Witaj
Ja zdałem w lipcu w pirwszym podejsciu . Całość zajęło mi to ok. 1,5 miesiąca . Podam Ci kilka wskazówek jakie jeszcze pamiętam :
We Wrocławiu tzw. miasto można przejechać bez problemu , natomiast manewry na placu to prawdziwe jatka.
Z 7 kursantów przeszło 2 (w tym ja) . Goście oblewali na niby bzdurach . Np. nie zapięty pasek kasku , ruszanie na wzniesieniu bez obejrzenia sie za siebie -ruch głowy , ktoś ręką sprawdzał naciąg łańcuch i czegoś tam nie wiedział , nie wyłączony kierunkowskaz . Była dziewczyna która ósemki wykonywała na 1 biegu . Dwa razy wyleciała poza linię . Wiem że są różne szkoły . Jedynka jest jedynie wskazana dla ciężkich gości 110KG.
W łańcuchu sprawdzamy 3 elementy : naciąg , nasmarowanie , usterki mechaniczne łańcucha i toru prowadzenia .
Ważne jest też "przygotowanie się do jazdy "(ruch kierownicą , lewe lusterko prawą ręką ustawić i vice versa, poniesiona stopka boczna , opuszczona szybka kasku ,itp... Egzaminator pyta czy jesteś gotowy do jazdy? Jeśli wylosujesz światła drogowe to nie zapomnij o sprawdzeniu kontrolki . To tyle na szybko...
ps. Ósemki wykonywać ściskająć kolanami bak , przychylamy tylko motocykl natomiast tułów trzymamy w pionie (chyba że ktoś ma dobrze opanowaną technikę ) no i ruch głową na wysokości słupków.
powodzenia