close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Wymiana klocków hamulcowych.

Wymiana klocków hamulcowych.

Postautor: Deamiens dodano: 27 kwie 2011, 21:40

Na dniach wymieniłem klocki, może moje doświadczenia komuś się przydadzą (o ile ma takie same hamulce), zwłaszcza że nie znalazłem na forum nic konkretnego na temat wymiany klocków. Może słabo szukałem?

Obrazek
Na początek lekko luzujemy śrubę 3, następnie odkręcamy 1 i 2 i zdejmujemy całość (polecam klucz oczkowy).
Obrazek
I już widzimy, że klocki wypadało wymienić jakiś czas temu. Wykręcamy śrubę 3 (z pierwszego zdjęcia), co pozwala na wysunięcie klocków.
Obrazek
Tu już jeden klocek wyjęty - radzę tylko zwrócić uwagę jak to było złożone, żeby później nie było "ciekawie".
Obrazek
Klocki włożone na miejsce, zabezpieczenia założone tak jak były pierwotnie, zostało tylko wcisnąć tłoczek (bo zapewne nie będą chciały ładnie wejść, wiadomo, trochę grubsze) i złożyć w odwrotnej kolejności niż rozkładaliśmy.

Hamulce bezpośrednio po wymianie klocków działają znacznie słabiej! Najpierw trzeba je spokojnie dotrzeć. Radzę wziąć to pod uwagę zanim wbijemy się w tył jakiegoś samochodu czy czegoś. Ponadto wypadałoby przy okazji zmienić płyn hamulcowy. Ktoś może mi zarzucić, że opisałem to tylko z grubsza... ale to naprawdę nic wielkiego.
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Wróć do PORADY TECHNICZNE