Projekt ustawy o kierujących pojazdami

Porady doświadczonych dla początkujących
(jak jeździć, jak hamować, jak upadać, jak jeździć w grupie)
moderatorzy: Wojtas

Postautor: mike_russ dodano: 16 sty 2010, 22:40

Ponieważ w gazetach różne rzeczy piszą, że na motorower będzie prawo jazdy a na motocykl to w ogóle chyba zakaz wprowadzą :roll: i tak dalej,
poszukałem u źródła pełny tekst projektu. Nie taki diabeł straszny, jak go malują, a jak wygląda - to przez link poniżej:

http://bip.mi.gov.pl/pl/bip/projekty_ak ... uj_pojazd/

Nie znalazłem nic o rejestracji (lub zakazie) motocykli z gaźnikiem/wtryskiem, czyżby to (oby!) miejska legenda była? _bezradny
Za to są zmiany dotyczące "czterokołowców" (czytaj-quadów) oraz motocykli trójkołowych (strona 58 - zmiany w Prawie o ruchu drogowym).
No i oczywiście szkolenie i egzaminowanie, dokumenty...

UWAGA. TO NA RAZIE OCZYWIŚCIE PROJEKT USTAWY, a czy wprowadzą i co jeszcze zmienią - to się okaże. Ale dobrze wiedzieć "co się święci" w razie czego...
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: skopi dodano: 19 sty 2010, 23:58

sprawa rejestracji nie moze być w ustawie o uprawnieniach komunikacyjnych- to inna broszka
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz

Motocykl: Fastran FR250-3
Tel. kom.: 792108065

Postautor: Niebieski dodano: 22 sty 2010, 01:24

No z tymi zakazami niby w obecnym roku na gaźniki to już gdzieś tutaj czytałem. Nie wiem skąd to się wzięło, ale chyba mocnych podstaw to nie miało. Dwusuwowe silniki też kiedyś miały definitywnie zniknąć, jednak w motocyklach, skuterach, modelach RC, kosiarkach, piłach itd. z powodzeniem długo będą jeszcze wykorzystywane. Wracając do tematu, bezsensowne byłoby sprowadzanie przez importerów chińskich sprzętów z gaźnikami jeśli nie można byłoby ich sprzedać. Myślę, że importerzy nie wpadli by na tak czarną w skutkach dziurę i że takie sprawy bacznie obserwują. Oczywiście w roku 2010 jak i podejrzewam jeszcze z parę latek spokojnie będzie można zarejestrować silnik z zasilaniem gaźnikowym.
Awatar użytkownika
Niebieski
Klubowicz

Motocykl: brak
Tel. kom.: 604956970

Postautor: mike_russ dodano: 05 mar 2011, 01:01

http://moto.wp.pl/kat,106078,title,Nowe ... omosc.html
Szykują się kolejne zmiany w przepisach.
Dla rowerzystów lepiej, wszyscy inni będą musieli bardziej na nich uważać.
Dopuszczalna będzie jazda dwóch rowerów obok siebie - w sumie wiele to nie zmieni, i tak jeżdżą ;)
Zmieni się sporo jeżeli chodzi o prawo jazdy.
i to WAŻNE! :
Rozdz.2, Art.3 ust.4
"Osoba która ukończyła 18 lat, nie jest obowiązana do posiadania dokumentu stwierdzającego posiadanie uprawnienia do kierowania rowerem, lub pojazdem zaprzęgowym."

obecnie jest :
Dział IV rozdz.1 art.87.3 pkt.1 ustawy "Prawo o Ruchu Drogowym"
"3. Nie wymaga się uprawnienia do:
1)kierowania rowerem,motorowerem,lub pojazdem zaprzęgowym od osoby, która ukończyła 18 lat.

Wychodzi na to, że na motorower będzie konieczne prawo jazdy niezależnie od wieku podobnie jak na motocykl. Wyjątek jest taki, że może być to prawo jazdy dowolnej kategorii. Ale wielu ludzi na tym się "natnie"

Sprostujcie mnie, jeśli się mylę, może jest gdzieś wyjątek...
Pełny tekst poprawki:
http://orka.sejm.gov.pl/Druki6ka.nsf/0/ ... e/3503.pdf

Teraz musi przejść przez Senat...
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Postautor: beniamin82 dodano: 06 mar 2011, 19:30

Czyli że znów w Polsce łamie się podstawową zasadę że "Prawo nie działa wstecz"?

Wyobrażacie sobie takie starszego Pana powiedzmy 70lat, który jeździ po bułki do wiejskiego sklepu na Simsonie SR2 z 59, który zrobi prawo jazdy?

Moim zdaniem powinno być napisane

"Osoba która ukończyła, najpóźniej w dniu wprowadzenia tej ustawy, co najmniej 18 lat, nie jest obowiązana do posiadania dokumentu stwierdzającego posiadanie uprawnienia do kierowania motorowerem,"

A tak to będą jaja, jak zwykle zresztą.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: KaeM dodano: 07 mar 2011, 14:09

Niezupełnie, nie jest to przykład prawa działającego wstecz. byłoby tak gdybyśmy zażądali od owego Pana udowodnienia że miał wczesniej dokument. a jeśli by nie miał do tej pory to mandacik.
Przepis zostanie wprowadzony od danego dnia i wszyscy mają czas na dostosowanie się do niego. a jesli nie może zdobyć uprawnień to znaczy, że nie powinien też jeździć po drogach.
Przy okazji tego tematu - jestem za tym żeby w jakiś sposób weryfikować umiejętności starszych osób. Tak żeby w pewnym momencie musieli sobie powiedzieć - czas odstawić pojazd i nie stwarzać zagrożenia na drodze.
Awatar użytkownika
KaeM
Forumowicz

Motocykl: BMW F800ST

Postautor: Deamiens dodano: 07 mar 2011, 16:22

Trochę odbiegnę od tematu, ale nie tak dawno weszła ustawa o obowiązku okresowych przeglądów pojazdów do 50ccm. Jako, że posiadam jeden taki (fakt, że od 2 lat w drobnych częściach nic nie zmienia, kiedyś na pewno będzie "cacy") i ostatnią rzeczą, na którą mam ochotę jest płacić dodatkowo jakieś 60 PLN rocznie, dość wnikliwie ją przejrzałem... Cała dość wyraźnie mówi o konieczności przeglądów, jednakże art.6 pkt.1 (Dz. U. z 2009r., Nr 97, Poz 802) praktycznie zaprzecza wcześniejszym artykułom. Mam świadomość, że wiele zależy od interpretacji, ale jeśli kiedyś przyjdzie mi z niego korzystać i nawinie się ambitny policjant... Cóż, mandatu nie przyjmę na pewno. A gdyby sąd też nie zgadzał się z ustawą... To odżałuję, wydam te ponad 1000 PLN i postaram się o żółte tablice. Ograniczenie wieku już spełnia :).

KaeM, w pełni się z Tobą zgadzam jeśli chodzi o kontrolę osób starszych - to jest jedno z większych zagrożeń na drogach, miły staruszek bez refleksu, pomijając już całą resztę... A sposób na to widzę prosty, tylko trzeba by egzaminatorów do roboty pogonić - jak jakiś dziadzio chce zachować uprawnienia, to niech raz na jakiś czas (w zależności od wieku) przyjedzie do WORD`u swoim samochodem i powozi egzaminatora po mieście, pół godzinki powiedzmy. Tyle, że zastosowałbym to nie tylko dla osób w podeszłym wieku... Najlepszy przykład - matka mojej partnerki, prawo jazdy kat.B posiada, od kilkunastu lat w ogóle nie prowadziła... A gdyby wpadło jej do głowy gdzieś podjechać?!

mike_russ, KaeM, beniamin82 - widać nie chciało wam się przejrzeć poprawki podanej przez mike_russ - art.133 pkt. 3 (strona 119 dla ułatwienia). Nieładnie panowie, nieładnie. beniamin82, zwłaszcza nie podobają mi się Twoje ostre słowa nie poparte zadnymi faktami, mike_russ przynajmniej zaznaczył że mógł coś przeoczyć :).

Oczywiście i ja mogłem coś pomylić lub przeoczyć, nikt nie jest idealny :).
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: mike_russ dodano: 07 mar 2011, 19:42

Art.133 pkt. 3 (strona 119 dla ułatwienia)

"Osobę, która przed dniem wejścia w życie ustawy ukończyła 18 lat uznaje się za uprawnioną do kierowania motorowerem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Wobec tej osoby nie wymaga sie posiadania dokumentu stwierdzającego to uprawnienie."

Dzięki, Deamiens, za poprawkę. :))

Czyli tu prawo jednak nie działa wstecz. To dobrze. Jednak... I tak ta ustawa będzie trochę ciosem w rynek motorowerowy w Polsce. Pewnie, bezpieczeństwo zwiększy. Ale do ceny zakupu skutera będzie trzeba doliczyć kurs prawa jazdy - i wielu potencjalnych klientów się rozmyśli, pozostając przy rowerze. Biorąc pod uwagę fakt, że wielu sprzedawców motocykli zarabia głównie na skuterach - ta ustawa spowoduje pewną reorganizację rynku... Może na lepsze? _bezradny

Było by lepiej, gdyby kurs prawa jazdy był powszechniejszy- i tańszy. W chwili obecnej prawo jazdy urasta do rangi "dobra rzadkiego" które trzeba okupić kosztownym, długotrwałym kursem oraz kosztownym i silnie stresującym egzaminem, nierzadko powtórzonym kilkakrotnie. Zauważyłem, że dużo z elementów organizacyjnych egzaminu jest nastawionych głównie na wywołanie silnego stresu. Widziałem kursantów, którzy na egzaminie denerwowali się do tego stopnia, że nie mogli zapanować nad fizjologią... I to nawet ludzie w dość zaawansowanym wieku.

Bo założenia są dobre- trzeba znać przepisy i umieć bezpiecznie prowadzić pojazd. Tylko tyle i aż tyle.
Kwestia formy.... Niestety.
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Postautor: KaeM dodano: 07 mar 2011, 19:52

Deamiens pisze:mike_russ, KaeM, beniamin82 - widać nie chciało wam się przejrzeć poprawki podanej przez mike_russ - art.133 pkt. 3 (strona 119 dla ułatwienia). Nieładnie panowie, nieładnie.

No i bardzo dobrze, znalazł się jeden ambitny , któremu chciało się czytać całość :czytaj:
Natomiast ja nie odnosiłem się wogóle do tekstu także nie czuję się w żaden sposób winny :)
ja tylko odniosłem się do zarzutu. Tak czy inaczej można się cieszyć , że pomyślano o tym w sposób zadowalający dla aktualnych pełnoletnich posiadaczy motorowerów.
Awatar użytkownika
KaeM
Forumowicz

Motocykl: BMW F800ST

Re: Projekt ustawy o kierujących pojazdami

Postautor: Szubi dodano: 23 lis 2012, 15:25

nie chcąc zakładać nowego tematu, daję to tu. Wczoraj oglądając w Tvn Turbo program "Raport" mocno się zdziwiłem. Okazuje się że już za 3 lata, na wniosek Komisji Europejskiej, każdy motocykl powyżej 125 poj. będzie musiał być wyposażony w ABS :wielkieoczy: Czy to oznacza koniec naszych kochanych maszyn za "Wielkiego Muru". Po wejściu tego przepisu motocykle będą jeszcze droższe :wrr: Co gorsze customy też ostro dostaną po :lanie: Aby zmodyfikować swój motocykl, będzie można wykorzystać tylko i wyłącznie certyfikowane materiały. Do tego jeszcze zaostrzone rygory emisji spalin. Dzięki tym działaniom mniej osób będzie mogło sobie pozwolić na kupno motocykla. :(
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

Następna

Wróć do Szkoła bezpiecznej jazdy