...z ziemi polskiej ,do włoskiej...

Wycieczki krajowe i zagraniczne oraz relacje z ich przebiegu

Re: ...z ziemi polskiej ,do włoskiej...

Postautor: jacek.rc dodano: 14 cze 2015, 09:01

Końcówka urlopu ,trochę czasu żeby usiąść przed compem ,więc małe podsumowanie.Przejechałem prawie 3200 km ,litrów wachy nie liczyłem ale mój Keeway-ek pali około 0,7 litra na tankowaniu więcej od Da-Janowego .Znowu i jeszcze bardziej zauroczyłem się Italią :swir: _boisie :_hura: ,ich wyluzowaniem ,sposobem jazdy no i przede wszystkim pięknem ich kraju. W zeszłym roku widziałem tylko kawałek Alp ,jechaliśmy przez płaską (i troszkę nudną)Emilię -Romanię ,potem wybrzeże ,kawałek Toskanii i podobny powrót .Ze względu ,na to co zobaczyłem tegoroczną trasę wytyczyłem tak ,żeby jak najwięcej było tego ,co ładne .No i chyba się udało.Widoki i trasy po prostu bajkowe,już od początku.Okazało się ,że krótsza droga do Włoch ,nie przez Graz ,a trochę bardziej lewą stroną ,wprawdzie nie cała jest dwujezdniowa ,ale za to oferuje dużo lepsze widoki i zapachy ;) ,niż autobana. to właśnie tam mieliśmy okazję wjechać do tunelu w deszczu ,a wyjechać w słoneczku :wielkieoczy: ,także wielokilometrowy objazd brzegiem jeziora w Klagefurcie ,był małą zapowiedzią tego co nas miało czekać .Mamy posprawdzane organoleptycznie kempingi ,trasy przejechane ,niektóre mogły by być troszkę krótsze ,niestety były ramy czasowe.Gdyby ktoś był zainteresowany wczasami w Italii ,to chętnie podpowiem (w miarę pamięci)co i gdzie .Niestety trzeba przyznać ,że tak intensywna wycieczka może być męcząca ,to jest wstawanie o 6 ,dwie godziny na zwinięcie obozu itp i w drogę około 10 godzin ,potem szukanie i załatwianie noclegu , :piwa: i nyny ,a od rana to samo _boisie .Jak to mówił Wald ,jutro zaś na rano :D .Są oczywiście plusy ,ja schudłem 3 kg :) ,no i oczywiście widoki i wrażenia z jazdy ,chociaż jest tego za dużo ,w za krótkim czasie i trochę mniej dostrzegamy .Co do zdjęć ,to zrobiłem około 1500 , z tym ,że większość w czasie jazdy i muszę to przebrać ,bo odpad spory ,słup ,drzewo itp ,ale teraz jest czas jeżdżenia i lepiej się będzie oglądało i wspominało jak się pogoda spierdzieli :swir: .Najważniejsze że wszyscy cało i zdrowo dotarli do domków ,a wspomnienia ,mam nadzieję ,zostaną na długo :buttrock: .
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Motocykl: KSL ,Cruiser ,VT-750,ADV -250

Postautor: andrzej_sl dodano: 14 cze 2015, 10:03

jacek.rc pisze:.Znowu i jeszcze bardziej zauroczyłem się Italią :swir: _boisie :_hura: ,ich wyluzowaniem ,sposobem jazdy no i przede wszystkim pięknem ich kraju.

Jacek gotów nam wyemigrować "na stare lata" :roll: :)
Trzy najpopularniejsze słowa na świecie - "Made in China".
andrzej_sl
Klubowicz

Motocykl: Mińsk125-JL150-GS500-ST1100
Tel. kom.: 600413426

Postautor: andrzej_sl dodano: 14 cze 2015, 10:14

Morph pisze:
andrzej_sl pisze:...wygórowanej kwoty "po czesku" dla Polaka...

Nie wiem dlaczego krąży taka opinia ,ja do granicy ,czeskiej jak i słowackiej mam przysłowiowy rzut beretem ,często tam bywam i jeszcze jakaś niesprawiedliwość z ich strony mnie nie spotkała ,ale może do czasu _bezradny

w zasadzie teraz jest o dużo lepiej, ale zwłaszcza Czesi nie pałają do nas bezgraniczną "miłością" i lepiej jest dla nas, aby unikać spotkań z ichnim "wymiarem sprawiedliwości" na drodze :swir:

Ale ogólnie jest jak wszędzie - jesteś spokojny, opanowany, kładziesz uszy po sobie - to "żyjesz" :) , a jak się stawiasz, cwaniakujesz i wymądrzasz, to dostajesz ogromną "pokutkę" :) :D , jak i u nas :ojoj:

Ale i tak Europa.

Jak pojedzie się na Ukrainę, czy do Rosji, to tam możesz dostać mandacik za "wyimaginowane" wykroczenia. Oczywiście waluta obowiązująca "tylko" euro bądź dolary (i to nie jednodolarówki bynajmniej jak kiedyś bywało ;p ). U nich też inflacja i "recesja" :roll: :roll: :roll:
andrzej_sl
Klubowicz

Postautor: Valdijo dodano: 14 cze 2015, 14:20

jacek.rc pisze:Końcówka urlopu ,trochę czasu żeby usiąść przed compem ,więc małe podsumowanie.Przejechałem prawie 3200 km ,litrów wachy nie liczyłem ale mój Keeway-ek pali około 0,7 litra na tankowaniu więcej od Da-Janowego .Znowu i jeszcze bardziej zauroczyłem się Italią :swir: _boisie :_hura: ,ich wyluzowaniem ,sposobem jazdy no i przede wszystkim pięknem ich kraju. W zeszłym roku widziałem tylko kawałek Alp ,jechaliśmy przez płaską (i troszkę nudną)Emilię -Romanię ,potem wybrzeże ,kawałek Toskanii i podobny powrót .Ze względu ,na to co zobaczyłem tegoroczną trasę wytyczyłem tak ,żeby jak najwięcej było tego ,co ładne .No i chyba się udało.Widoki i trasy po prostu bajkowe,już od początku.Okazało się ,że krótsza droga do Włoch ,nie przez Graz ,a trochę bardziej lewą stroną ,wprawdzie nie cała jest dwujezdniowa ,ale za to oferuje dużo lepsze widoki i zapachy ;) ,niż autobana. to właśnie tam mieliśmy okazję wjechać do tunelu w deszczu ,a wyjechać w słoneczku :wielkieoczy: ,także wielokilometrowy objazd brzegiem jeziora w Klagefurcie ,był małą zapowiedzią tego co nas miało czekać .Mamy posprawdzane organoleptycznie kempingi ,trasy przejechane ,niektóre mogły by być troszkę krótsze ,niestety były ramy czasowe.Gdyby ktoś był zainteresowany wczasami w Italii ,to chętnie podpowiem (w miarę pamięci)co i gdzie .Niestety trzeba przyznać ,że tak intensywna wycieczka może być męcząca ,to jest wstawanie o 6 ,dwie godziny na zwinięcie obozu itp i w drogę około 10 godzin ,potem szukanie i załatwianie noclegu , :piwa: i nyny ,a od rana to samo _boisie .Jak to mówił Wald ,jutro zaś na rano :D .Są oczywiście plusy ,ja schudłem 3 kg :) ,no i oczywiście widoki i wrażenia z jazdy ,chociaż jest tego za dużo ,w za krótkim czasie i trochę mniej dostrzegamy .Co do zdjęć ,to zrobiłem około 1500 , z tym ,że większość w czasie jazdy i muszę to przebrać ,bo odpad spory ,słup ,drzewo itp ,ale teraz jest czas jeżdżenia i lepiej się będzie oglądało i wspominało jak się pogoda spierdzieli :swir: .Najważniejsze że wszyscy cało i zdrowo dotarli do domków ,a wspomnienia ,mam nadzieję ,zostaną na długo :buttrock: .

Jacku było ZAJEBIŚCIE i Cię rozumiem że wróciłeś w to miejsce jeszcze raz , sam tak zrobię - trasy widoki bajka :) :D :) Dzięki za przygotowanie i za wspólne śmiganie , podziękowanie też oczywiście dla kompaniji za przeżyte fajne chwile - i do zobaczyska :D
Awatar użytkownika
Valdijo
Klubowicz

Motocykl: Yamaha XJ900S Diversion
Tel. kom.: 602807280

Postautor: Jack dodano: 14 cze 2015, 19:48

Fajnie że się Wam Włochy udały :D. Jak się skończy pogoda do jazdy, to będziemy mieć co oglądać i czytać :D .
Romet Kadet 50 -> Romet Mińsk 125 -> Romet Soft 125 -> Romet R 250 -> Yamaha FJ 1200 A-> HONDA CBF 600 S
Awatar użytkownika
Jack
Klubowicz

Motocykl: Honda CBF 600 S

Postautor: Luca dodano: 15 cze 2015, 08:25

a jakaś mapka całej trasy ?
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: jacek.rc dodano: 15 cze 2015, 15:22

_bezradny ,na mapie mogę pokazać ,na komputerze niestety nie potrafię :( ,a tak całkiem szczerze to chyba tylko Krzycho H. wie jakimi drogami nas prowadził .Jedno jest pewne można jechać różnie ,myląc się po drodze ,a i tak spotykaliśmy się w tym samym miejscu :D ,mogę powiedzieć ,że GPS-y były największymi wygranymi podczas wyprawy .
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Postautor: andrzej_sl dodano: 15 cze 2015, 17:06

jacek.rc pisze:_bezradny ,na mapie mogę pokazać ,na komputerze niestety nie potrafię :(

to wklej tu mapę :D :D :D

Jacku, poproś Benia, co by zaznaczył jednak trasę, którą jechaliście, bo mniemam, że jużci "naśladowcy" ostrzą zęby na kolejną przyszłoroczną wyprawę (Italia nr 3 :) ), a takowa zapewne dojdzie do skutku, coś tak czuję :-)
andrzej_sl
Klubowicz

Postautor: jacek.rc dodano: 18 cze 2015, 10:00

Po przeglądnięciu (prawie) całego internetu znalazłem filmik (sam nie zrobił bym tego lepiej _bezradny ),z wyprawy do Toskanii ,w tym samym okresie co MY :D .Wprawdzie moto z innej półki ,no ale filmik :oklasky:
https://youtu.be/FVVI6EIUs5o
na innych filmikach w/w autora jest także przejazd przez Pordoi Pass, my też tamtędy jechaliśmy ,tyle że od drugiej strony. Myślę ,że podanie linku do czyjegoś filmiku nie jest niezgodne z... _boisie ,bo jeszcze tego nie robiłem :pliz: ,ale zmontowane są super.Moje zdjęcia niestety jeszcze się suszą :wielkieoczy: .
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Postautor: jaskiniowiec dodano: 22 cze 2015, 21:28

Sprawdźcie proszę, o której byliście w Pizie, ja byłem ‎5 ‎czerwca ‎2015, ‏‎18:23:30 i minąłem jakąś dziką hordę na chopperach

Obrazek
Aby ruszyć przed siebie nie potrzeba zbyt wiele,
wystarczą siodło, dwa koła i mina wesoła.
http://trokakrzysztof.blogspot.com/
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Forumowicz

Motocykl: Junak RS125Pro
Tel. kom.: 791669042

PoprzedniaNastępna

Wróć do Podróże