Rajd-pielgrzymka Kraków -Fatima 2017

Wycieczki krajowe i zagraniczne oraz relacje z ich przebiegu

Re: Rajd-pielgrzymka Kraków -Fatima 2017

Postautor: Romeciarz dodano: 31 sie 2016, 21:31

Ja bez filmu już jestem nakręcony, wiec tylko czekam w blokach startowych :)
Aby zakręty były proste
Awatar użytkownika
Romeciarz
Klubowicz

Motocykl: R 250; Hyosung,R 1100 RT -były

Postautor: jacek.rc dodano: 01 wrz 2016, 09:09

Przez ostatni rok miałem podobnie :) .Zaczęło się jeszcze w zeszłoroczne wakacje kiedy to wpadłem na pomysł ,żeby z okazji (każda jest dobra :swir: ) nadchodzącego Abrahama zrobić cuś fajnego (dla mnie oczywiście ;p ) i zrodziła się myśl wyjazdu do Santiago de Compostela .Cała zima planów ,przygotowań, czytania przewodników ,przeglądania for ze szlakami Camino ,termin oczywiście maj - czerwiec i... dupa .Dowiedziałem się przypadkiem ,że z powodu jakiegoś tam Euro przywracają kontrole na granicach a ja ...znam polski i trochę ruski ,a jak się coś spytają _boisie ,no i wymiękłem :kicha: .Termin wyjazdu się zbliża ,myślę intensywnie i wymyśliłem :_hura: ,w tym roku Rzym .I zaczęło się czytanie ,wertowanie ,planowanie trasy i noclegów i... przyszedł termin na częstochowskiego grila i później msza na błoniach i tam podobno (bo ja nie dosłyszałem :] )mówili o pielgrzymce do Rzymu .Ja dowiedziałem się o niej dopiero następnego dnia z ... forum FŚM .Wiem ,że dla kogoś kto chodzi do kościoła to wstyd ,że nie dosłuchał się tego za pierwszym razem ,ale głosili to dopiero na koniec ,przy okazji tych (chyba) wzniosłych gadek ,których słuchać mi się nie chciało ,fakt jest taki ,że jak człowiek ma się o czymś dowiedzieć ,to się dowie ,amen :D .Tak oto plany zostały zmodyfikowane wici ( jak to u mnie ,lubię dzielić się przyjemnościami :roll: ) rozgłoszone i dzięki temu (chyba) kilka jeszcze osób przeżyło nową przygodę .W tym roku staram się namówić do wyjazdu żonkę ,po spotkaniu w Krakowie jest na tak ,ale... (jak to kobita )wierzę ,że wytrwałości jej wystarczy bo do większego motorka postanowiła się dołożyć .Niestety Cruiserek ,z całym szacunkiem do niego ,mógł by (ale nie musiał) nie podołać w dwie osoby ,chociaż kurna czuję się z tym podle :ojoj: .Powrót oczywiście mam w planach na kołach ,właśnie przez Santiago ,niedaleko jest Fis terra ( miejsce w starożytności uważane za koniec świata) i ... plany są .
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Motocykl: KSL ,Cruiser ,VT-750,ADV -250

Postautor: Luca dodano: 02 wrz 2016, 14:11

jacek.rc pisze: i ... plany są .

No to nic tylko je zrealizować :)
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Księciunio dodano: 02 wrz 2016, 17:14

jacek.rc pisze:Wróciłem przed chwilką ze spotkania z Krakowa i pomimo to ,iż jestem po nocce i przed kolejną, banan mi z pyska nie schodzi ,ale po kolei.Tak jak pisałem w innym poście mieliśmy dzisiaj spotkanie uczestników tegorocznej pielgrzymki Kraków -Watykan związanej z organizacją ŚDM ,na spotkaniu tym został nakreślony plan przyszłorocznego wyjazdu do Fatimy (Portugalia). Oczywiście plan na razie jest ogólny i tylko nakreślony ,ale już było mnóstwo propozycji ,wersji itp,itd.,wierzę że organizatorzy wybiorą dobrze ,a ja piszę się w ciemno :).Kilka szczegółów :

-koszt około 1000 zł. (zależny od tego ilu znajdzie się sponsorów i ilu będzie chętnych)

-wyjazd maj -czerwiec

-czas trwania około dwóch tygodni ,po więcej km i z kilkoma przerwami ,lub mniej km i z np. jedna przerwą (gdzieś nad morzem)

-powrót ,jak ktoś chce to samemu ,lub (co miało więcej zwolenników )tanimi liniami lotniczymi ,a motory (wynajętym) TIR-em ,lub koleją (dziewczyny z logistyki na pewno załatwią najtańszą opcję ,potrafią )

-w kraju odbiór motorków i...THE END

Już niedługo wrzucę zdjęcia i inne wiadomości .

Nie powiem, żeby mnie temat nie zainteresował, bo faktycznie byłaby to rewelacyjna przygoda, jednak ten koszt ok.1000 zł to tylko część kasy. Jak wynika ze slajdu to ten 1000 to za noclegi (jeśli się jedzie z drugą połówką to już 2000zł). Do tego 2oo EU za przelot powrotny. Za 2 osoby to 400 x ok 4 zł = 1600zł. Następnie paliwo: ok 3500km przy spalaniu 5l/100km to 175 l x 6zł = 1050zł, Autostrady? Nie wiem - pewnie kilka stówek w sumie. Razem czyni to samych kosztów ok 4500-5000 za dwie osoby na jednym moto. Solo pewnie ok 3000. Trochę sporo :) trzebaby już zacząć odkładać
Klubowicz

Motocykl: Honda VTX 1300 Retro
Tel. kom.: 880423588

Postautor: jacek.rc dodano: 02 wrz 2016, 20:52

Oczywiście ,że koszty będą ,dlatego temat jest puszczony wcześniej.Gdyby było za free ,to przypuszczam ,że zapisało by się mnóstwo luda ,a na starcie było by pustawo .W sumie ciekawe ile wyszedł by taki wyjazd indywidualnie ?? .Jednego jestem pewien ,że organizatorom zależy na jak najniższych kosztach ,żeby frekwencja dopisała .Jak moja ,była na pielgrzymce (normalnie komercyjnej ),to kosztowało to 3,5 tyś i 150 euro.Dla mnie ważna jest przygoda ,bo trasa nie w kij dmuchał :D ,a skarbonkę już mam i wrzucam systematycznie :swir: .
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Postautor: Romeciarz dodano: 03 wrz 2016, 07:24

I o to chodzi. Ja też coś do puszki wrzucam. Do chwili wyjazdu pewnie całość lub z zapasem się uzbiera :)
Aby zakręty były proste
Awatar użytkownika
Romeciarz
Klubowicz

Postautor: jacek.rc dodano: 23 wrz 2016, 09:27

Nastała jesień _bezradny , ale ruszyły przygotowania do nowej przyszłorocznej przygody .Dziewczyny z Krakowa wysłały maila i kółko zaczyna się kręcić :_hura: .
https://swm.pl/rajd/
i jeszcze ankieta , bo podobno były kłopoty z otwieraniem
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIp ... rm?c=0&w=1
przejrzyjcie prześledźcie i mam nadzieję ,że coś napiszecie :swir:.
Można się zgłaszać indywidualnie , a w grupy połączyć się dopiero później .
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Postautor: andrzej_sl dodano: 23 wrz 2016, 12:27

jacek.rc pisze:z powodu jakiegoś tam Euro przywracają kontrole na granicach a ja ...znam polski i trochę ruski ,a jak się coś spytają _boisie ,no i wymiękłem :kicha: .

No oczywiście. Gawarisz pa russki ...... :rotfl: i traktują Cię jak Nocnego Wilka :motor: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Trzy najpopularniejsze słowa na świecie - "Made in China".
andrzej_sl
Klubowicz

Motocykl: Mińsk125-JL150-GS500-ST1100
Tel. kom.: 600413426

Postautor: jacor dodano: 23 wrz 2016, 17:59

Zapisałem się na pielgrzymkę.Ale jak zmienię motorek to będzie cienko!
Awatar użytkownika
jacor
Klubowicz

Motocykl: Cf Moto 650

Postautor: Romeciarz dodano: 23 wrz 2016, 18:57

jacor pisze:Zapisałem się na pielgrzymkę.Ale jak zmienię motorek to będzie cienko!

Też to uczyniłem, zobaczymy jaki będzie termin :)
Aby zakręty były proste
Awatar użytkownika
Romeciarz
Klubowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Podróże