd WKŁ
Trochę się różni od "Motocyklisty doskonałego", ale wydaje mi się że jest równie ważną pozycją w bibliotece motocyklisty, parę nowych rzeczy tam wyczytałem. Np. ma zupełnie inne podejście do rozpoczęcia skrętu, nie przeciwskręt, ale sterowanie głównie poprzez nacisk na podnóżki i popychanie kolanem baku. Przeciwskręt też jest uwzględniony ale nie jako podstawa starowania.
krzys59

Obowiązkowa lektura

Postautor: krzys59 dodano: 09 cze 2009, 20:14

Spróbuj :D
Z tego co próbowałem to da się, ale do mnie, jednak bardziej przemawia przeciwskręt
krzys59

Obowiązkowa lektura

Postautor: Luca dodano: 10 cze 2009, 09:03

W takie skręcanie mozna się bawić na ścigach a nie na chopperkach czy cruiserach. W tych sprzętach baki nie są odpowiednio wyprofilowane by można było wygodnie i skutecznie skręcać przy pomocy kolana a naciskanie podestu nogami wysuniętymi do przodu nie jest zbyt wygodne w stosowaniu i efektywne w ciężkich sprzętach.
Oczywiście można się pobawić w takie skręcanie ale normalnie to przeciwskręt jest niezawodny.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Poprzednia

Wróć do Szkoła bezpiecznej jazdy